مدیركل دفتر آموزش، تحقیقات و فناوری وزارت نیرو از اتمام پروژه طراحی، ساخت، بومیسازی و تجاریسازی نیروگاههای آبی میكرو خبر داد.
حسین بنکداری گفت: نیروگاههای برقآبی میكرو یك پتانسیل بزرگ جهانی برای تولید هستند و ازجمله فناوریهای دوستدار محیط زیست محسوب میشوند. با توجه به نیاز فزاینده كشور به انرژی، یكی از راههای مطمئن در این راستا، تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر و مستقل از دولت، با سرمایههای محدودتر و بهصورت خصوصی است.
وی با بیان اینکه یكی از راههای تولید انرژی پراكنده، استفاده از پتانسیلهای آبی میكرو است، گفت: طبق این رویكرد ضمن كاهش فشار بر شبكه سراسری و كاهش آلودگی محیطزیست، مردم و مصرفكنندگان خواهند توانست برق مصرفی صنعتی و نیمهصنعتی موردنیاز خود را تولید كنند.
وی اظهار کرد: اهداف اساسی این طرح، فرهنگسازی در جهت مشاركت بخش خصوصی برای تولید پراكنده برق از پتانسیلهای آبی، بومیسازی نیروگاههای برقآبی كوچك در راستای افزایش تولید ملی و حمایت از كار و سرمایه ایرانی، استحصال انرژیهای پاك و تجدیدپذیر در راستای كاهش فشار بر شبكه برق سراسری و كاهش آلودگی محیط زیست برای نقاط دورافتاده در مسیر رودخانهها، امكان تولید انرژی الكتریسیته برای مناطقی كه امكان برقرسانی بهصورت عادی برای آنها فراهم نیست و ایجاد بخشی از زیرساختهای اصلی پدافند غیرعامل و كمك به امنیت ملی كشور است.
بنکداری با بیان اینکه براساس مطالعات انجامگرفته كل ظرفیت بالقوه برقآبی كشور نزدیك به 15000 مگاوات (حدود 30 درصد برق مصرفی كشور) است، تصریح کرد: از این میان، حدود 5000 مگاوات پتانسیلهای آبی پراكنده است كه برای تولید برق بهوسیله میكروتوربینهای آبی (نیروگاههای كوچك آبی) مناسب است.
وی افزود: در زمان حاضر مطالعات پتانسیلیابی استفاده از این نیروگاهها در كشور به پایان رسیده است و براساس بازدیدهای میدانی صورتگرفته در 14 استان مستعد، تقاضای موجود در سه دسته مختلف ردهبندی شده و اقدامهای لازم برای طراحی توربین مخصوص هر رده نیز صورت گرفته است.
وی یادآور شد: عملیات ساخت سه نمونه نیروگاه موردنظر نیز به پایان رسیده است كه هماكنون مراحل تست و آزمون خود را در موسسه تحقیقات آب سپری میکنند.
وی خاطرنشان کرد: پس از پایان این آزمایشها، نیروگاههای موردنظر در موقعیتهای مكانی شناساییشده نصب و بهرهبرداری میشوند و در مرحله نهایی این پروژه، تعداد 60 نیروگاه دیگر نیز بهمنظور تشویق بخش خصوصی و ترویج استفاده از این منبع پاك انرژی ساخته خواهد شد.