والاستریت ژورنال طی گزارشی نوشت: شرکتهای غربی در حال تحقیق در مورد اقتصاد ایران بوده و با شرکای ایرانی احتمالی خود دیدار میکنند و در حال زمینه چینی برای در اختیار گرفتن فضایی در اقتصاد ایران در صورت رفع تحریمها هستند.
به گزارش «تسنیم»، والاستریت ژورنال در بخش دیگری نوشت: یک سال قبل، رییس اتاق بازرگانی ایران ممکن بود بیش از یک ماه را بدون میزبانی از یک گروه تجاری خارجی سپری کند، زیرا خارجیها نگران نقض تحریمهای اقتصادی بودند، اما این روزها، غلام حسین شافعی تقریباً هر روز میزبان هیاتهایی از خاورمیانه، آسیا و امریکای لاتین است و به پایتختهای اروپایی سفر میکند.
شافعی میگوید: «ما از نظر داخلی شاهد فضای جدیدی هستیم و از نظر خارجی سیمایی جدید پیدا کردهایم. ما اکنون علاقهمندی خوبی را به اقتصاد خودمان میبینیم.»
شرکتهایی شامل توتال و رویال داچ شل در زمینه انرژی، پژو سیتروئن در زمینه خودروسازی، داچ بانک و رنسانس کپیتال روسیه در زمینه مالی در جلسههای توجیهی برای سرمایهگذاری در ایران شرکت کردهاند.
آنها با بزرگترین بازار خاورمیانه سر و کار دارند؛ کشوری با نزدیک به 80میلیون نفر جمعیت که اکثر آن را افراد زیر 30سال تحصیلکرده تشکیل میدهند. ایران همچنین دارای منابع عظیم نفت و گاز است.
توافق احتمالی ماه جولای میتواند تحریمها علیه بانکمرکزی ایران را بردارد و محدودیتها در زمینههای مالی، انرژی و تکنولوژی را کاهش دهد.
این اتفاق میتواند دست شرکتهای غربی را برای سرمایهگذاری در صنایعی که از پتانسیل رشد بالایی برخوردارند و برای مدت نزدیک به یک دهه از رشد بازماندهاند، باز کند.
یک دانشآموخته دانشگاه هاروارد و تحلیلگر مسائل اقتصادی در این باره میگوید: «تمایل (به سرمایهگذاری) در ایران در حال افزایش است و ممکن است این کشور در نقطه عطف خود قرار گرفته باشد،
اما اگر توافقی در وین به دست نیاید، همه اینها دود میشود و به هوا میرود.»
تحریمها دسترسی ایران را به بانکهای جهانی مسدود کرده و درآمدهای نفتی آن به نصف کاهش یافته است.
براساس این گزارش، دولت روحانی در حال گسیل داشتن دیپلماتهای خود به پایتختهای اروپایی و آسیایی برای رساندن این پیام به کشورهای جهان است که ایران برای تجارت آزاد است. تمرکز اصلی روی بازسازی صنعت نفت ایران است که تولید و صادرات آن طی 10 سال گذشته به دلیل کاهش سرمایهگذاری خارجی و تحریم اعمال شده از سوی اروپا بر صادرات نفت ایران، کاهش چشمگیری داشته است.
در ماههای اخیر، مدیران ارشد شرکتهای بزرگ اروپایی فعال در زمینه انرژی نظیر توتال، رویال داچ شل و انی با مقامات وزارت نفت ایران دیدار و در مورد بازگشت احتمالی به این کشور در صورت برداشته شدن تحریمها گفتوگو کردهاند.
به گفته منابع آگاه، شرکت رپسول اسپانیا و استات اویل نروژ نیز در ماههای اخیر با مقامات ایران دیدار کردهاند تا امکان بازگشت به این کشور را بررسی کنند. شرکت ایران خودرو نیز مذاکرات برای از سرگیری همکاری با شرکتهایی همچون رنو و پژو را آغاز کرده است.
حسن بنانج، رییس واحد روابط بینالملل ایران خودرو گفت: «ایران خودرو از مدیران شرکتهای جنرال موتورز و فورد موتورز نیز برای شرکت در کنفرانس سرمایهگذاری اخیر در تهران دعوت کرده بود، اما آنها این دعوت را رد کردند.»
براساس آمارهای وزارت خزانهداری امریکا از ابتدای امسال تاکنون، بانکهای سوشیت جنراله، بی. ان. پی پاریباس و بارکلیز مجوزهایی را برای انجام همکاریهای محدود با ایران دریافت کردهاند.
در میان این مذاکرات طرفهای خارجی برای حضور در بازار ایران در صورت لغو تحریمها، شرکتهای امریکایی به دلیل حساسیت سیاسی سرمایهگذاری در ایران، ظاهراً از این قافله عقب ماندهاند.