بانکها در روزهای اخیر حمایت خاص و ملموسی از بازار سرمایه نکردند و اگر حمایتی انجام دادند روی چند سهم خاص خود این کار را انجام دادهاند که تاثیری در روند بورس نداشته است، لذا باوجود دستور وزیر اقتصاد مبنی بر حمایت بانکها از بورس، بانکها به بازار سرمایه کمکی نکردهاند. بورس تهران در حال حاضر منتظر حل شدن مسائل سیاسی است و تنها چیزی که بر بازار غالب است مسائل سیاسی و منطقهای است به طوری که اخبار مثبت شرکتها و تعدیل مثبت آنها تاثیری در بازار نداشته و بازار به آن واکنشی نشان نمیدهد.
در حال حاضر بورس تهران تحت تاثیر عوامل سیاسی قرار داشته و تغییر و افزایش دامنه نوسان تاثیری در روند بورس ندارد، زیرا در حال حاضر بازار در رکود به سر برده و کشش باز شدن دامنه نوسان را ندارد. بازار سرمایه روی دامنه نوسان 4 درصد تقاضایی ندارد که حالا بگوییم با افزایش یک درصدی مشکل بازار برطرف میشود، لذا تغییر دامنه نوسان در شرایط فعلی توجیه منطقی ندارد. دامنه نوسان در زمان دبیر کلی عبده تبریزی چندین بار افزایش پیدا کرد زیرا فشار تقاضا در آن زمان زیاد بود، لذا دامنه نوسان به 5 درصد افزایش پیدا کرد تا فشار تقاضا کاهش یابد ولی در حال حاضر بازار سرمایه کشش لازم را ندارد زیرا تقاضایی در بازار نیست.
شرکتها در شرایط فعلی حتی یک درصد نوسان قیمت را پر نمیکنند. اگر دامنه نوسان به طور کلی برداشته میشد بهتر از این بود که یک درصد افزایش پیدا میکرد، زیرا افزایش یک درصدی دامنه نوسان قیمت، مشکلی از بازار را حل نمیکند. افزایش دامنه نوسان زمانی صورت میگیرد که تقاضا در بازار افزایش یافته و هجوم سهامداران برای خرید زیاد باشد، لذا باز شدن دامنه نوسان در آن زمان تاثیر دارد تا قیمت سهم زودتر به سقف قیمتی خود برسد و سهامدار برای خرید مختار باشد اما اکنون تقاضای زیادی برای سهام شرکتها وجود ندارد. این تغییر کمکی به بازار سرمایه نمیکند و تنها اجرای یک مصوبه است. در حال حاضر رکود بورس ادامه داشته و وعدههای مسئولان در خصوص بهبود شرایط تاثیری در بورس ندارد مگر اینکه مجلس به کمک بازار آمده و منابعی از صندوق توسعه ارزی بهصورت عملی وارد بورس شود.
* معاون شرکت کارگزاری بانک اقتصاد نوین