در دنیای امروز، کمتر کسی را میتوان یافت که با مفهوم تکنولوژی آشنایی نداشته باشد و اکثر افراد به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از فناوریهای مختلف در زندگی روزمره خود استفاده میکنند. اگرچه نسلهای گذشته ما در دورانی به دنیا آمدهاند که تکنولوژی پیشرفت چندانی نداشته، اما آنها هم با پیشرفت علم، روزبهروز بیشتر وسایل مدرن را در زندگی مورد استفاده قرار میدهند.
برای مثال در فرانسه 83درصد افراد60تا69سال تلفن همراه دارند و 26درصد آنها از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند. در آمریکا نیز 77درصد سالمندان از تلفن همراه استفاده میکنند و 59درصدشان به شبکههای اینترنتی متصل هستند. همینطور34درصد خریداران اینترنتی فرانسه را افراد سالمند تشکیل میدهند.
اگر این ارقام با همین روند ادامه یابد به زودی روزی فراخواهد رسیدکه تمام فعالیتهای روزمره ما وابسته به تکنولوژی و اینترنت خواهد بود و بدون آنها عملاً دچار مشکل خواهیم شد.
در این میان افرادی هم یافت میشوند که همچنان مخالف تکنولوژی و استفاده از آن هستند که این افراد معمولاً درشرایط دشواری قرار دارند (مانند ناتوانی، ضعف بینایی و. . .) یا آموختن طرز استفاده از این وسایل برایشان دشوار است.
نتایج تحقیقات جدید حاکی از آن است که استفاده از اینترنت میتواند با افسردگی در سالمندان مبارزه کند.
حدود 10 میلیون آمریکایی مسن از افسردگی رنج میبرند. مشکلی که اغلب ناشی از حس تنهایی و انزوا است. اما تحقیقاتی که طی شش سال اخیر انجام شده است، نشان میدهد استفاده از اینترنت در بین افراد مسن میتواند خطر ابتلا به افسردگی را تا 30درصد کاهش دهد.
دکتر شیلا کاتن، استاد ارتباطات، اطلاعات و رسانه دانشگاه دولتی میشیگان و مجری این تحقیقات میگوید: این تأثیر بسیار قوی است. افراد مسن که با استفاده از شبکههای اجتماعی میتوانند با دیگران در ارتباط باشند کمتر احساس تنهایی میکنند.
وی افزود: همه چیز به چگونگی انتخاب فرد در استفاده از فناوری بر میگردد و از این رو میانهروی و رعایت تعادل بهتری گزینه است.
به گفته وی، اگر تمام روز پای رایانه بنشینید و نقشهایی که در زندگی دارید را نادیده بگیرد باید بدانید که رایانه قطعاً تاثیر منفی بر زندگی میگذارد. اما اگر به میزان متعادل از فناوری استفاده کنید و کارهایی را برای بهبود سطح کیفی زندگی انجام دهید تأثیر رایانه و فناوری بر زندگی و سلامت شما مثبت خواهد بود. همچنین محققان میگویند که میتوان از خدمات اینترنتی برای کنترل بیماری دیابت نیز استفاده کرد.
براساس تحقیقات جدید دانشگاه واترلو، سرویسهای تحت وب و نرمافزارهای موبایل که به کنترل مدیریت دیابت نوع دو کمک میکنند، با استقبال زیادی روبهرو شدند اما با این وجود، تعداد افراد مسنی که از آنها استفاده میکنند، بسیار کم است. حدود ۲,۲ میلیون کانادایی مبتلا به دیابت نوع 2 هستند که 2 میلیون نفر از آنها را افراد بالای ۵۰ سال تشکیل میدهند.
یافتههای پژوهشی (که در نسخه اینترنتی مجله علوم و تکنولوژی دیابت منتشر شد) نشان داد هرچند که ۹۰ درصد شرکتکنندگان در این پژوهش صاحب کامپیوتر شخصی بودند یا به شکل روزانه به اینترنت دسترسی داشتند، فقط ۱۸ درصد از آنها از این نرمافزارها برای مدیریت دیابت خود استفاده کردهاند.
به گفته پروفسور پیتر هال از دانشکده علوم کاربردی بهداشت دانشگاه واترلو و نویسنده ارشد این تحقیقات، بین سن و اعتماد به نفس ارتباطی قوی وجود دارد و افراد مسن برای استفاده از فناوری، اعتماد به نفسشان را بهشدت از دست دادهاند. این کاهش اعتمادبهنفس ناشی از کاهش لزوم استفاده از تکنولوژی در آینده نزدیک از طرف افراد مسن است.
پژوهشهای پیشین نشان میدهد افرادی که طبق توصیه پزشک از گوشیهای هوشمند و برنامههای تحت وب برای مدیریت بیماریهای مزمن خود استفاده کردهاند (که بیشتر شامل کسانی بوده که نسبت به فناوری خوشبین بودهاند)، تغییرات مثبتی در روند سلامتیشان اتفاق افتاده است. در مدیریت دیابت، فناوری میتواند بستری را برای گزارشگیری از سطح گلوکز، رژیم غذایی و فعالیتهای بدنی روزانه و ایجاد فرصتهایی برای مداخلات برنامهریزی شده فراهم سازد.
کتلین دوبسن، فارغالتحصیل و یکی از نویسندگان این تحقیقات گفت: ممکن است بعضی از افراد مسن اطلاعی از برنامههای موجود نداشته باشند یا در برخی دیگر اعتماد به نفس استفاده متناوب از این برنامهها وجود نداشته باشد یا در پارهای اوقات افراد مسن با هر دو این مسائل درگیر باشند.
باوجود اینکه تعداد کمی از افراد مسن از فناوریهای یاریرسان استفاده کردند، بیشتر شرکتکنندگان در مطالعه احساس کردند که استفاده از برنامههای تحتوب یا گوشیهای هوشمند برای مدیریت دیابتشان راهکار خوبی است و بیشتر از دو سوم این افراد تصمیم گرفتند که از این ابزارهای کمکی استفاده کنند.
پروفسور هال اضافه کرد: موفقیت در مدیریت دیابت کیفیت زندگی را بهبود میبخشد، خطر ابتلا به عوارض را کاهش میدهد و بهطور کلی باعث افزایش امید به زندگی میشود. توسعه برنامههای متناسب با سالمندان که در آن اساس استفاده آسانتر به شکل «ببین و انجام بده» به همراه توصیه و تشویق پزشکان به استفاده از فناوریهای یاریرسان میتواند تعداد افراد مسنی که از موبایل و رایانههای خود بهعنوان ابزاری برای مدیریت بهتر دیابت خود کمک کند را افزایش دهد. کلید افزایش استفاده از فناوریهای یاریرسان در میان افراد مسن، بالا بردن آگاهی در مورد برنامههای موجود و افزایش اعتماد به نفس در این افراد است.