حمیدرضا جانباز، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور از طرح تازه شرکت آبفا و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای تحویل آب مورد نیاز در هر اشتراک با کد ملی خبر داد و گفت: طرح یاد شده هر چند در مقام عمل بسیار دشوار است اما شیوه برخورد یکسان کنونی با همه مشترکان آب را تغییر میدهد. او با شاره به اینکه امکان آلوده شدن نیمی از منابع آب کشور به فلزات سنگین از طریق دفع فاضلاب وجود دارد گفت: پایش فلزات سنگین در شبکه آب کشور براساس استانداردهای وزارت بهداشت انجام میشود.
به گزارش «فرصت امروز» نگرانیهای جدی در زمینه آلوده شدن منابع آب زیرزمینی در ایران وجود دارد زیرا نیمی از آب شرب از طریق چاهها تامین میشود اما حمیدرضا جانباز مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور در نشست خبری دیروز که در محل این شرکت برگزار شد، به مصرفکنندگان اطمینان داد که آب شرب به طور کامل از نظر سلامت پایش میشوند.
به گفته جانباز در 427 آزمایشگاه مرجعآب، سنجش آلایندهها انجام میشود. اگرچه تمام تصفیهخانههای کشور قادر به اندازهگیری فلزات سنگین نیستند اما از آنجا که رصد این فلزات بهصورت لحظهای انجام نمیشود، میتوان نمونهها را به آزمایشگاههای مجهز ارسال کرد. وی تاکید کرد: در برخی شهرها گزارش آلودگی به فلزات سنگین وجود داشته که به سازمان مدیریت و برنامهریزی گزارش شدهاست. اعتبار لازم برای ساماندهی این وضعیت تخصیص داده شده و اقداماتی در رابطه با حذف فلزات سنگین از آب شرب در دست انجام است. مثلا پکیجی در اردبیل به مرحله بهرهبرداری رسیده که آرسنیک را از آب شرب حذف میکند.
این مقام مسئول نامی از شهرها و روستاهایی که مشکل آلودگی فلزات سنگین دارند به میان نیاورد اما تاکید کرد: مراتب به مردم و مسئولان استانی برای اخذ تمهیدات مناسب، گزارش شدهاست. مدیر عامل آبفای کشور با اشاره به اینکه 698 فقره جداسازی آب شرب از آبیاری فضای سبز شهری انجام شده در پاسخ به «فرصت امروز» درباره تعداد انشعابات باقیمانده بیان کرد: آمار دقیق این انشعابات را در اختیار ندارم. در شهر بندرعباس با توجه به مشکلات تامین آب شرب در این شهر جداسازی آب مورد نیاز برای آبیاری فضای سبز شهری در اولویت است. در هماهنگی با استانداریها قرار است با اولویت شهرهایی که مشکلات جدی در تامین آب شرب دارند، به سرعت این جداسازی انجام شود.
در حالی که ایران با مشکل کیفیت آب شرب شهری دستوپنجه نرم میکند، آب تصفیه شده که هزینههای زیادی صرف تولید آن میشود، در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. جانباز در پاسخ به «فرصت امروز» درباره ساماندهی استفاده از آب شرب در صنایع، گفت: سیاست وزارت نیرو و دولت در برخی استانهایی که مشکل جدی آب دارند این است که انشعاب جدید از محل آب شرب به صنایع داده نشود. وی ادامه داد: در شهرهایی نظیر اصفهان و یزد، صنایع باید از پساب تصفیه شده استفاده کنند. در نیروگاه غرب اصفهان و شهید مفتح همدان این مسئله پیگیری شدهاست.
به گفته مدیر عامل شرکت مهندسی آبفای کشور، براساس استانداردهای جهانی 3 تا 5درصد سرمایهگذاریهای انجام شده در بخش آب که معادل 700 تا هزار میلیارد تومان است، باید صرف اصلاح و نگهداری شبکه شود. اما از آنجا که اعتبارات این بخش تامین نمیشود، با مشکل اصلاح شبکه مواجه هستیم.
وی میزان آب بدون درآمد در کشور را حدود 26 درصد اعلام کرد که 14 درصد آن تلفات واقعی است. جانباز بیان کرد: یک شرکت فرانسوی در راستای کاهش هدررفت با ایران قرارداد منعقد کردهاست. این شرکت همکار ایرانی ندارد و راسا نسبت به کاهش تلفات در شبکه آب شرب ایران اقدام خواهد کرد.
به گفته وی، براساس برنامه پنجم توسعه قرار بود سالانه یک درصد میزان آب بدون درآمد کاهش یابد که به دلیل کمبود اعتبارات این مسئله هیچگاه محقق نشدهاست. بنابراین در برنامه ششم مقرر شده که میزان آب بدون درآمد سالانه نیم درصد کاهش یابد. جانباز از افتتاح یک مجتمع بزرگ آبرسانی در جریان سفر امروز رئیسجمهور به استان یزد خبرداد.