روز گذشته مسیر صعودی به وجود آمده در بازار ادامه پیدا کرد و طی آن 11 واحد به ارتفاع شاخص کل افزوده شد. شاخص کل در ادامه مسیر کم شتاب رو به بالای خود که به تازگی مقاومت 65500 واحد خود را به سختی پشت سر گذاشته است، روز گذشته در رقم 65555.9 واحد تثبیت شد. در مورد جلسه معاملاتی گذشته نکتههای قابلتامل بسیارند، اما محدودیت شدید بازه نوسانی روز گذشته شاید یکی از نخستین مواردی باشد که نظر را به خود جلب کند. بازه نوسان شاخص کل در جلسه معاملاتی گذشته به چیزی کمتر از 26 واحد محدود میشود؛ این بازه نوسانی محدود میتواند به دلیل برخورد شاخص کل با محدوده مقاومتی زیر 66 هزار واحد بوده یا میتواند به خودی خود زنگ خطری برای اعلام بیثباتی شدید بازار محسوب شود.
نکته حائز اهمیت دیگر در مورد معاملات روز گذشته، ارزش کل معاملات است که در مقایسه با روز قبل خود افزایشی 100درصدی را تجربه کرده است. ارزش کل معاملات بازار بورس اوراق بهادار تهران در روز گذشته از مبلغ 210 میلیارد تومان فزونی یافت تا بار دیگر خاطره بازار پرمعامله و پررونق روزهای دور در ذهن پریشان معاملهگران مرور شود. نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد، جدول تاثیرگذارترینها در شاخص کل است؛ جلسه معاملاتی گذشته به وضوح عاری از قدرت نمایی نمادهای پرپتانسیل بازار بود. طی روز گذشته بیشترین تاثیر مثبت در شاخص کل با تاثیری کمتر از 22 واحد به نماد «رمپنا» تعلق داشت. اما شاید نگاهی عمیقتر به روند موجود در بازار بتواند کمک بهسزایی در تشخیص سمت و سوی آن کند.
قدر مسلم هیچگاه نمیتوان از یک روند صعودی یا نزولی انتظار قطعیت تمام داشت. به عبارت دیگر، هیچگاه روندهای موجود در بازار مطلق نبوده و هر نزولی با هر وسعت، صعودهایی کوتاهتر از خود را در دل دارد و بالعکس. روند صعودی به وجود آمده در بازار نیز از این قاعده مستثنی نبوده و اگر بنا به ادامه دار بودن این مسیر باشد، نیاز است که در نخستین فرصت با نزولی کوتاه در اندازه و مدت زمان روبهرو شود. روند صعودی به وجود آمده در بازار، هشت روز متوالی شاخص کل را سبز نگاه داشته است و این مدت زمان به نسبت طولانی به راحتی میتواند محل آسیب باشد.
به بیان سادهتر شانس ادامه مسیر صعودی با استراحت مقطعی شاخص کل به مراتب بیشتر از ادامه یک نفس این مسیر خواهد بود. بازار بارها و بارها به خوبی نشان داده است که با حرکتهای شدید به سختی برخورد میکند، بنابراین ادامه مسیر صعودی حتی به مدت یک یا دو روز دیگر میتواند زنگ خطری برای بازگشت کامل بازار به روند نزولی و تک موجی بودن اصلاح صعودی آن باشد. در طرف مقابل منفی شدن شاخص برای یک یا دو روز شرط لازم برای ادامه صعود است اما کافی نیست.
وقتی به شرایط حاکم بر روز گذشته نگاه میکنیم، سه شاخصه مهم به خوبی خود را نشان میدهند: درگیری شدید شاخص با بازه مقاومتی، افزایش ارزش معاملاتی و عدم حضور بزرگان بازار. گرد آمدن این موارد کنار هم مسیر بازار را آبستن دو حادثه مختلف میکند. طی جلسه معاملاتی پیشرو، معقولترین سناریو استراحت بازار و شاخص کل است. به این ترتیب انتظار میرود، شاخص کل امروز در مقادیر کمتر از گشایش خود بسته شود. لازم به ذکر است که برای فراهمسازی امکان ادامه صعود بهتر است که این کاهش کمتر از 100 واحد باشد. در طرف مقابل این امکان وجود دارد که شاخص کل امروز رشدی بیش از 200 واحد را تجربه کند که قطع به یقین میتواند زنگ خطری برای به پایان رسیدن مسیر صعودی باشد.