در جهان امروز نیاز به کالاهای مصرفی و خدمات، یک ضرورت اجتنابناپذیر است که بر پایه تعامل دوسویه این ضرورت مرتفع میشود و هرگونه اختلال در تولید و توزیع این نیازها میتواند جامعه و مدیریت آن را به چالش کشیده و علاوه بر زیانهای مادی، صدمات و زیانهای جانبی بسیاری را نیز متوجه تولیدکننده و سرمایهگذاران در بخشهای مختلف کند. چندی پیش خبر ممنوعیت خروج چغندر قند از استان آذربایجان غربی توسط استاندار این منطقه از رسانهها به گوش رسید که البته چندان به طول نینجامید و این ممنوعیت برداشته شد، اما این روند خروج چغندر قند از استان، تبعات بسیاری برای کارخانهها و تولیدکنندگان به بار آورد،
حال سوال اینجاست که آیا اساسا در حوزه وظایف و اختیارات استاندار یک استان میگنجد که ممنوعیت خروج یک محصول تولیدی و کشاورزی را صادر کند؟ آیا در عمل اینگونه تصمیمات نباید به وسیله وزارت جهاد کشاورزی گرفته شود؟ شاید در این استان یا ماهیت چغندرقند را از یک محصول کشاورزی به یک مفهوم مربوط به استانداری تغییر دادهاند یا اساسنامه وظایف استانداری را ویرایش کردهاند! در جستوجوی پاسخ به این ابهام به سراغ عابد فتاحی، نماینده ارومیه رفتهایم تا از سازوکار این جریانات مطلع شویم...
فتاحی درخصوص خبر ممنوعیت خروج چغندرقند از استان میگوید: مشکل کمبود مواد اولیه در کارخانههای تولید قند در استان آذربایجان مشکل امروز و دیروز نیست و سالهاست کارخانههای ما بهرغم تولید بالای چغندرقند در این مناطق با کسری مواد اولیه مواجه هستند که همین کمبود مواد اولیه گاهی موجب تعطیلی و بیکاری بسیاری از کارخانهها شده است، از این رو استاندار امسال تصمیم گرفتند تا براساس اولویتی که کارخانههای داخل استان از آن برخوردارند این ممنوعیت را اعلام کنند تا ابتدا مواد اولیه مورد نیاز کارخانههای داخل تامین شود.
وی میافزاید: این ایده از نظر من ایده جالبی نبود زیرا کشور ما قوانین ایالتی ندارد و ما نباید با تولیدات خود با نگاه انحصاری برخورد کنیم، این نماینده معتقد است: هرچه در این آب و خاک تولید میشود متعلق به همه مردم ایران است و تبعیضی در کار نیست و این تولیدات باید به شکل عادلانهای در کشور توزیع شود و شاید نیاز باشد در برابر اینگونه تصمیمات عجولانه دستورالعملهایی صادر شود تا موجب ایستایی چرخ یکی از صنایع در کشور نشود.
فتاحی میافزاید: اگر هر استانی بخواهد با محصولات تولیدی خود انحصاری برخورد کند و تعامل مناسبی با سایر مناطق کشور نداشته باشد بهزودی همهچیز آشفته میشود، من معتقدم همه ما بر یک سفره نشستهایم و نباید تصمیمات خاص بگیریم که آسیبی به منافع ملی وارد کند، نگاه ملی به مسائل و مشکلات کشور تمام این حواشی را مرتفع میکند.
وی در آخر میگوید: استاندار ما یک فرد باتجربه و مطمئن است و شاید گرفتن اینچنین تصمیمی بهخاطر فشارهایی بوده که کارخانههای داخل استان به ایشان وارد کردهاند، اگرچه اینگونه تصمیمها در حیطه اختیارات استاندار نیست، اما به هر روی این اتفاق افتاده و استاندار تلاش میکند بدون اینکه آسیبی به کشاورز یا کارخانههای داخل استان و کشور برسد این غائله را ختم به خیر کند.