شركت ملی مس ایران (سهامی عام)در سال 1351 تحت عنوان معادن مس سرچشمه كرمان تاسیس شده است كه در سال 1383 از شركت «سهامی خاص» به شركت «سهامی عام» تبدیل و در سال 1385 بهعنوان چهارصد و سی وچهارمین شركت با نماد «فملی» در تابلوی اصلی بورس درج و عرضه شده است. ضمنا محصولات اصلی شركت مس كاتد و كنسانتره است.
شركت اطلاعات پیشبینی خود را برای سال مالی منتهی به 29/12/1394 را با فرض افزایش 3 درصدی در فروش نسبت به سال مالی1393 (9 ماهه واقعی و سه ماهه پایانی پیشبینی) در نظر گرفته است، ولی به علت رشد عوامل تولید سود ناخالص شركت 11 درصد كاهش را نشان میدهد.
همچنین پیشبینی هزینههای مالی شركت نسبت به دوره قبل افزایش 42 درصدی را نشان میدهد در صورتی كه شركت در مفروضات خود افزایشی در اخذ تسهیلات ملاحظه نکرده است ولی مدت زمان استفاده از تسهیلات را یك ساله با نرخ 28 درصد برآورد كرده است. همچنین پیشبینی مالیات عملكرد با فرض معافیت مالیاتی برای طرحهای توسعه و فروش صادراتی با كاهش 68 درصدی برآورد شده است.
در نهایت پیشبینی سود هر سهم برای سال مذكور 271ریال برآورد شده كه نسبت به دوره قبل كاهش 18 درصدی را نشان میدهد. (جداول 1، 2 ، 3 و 4) سولفوركه به علت حجم بسیار بالا ولی ارزش بسیار پایین از محاسبات خارج شد و كاهش 32.5 درصدی نرخ فروش (براساس میانگین نرخ فروش 93مقایسه صورت پذیرفته است نه براساس آخرین نرخ فروش 1393) برآورد صورت پذیرفته كه افزایش مقدار فروش شركت به علت افزایش فروش صادراتی به میزان 201.997 تن، عمدتا از بابت محصولات مس كاتد، كنسانتره و مس ته پاتیل و كاهش نرخ فروش به دلیل كاهش نرخ جهانی این محصول است.
از برآیند مطالب بالا میتوان برداشت کرد كه اثر افزایش مقدار تولید ناشی از بهرهبرداری از طرحهای توسعه این شركت به دلیل كاهش شدید نرخ جهانی مس كه به دلیل كاهش تقاضا و كاهش رشد اقتصادی كشور چین و همچنین افزایش در تولید جهانی این محصول مواجه شده عملا سودآوری را كه میتوانست در اثر این افزایش تولید و فروش در سال 1394 بهدست آورد، خنثی کرده است.
مزایا و مخاطرات این سهم
در نهایت خرید این سهم با مزایا و مخاطراتی همراه خواهد بود كه باید با توجه به نوع دیدگاه سهامداری با آن برخورد کرد از مخاطرات پیشروی این صنعت كمبود نقدینگی در این شركت است كه خود دلایل گوناگون دارد و ممكن است زمانبندی و میزان بهرهبرداری از طرحها در موعد پیشبینی شده محقق نشود.
یكی از این دلایل كمبود نقدینگی عدم وصول كامل مطالبات عمدتا از خریداران خارجی شركت مخصوصا در سنوات قبل بوده است. و از مزایای این سهم كه بیشتر برای سهامداران با دید میانمدت و بلندمدت توصیه میشود طرحهای توسعهای شركت در سال مذكور و سالهای آتی است كه میتواند با توجه به افزایش در نرخهای جهانی این محصول، سود آوری شركت را دچار افزایش قابل ملاحظهای کند. حال میزان سودآوری این محصول را از چند دیدگاه بررسی میکنیم. (جدول 5)