بازار طلای ایران در قبضه مصنوعات خارجی است. این عبارتی است که یکی از طلافروشان سبزهمیدان به خبرنگار «فرصت امروز» میگوید. بازار سبزهمیدان یکی از مراکز اصلی خریدوفروش طلا در پایتخت است که مصنوعات خارجی و طلای قاچاق در آن دست بالایی در خریدوفروشها دارد. یکی از طلافروشان سبزهمیدان در این باره به خبرنگار «فرصتامروز» گفت: خیلی از طلاهایی که در حال حاضر در بازار دست به دست میشود محصولات خارجی قاچاق است. مردم طلای خارجی را دوست دارند و علاقه دارند طلای خارجی بخرند. همین موضوع باعث شده با محدودیتهایی که برای واردات طلای خارجی وجود دارد این مصنوعات به صورت قاچاق وارد کشور شود.
وی در پاسخ به این پرسش که قاچاق طلا چگونه انجام میشود؟ گفت: این تجارتی نیست که من و امثال من خردهفروش بتوانیم انجام دهیم. کار مسافران هم نمیتواند باشد چون طبق قانون مقدار گرمی که میتوانند وارد کنند آنقدر ناچیز است که نمیتواند تأثیری در بازار داشته باشد. این کار دستگاه و سازمان میخواهد و پول زیاد و نفوذ گسترده.
این طلافروش ادامه داد: آنها طلا را وارد میکنند و زمانی که احساس کنند تحرکات ارز و دلار به گونهای است که خروج طلا برایشان به صرفه است، مسیر قاچاق را برعکس میکنند. یعنی دوسره سود میبرند. وی تأکید کرد: دلیل موفقیت قاچاقچیان در کارشان ذائقه مردم است. مردم خودشان طلای خارجی را دوست دارند و به همین دلیل در بازار گاهی طلاهای ایرانی را به اسم طلای خارجی به آنها میفروشند. مثلاً ما از ایتالیا نه واردات داریم و نه قاچاق اما در بازار طلای ایتالیایی خریدوفروش میشود که همان طلای ایرانی است.
90 درصد بازار در دست قاچاقچیها
اظهارات این طلافروش در حالی است که سایر طلافروشان هم تأکید دارند که بیش از 90 درصد طلاهایی که در بازار وجود دارد محصول قاچاق است. آنها تأکید کردند روند قاچاق طلا روند شناخته شدهای در بازار است و در صورتی که دولت بخواهد با آنها برخورد کند، رد پای کسانی که در این تجارت زیرزمینی پرسود فعالیت دارند به سادگی در بازار قابل شناسایی است. این در حالی است که مدیر دفتر مقابله با کالاهای هدف ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفتوگو با تسنیم با تأکید بر قاچاق بودن مصنوعات طلای خارجی از ابلاغ دستور جمعآوری طلای خارجی از بازار و سطح عرضه طلا در کشور خبر داد.
عباس نخعی در خصوص وضعیت قاچاق طلا در کشور اظهار کرد: بیتردید در شرایط فعلی بخشی از مصنوعات طلای موجود در بازار، قاچاق بوده و از یک منظر قانونی، سازمان استاندارد و از منظر قانونی دیگر، سازمان حمایت و اتحادیههای مربوط باید به این موضوع ورود پیدا کنند. وی با تأکید بر اینکه هرگونه مصنوعات خارجی طلا در بازار قاچاق است، گفت: طبق ابلاغیههای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، تمام دستگاههای مسئول موظف شدند نسبت به جمعآوری مصنوعات خارجی طلا از سطح بازار اقدام کنند و با توجه به این ابلاغیهها، اتحادیهها، بازرسان اتحادیه و متولیان امر در سازمان حمایت و صنعت و معدن نسبت به جمعآوری طلای قاچاق در بازار موظف شدهاند.
مدیر دفتر مبارزه با قاچاق کالای هدف ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پاسخ به این سؤال که با وجود این ابلاغیه چرا طلای خارجی تحت عناوین طلای ایتالیایی و... بهصورت آزادانه در بازار طلا به فروش میرسد، اظهار کرد: خوشبختانه طی یکی، دو سال اخیر ما شاهد ارتقای کیفیت مصنوعات طلای ایران هستیم؛ از اینرو اغلب مصنوعات طلای بازار که تحت عنوان طلای خارجی به فروش میرسند، تنها برای جذب مشتری تحت عنوان ایتالیایی و خارجی عرضه میشوند و در اصل مصنوعات طلای داخلی کشورمان هستند.
فرهنگ خرید طلا غلط است
حامد متقی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با «فرصت امروز» گفت: بازار طلای ایران بازار پرکششی است. اگرچه در حال حاضر خریدو فروش در بازار به دلیل رکود اقتصادی خوابیده اما در مجموع بازار طلا بازار خوبی است چون مردم در کنار ملک یکی از علایقی که دارند خرید طلاست. یعنی اگر کسی بخواهد پولهای کوچک خود را به عنوان یک اندوخته حفظ کند میرود و طلا میخرد. البته فرهنگ خرید طلا در مراسمهای عروسی ما هم به روند مصرف آن دامن زده است.
وی افزود: ما مصنوعات خیلی خوبی داریم که اگر خریدار بفهمد ساخت ایران است نمیخرد و به همین دلیل است که فروشندگان مجبورند بگویند ایتالیایی است یا مال دیگر کشورهاست. این طلافروش تأکید کرد: اوضاع اقتصادی خراب است. پول دست مردم نیست و تمایل مردم هم برای خرید کم شده. البته الان که محرم و صفر است ولی در مجموع اوضاع بازار خوب نیست با این حال قاچاقچیها دارند به قاچاقشان ادامه میدهند. چرا؟ به دلیل اینکه ارزش پول ملی پایین آمده و آنها دارند با قاچاق طلا با ارزش پول دیگر کشورها، سود خوبی میبرند.