عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن ایران گفت: توسعه طرحهای فرآوری سنگآهن در شرایط موجود با تسهیلات گرانقیمت بانکی و فروش این ماده معدنی به قیمت دستوری در بازار داخلی حاصلی نخواهد داشت.
سجاد غرقی در گفت وگو با ایرنا، اظهار کرد: امروزه شرایط نامطلوبی در بازار سنگآهن جهانی از نظر قیمت حاکم شده و افت شدید نرخ این ماده معدنی به شرایط رکود سال 2008 نزدیک شده و قیمت شاخص از هر تن 84 به 34 دلار رسیده است. ریزش قیمت در بازار جهانی سنگآهن درحالی است که بخش خصوصی در سال گذشته از 14 میلیون تولید، 12 میلیون تن را صادر کرد.
به گفته غرقی، در چهار ماهه گذشته با توجه به افت شدید قیمت جهانی سنگآهن بیش از 30 معدن در مقیاس کوچک و متوسط بهویژه در نیمه شمالی کشور تعطیل و بسیاری مجبور به کاهش تولید شدند و در آستانه تعطیلی قرار گرفتند. برخی آمارهای غیررسمی حاکی است، شمار معادن مورد بهرهبرداری بخش خصوصی بالغ بر 150 معدن است. عضو هیاتمدیره انجمن یادشده تصریح کرد: بازگشت سرمایه در معادن زمانبر است و با توجه به روند طولانی سرمایهگذاری هنگام تعطیلی آنها، بازگشایی دوباره معادن مربوط امری بعید و دشوار خواهد بود.
براساس گزارش رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت در پایان سال 1392 شمار معادن فعال کشور پنج هزار و 400 واحد اعلام شد که میزان مواد معدنی استخراجی از آنها به رقم 420 میلیون تن رسید. قرار است تا پایان برنامه پنجم توسعه (1394) میزان استخراج مواد معدنی کشور به رقم 570 میلیون تن برسد.
غرقی یادآور شد: سال 1392 کل تولید سنگآهن کشور حدود 49 میلیون تن بود که از این رقم سهم معادن بزرگ دولتی و نیمهدولتی حدود 36 میلیون تن اعلام شد. وی افزود: مجموع صادرات سنگآهن در سال گذشته به رقم 24 میلیون تن رسیدکه از این رقم بیش از 45 درصد سهم معادن دولتی و بقیه به بخش خصوصی مربوط بود.
عضو هیاتمدیره انجمن سنگآهن ایران تصریح کرد: شرایط بازار جهانی سنگآهن و سیاستهای اتخاذ شده داخلی، موجب شده تا در چهار ماهه نخست امسال شاهد افت 30 درصدی سنگآهن در مقایسه با سال گذشته باشیم. میزان ذخایر سنگآهن اکتشافی کشور 5.1 میلیارد تن اعلام شده که از این رقم 2.8 میلیارد تن ذخیره قطعی و بقیه احتمالی است