استفاده ازفرصت های سرمایه گذاری درکشورهای عضوسازمان سی آی اس، امروزه از سوی برخی کارشناسان با توجه به حاصلخیزی زمین و اراضی کشاورزی آنان و خشکسالی که در ایران حاکم است یک فرصت برای ایران و سرمایه گذاران ایرانی محسوب می شود. برخی دیگر از کارشناسان نیز بر این باورند که سرمایه گذاری در این قبیل کشورها بیشتر نیازمند مطالعات و برنامه ریزی های مناسب است.
آنان بر این باورند که در کشورهای تازه استقلال یافته کماکان آلودگی خاک ادامه دارد و از حاصلخیزی مدنظر جهت سرمایه گذاری خبری نیست و نباید برخورداری از آب کافی و حاصلخیزی زمین را با سود کافی برای این اراضی اشتباه گرفت. هرچند در ادامه برخی دیگر از کارشناسان نیز نظری مخالف این مهم دارند و سرمایه گذاری در بخش های مختلف صنعت را با توجه به نزدیکی این کشورها به ایران یک امتیاز تجاری برای ایران می دانند.
***
محمدجعفر رائیچی:
باید امکانات تجاری گسترش یابد
محمدجعفر رائیچی، نایب رئیس کمیسیون گردشگری کشور و رئیس کمیسیون گردشگری استان گلستان است. او در خصوص استفاده از ظرفیت ها و پتانسیل های سرمایه گذاری در خارج از ایران از جمله کشورهای همسایه عضو سازمان (CIS) بر این باور است که در هر کشوری در دنیا از سرمایه گذار خارجی استقبال می کنند.ایران نیز از سرمایه گذاران اروپایی به خوبی استقبال کرد اما در ادامه این آمریکا بود که آنان را از ادامه سرمایه گذاری در ایران فراری داد.
او معتقد است طبیعی است کشورهایی نظیر ترکمنستان یا ازبکستان از ظرفیت های سرمایه گذاری کشورشان در جذب سرمایه گذار ایرانی یا خارجی استفاده کنند اما این به بخشی از امکانات داخلی ایران باز می گردد که در حال حاضر برای برخی سرمایه گذاران ایران این امکان مهیا نیست.
نظر شما راجع به سرمایه گذاری ایرانیان در کشورهای همسایه نظیر ازبکستان یا ترکمنستان و کشورهای عضو (CIS)و استفاده از ظرفیت های کشاورزی یا سایر پتانسل های سرمایه گذاری در این کشورها چیست؟
با توجه به فرصت های سرمایه گذاری که در کشور عراق برای ما مهیاست، ایران بیشتر از این فرصت استفاده می کند و در حال حاضر نیز بازار این کشور برای ما مطلوب و مناسب است و چه بسا در ادامه می بینید که باوجود نزدیکی افغانستان یا پاکستان، گستردگی روابط تجاری و اقتصادی با کشور عراق تا به امروز بیشتر بوده است که بیشتر این قبیل سرمایه گذاری ها به گستردگی روابط سیاسی کلی و حاکم در کشور و همچنین سیاست های اقتصادی حاکمیتی بازمی گردد.
آیا سرمایه گذاران ایرانی تمایلی به استفاده از پتانسیل های سرمایه گذاری در سایر کشورهای همسایه مثل کشورهای عضو سی آی اس دارند؟
در سراسر جهان همه کشورها از سرمایه گذاری خارجی استقبال می کنند، حال می خواهد این سرمایه گذاری فکری باشد یا مالی، به عبارت بهتر هر کشوری دوست دارد که سرمایه گذار از کشور دیگری در آن سرزمین سرمایه گذاری کند.
اما در ایران به دلیل خشکسالی می توان از ظرفیت های سرمایه گذاری واجاره اراضی در کشورهای همسایه بیشتر استفاده کرد؟
برای سرمایه گذاری صرفاً موضوع سرمایه گذاری در بخش کشاورزی مطرح نیست. ایران علاوه بر اینکه از ظرفیت های سرمایه گذاری بالایی در بخش معادن برخوردار است از تنوع قابل توجهی در بخش کشاورزی نیز برخوردار است. ایران در بخش کشاورزی هنوز هم از کشورهای اول و مطرح جهان است. شاید از نظر آبی در سرزمین مشکل داشته باشیم اما تنوع محصولات کشاورزی خصوصا میوه ها در ایران آنچنان بالاست که تقریباً از کشورهای مطرح هستیم و شاید کمی در بخش صنعت و خدمات و گردشگری تاحدودی ضعیف باشیم.
