روند قیمت نهادههای تولید مرغ امسال نسبت به سال پیش روند کاهشی بوده است. بخشی از این روند به کاهش جهانی قیمت کالاها ارتباط دارد که بهصورت شاخص در کاهش قیمت نفت و نهادههای کشاورزی نمایانگر است. موضوع دیگر اثرگذار در کاهش قیمت نهادهها، مسئله کمبود نقدینگی است که اجازه تنش قیمتی را در بازار نمیدهد و موجب کاهش قیمتها میشود. با این تفاسیر روند هزینههای تمام شده تولید خوراک دام و طیور مناسب است. این روند میتواند به ادامه ثبات و کاهش تدریجی قیمت نهادهها کمک کند و این شرایط را همچنان تجربه کنیم. این روند باید استمرار یابد و اگر کوتاهمدت ادامه داشته باشد، مثبت نخواهد بود.
در این میان باید دو نکته را در نظر بگیریم؛ نخست اینکه مجموع سود و زیان در دوره زمانی بلندمدت (دست کم یک ساله) را برای صنعت بررسی کنیم و کارنامه آن را در نظر بگیریم. مورد مهم دیگر نوسان سود اقتصادی صنعت در بلند و کوتاهمدت باید در نظر گرفته شود. در صنعت مرغداری گر چه قیمت نهادهها نسبت به سال پیش کاهش داشته اما سایر فاکتورهای تاثیرگذار مانند قیمت انرژی و دستمزدها با روند افزایشی کم 15 درصدی روبهرو بودهاند. اینها روند خنثیکننده کاهش قیمت فاکتور نهادهها هستند. اگر کاهش بهای نهادهها با سایر فاکتورهای موثر در صنعت مرغداری هماهنگ باشد، میتوان به تاثیر روند کاهشی قیمت تمام شده محصول امیدوار بود اما هنوز زود است که اثر خود را روی تولید بگذارد.
بر این موارد فاکتورهای صادراتی را نیز باید بیفزاییم که اخیرا بازار مرغ و تخممرغ زیر تاثیر مسائل ایجاد شده، قرار گرفت و صادرات به عراق متوقف شد. همچنین سیاستهای آزادسازی قیمتها نیز بر این شاخه از صنعت کشور اثر گذاشته است. به هر روی در شرایط کنونی که ارتباط با جهان خارج میتواند صادرات ما را نیز در پی داشته باشد، نیازمند زمان هستیم تا تاثیر مثبت این سیاستها بر بازار خود را نشان دهد. البته موضوع هدفمندسازی یارانهها و رکود تورمی هم بر بازار مرغ موثر است.
* دبیر انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان