درحالیکه اقتصاد کشور با اجرای بسته سیاست ضد رکود در مسیر جدیدی قرار گرفته، بازار ارز هنوز واکنشی نسبت به این موضوع نشان نداده است. بهگزارش«فرصتامروز»، پس از سخنان رئیسجمهور و وزیر اقتصاد، سخنگوی دولت و رئیس کل بانک مرکزی در مورد بسته سیاستی دولت، هنوز بازار ارز واکنشی نسبت به آن نشان نداده است.
قیمت ارز چرا باید کاهش یابد؟
عنایتپور سیف، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با «فرصت امروز» در این باره گفت: اجرای سیاستهایی که تأثیر مثبتی بر وضعیت اقتصادی کشور میگذارد باید در نهایت موجب بهبود قیمت ارز شود. افزایش قیمت ارز در صورتی رخ میدهد که اقتصاد ملی ضعیف شده و پایه پولی کشور دچار ضعف شود. در این صورت است که قیمت ارز افزایش مییابد. وی افزود: البته بخشی از تحولات بازار ارز هم به خاطر فعالیتهای دلالی است. این فعالیتها با موجسواری و تزریق پولهای کلان و خریدوفروشهای جهتدار بر قیمت ارز تأثیر میگذارند.
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: هنوز در بازار اتفاق خاصی رخ نداده است. یکی از مهمترین بخشهای بسته پیشنهادی دولت کاهش نرخ سود بانکی بود که هنوز در مورد آن به جمعبندی نرسیدهاند بنابراین بازار ارز آن را جدی نگرفته است.
دولت پول ندارد
گشتی در بازار منوچهری و گفتوگو با صرافان نشان میدهد که بازار منتظر اقدام جدی دولت در مورد مبارزه با رکود است؛ انتظاری توام با شک و دودلی. یکی از صرافان خیابان منوچهری در این باره به خبرنگار «فرصت امروز» گفت: دولت پول ندارد که بخواهد این برنامهها را اجرا کند. چند روز از اعلام این بسته سیاستی میگذرد اما هنوز هیچ خبری در بازار نیست. وام 60 میلیون تومانی اوراق مسکن را هم که اعلام کردهاند بانک مسکن به سادگی زیر بارش نمیرود چون برای این بانک به صرفه این است که مردم پولشان را سپردهگذاری کنند. یعنی حاضر است با سپردهگذاری وام 80 میلیون تومانی بدهد اما بدون سپردهگذاری وام اوراق 60 میلیون تومانی نمیدهد.
وی افزود: این بستهای که اعلام کردند همهاش سیاستهایی بود که پول میخواهد اما مهمترین مانع اجرای این سیاستها بانکها هستند. 3 درصد از نرخ سپرده بانکها را کاهش دادند و در مقابل میخواهند که بانکها را با تسهیلات تکلیفی بدهکار کنند؛ آن هم با نرخ سودشمار روزانهای که بانک مرکزی بابت بدهیهای بانکها از آنها میگیرد. معلوم است در چنین شرایطی بانکها حاضر نمیشوند زیر بار بروند. این صراف در پاسخ به این سوال که یعنی از نظر شما سیاست جدید دولت با شکست مواجه میشود؟ گفت: نمیتوانم بگویم شکست میخورد اما معتقدم که این بسته نمیتواند تأثیر زیادی روی اقتصاد بگذارد. به همین خاطر هم قیمت ارز تغییری نکرده است. ممکن است با برداشته شدن تحریمها اتفاقی در قیمت ارز بیفتد اما آن هم بستگی به این دارد که ببینیم کدام بخش از تحریمها برداشته میشود و تحریمهای لغو شده چه تأثیر واقعی روی اقتصاد کشور میگذارد.
بانک مرکزی قیمت بازار را افزایش داد
یکی دیگر از صرافان هم در این باره به خبرنگار «فرصت امروز» گفت: بسته سیاستی دولت بیشتر مانور تبلیغاتی بود چون در عمل خود دستگاهها هم آن را قبول نداشتند. مثلاً در مورد نرخ سود بانکی خیلی تأکید داشتند که باید کاهش پیدا کند بعد از اینکه آن را رسانهای کردند حالا نشستهاند و دارند فکر میکنند این موضوعی که اعلام عمومی شده را چقدر باید کم کنیم. این نشان میدهد که آنها اصلاً هیچ برنامهای برای این بسته سیاستی نداشتند.
وی افزود: در چنین شرایطی چرا باید قیمت ارز به این نتیجه برسد که اوضاع اقتصادی دارد بهتر میشود؟ چرا باید دلال بترسد و پولش را از بازار خارج کند تا سفتهبازی کاهش پیدا کند؟ این صراف تأکید کرد: سیاستهای بانک مرکزی همیشه آن چیزی نیست که جلوی تلویزیون میگویند. رئیس بانک مرکزی میگوید میخواهند نرخ ارز را یکسانسازی کنند اما در عمل کاری میکند که قیمت ارز از 3200 تا 3300 تومان به مرز 3500 تومان میرسد بعد در این مرز قیمت را ثابت میکند؟ خب اگر واقعاً بانک مرکزی به دنبال این است که ارز را یکسانسازی کند همزمان با آنکه ارز دولتی را دارد افزایش میدهد باید دلار آزاد را کاهش دهد یا قیمت را ثابت نگه دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که بانک مرکزی چرا این کار را در بازار ارز میکند؟ گفت: به خاطر اینکه بانک مرکزی خودش در بازار ذینفع است. درست است که گفته میشود دلال در بازار خیلی کارها میکند اما دلال این قدرت را ندارد که بانک مرکزی را بازی بدهد. این بانک مرکزی است که تعیین میکند قیمت ارز باید چقدر باشد. دلال فقط حدس میزند که قیمت چقدر باید باشد و سعی میکند که موج سواری کند.
این صراف در مورد آینده قیمت ارز در بازار گفت: همه چیز بستگی به سیاستهای دولت دارد. اگر دولت بتواند سیاستهای مهم اقتصادی را به اجرا بگذارد قیمت ارز روند کاهشی پیدا میکند اما در غیراین صورت محدوده 3500 تومان لااقل در چند ماه پیشرو محدوده مهمی است و در این نقطه با کمی نوسان درجا میزند.