از سوی دیگر، سرمایه گذاران ما همواره از فرصت های سرمایه گذاری در خارج از کشور استفاده خواهند کرد اما به دلیل مشکلات داخلی از نظر سرمایه گذاری کار کمی مشکل است. این موضوع نیز حائز اهمیت است که نه فقط ایران بلکه دنیا از سرمایه گذار خارجی استقبال می کند کما آنکه ایران نیز از سرمایه گذاران اروپایی به خوبی استقبال کرد اما در ادامه آمریکایی ها آنان را از ایران فراری دادند.
در ادامه ایران نه فقط از سرمایه گذار اروپایی که از سرمایه گذار افغانی و پاکستانی هم استقبال می کند اما برای سرمایه گذاری در سایر کشورهای همسایه باید امکانات تجاری بیش از این گسترش یابد و برخی موانع نیز در این خصوص مرتفع شود.
***
احمد شریفات:
سرمایه گذاران ایرانی باید به این باور برسند
احمد شریفات،رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان خرمشهر و عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران است. او درخصوص استقبال از ظرفیت ها و فرصت های سرمایه گذاری در سایر کشورها از جمله کشورهای همسایه معتقد است که باید بیشتر سرمایه گذاران ایرانی به این باور برسند که می توانند از اراضی یا سایر پتانسیل های سرمایه گذاری در سایر کشورها استفاده کنند اما در حال حاضر با توجه به مشکلات حمل و نقل و لجستیک امکان این قبیل سرمایه گذاری ها برای ایران محدود است.
نظر شما پیرامون استفاده از اراضی یا سایر ظرفیت های سرمایه گذاری در کشورهای مختلف یا حتی همسایه نظیر کشورهای عضو «cis» چیست؟
من فقط در کشور عراق سرمایه گذاری کرده ام و در حال حاضر نیز کل نیاز مواد مصرفی پروتیینی این کشور را از خرمشهر تأمین می کنم. به عبارتی نزدیکی مسیر بین ایران و خرمشهر (بصره) باعث شده تا این کشور بهترین فرصت سرمایه گذاری برای تولیدکنندگان مواد پروتیینی و تولیدکنندگان آبزیان و شیلات مردمان این منطقه محسوب شود.
لازم به یادآوری است درخصوص امکانات حمل و نقلی و نزدیکی مسیر که عمده ترین عامل تعیین کننده در بازار کشور هدف است از خرمشهر تا بازار بصره چیزی نزدیک به 30 الی 40کیلومتر فاصله است. از این رو این کشور تا به امروز بزرگ ترین و بهترین بازار هدف این شهر بوده و کماکان تجارت ادامه دارد.
راجع به استفاده از سایر فرصت های سرمایه گذاری در کشورهای همسایه مثل ترکمنستان، ازبکستان یا قزاقستان چه نظری دارید؟
نه فقط این کشورها بلکه برای مبادله یا دادوستد تجاری و حتی سرمایه گذاری در کشوری مثل روسیه از آنجایی که از نظر لجستیک و حمل و نقل مشکلات فراوانی داریم. از سوی دیگر به دلیل کمبود دستگاه های حمل و نقل کالا برخی وسایل مورد نیاز جهت ادامه تجارت یا حتی مبادله کالا انجام این قبیل سرمایه گذاری ها حداقل برای ما مقرون به صرفه نیست و این تنها مشکل برای مبادله با روسیه نیست بلکه برای مبادله یا سرمایه گذاری درسایر کشورها به دلیل نقص در برخی مسائل نظیر عدم پذیرش گواهی نامه های لاتین بهداشتی یا کامل نبودن سیستم های بسته بندی، ما با این بازارها فاصله داریم و به این راحتی نمی توانیم از پتانسیل آن کشورها استفاده کنیم.
این فرصت تا چه اندازه در کشورهایی نظیر ازبکستان، قزاقستان و ترکمنستان برای ایران مهیاست؟
حتی همین کشورها نیز از قوانین اتحادیه اروپا تبعیت می کنند و باید از نظر حمل و نقل، بسته بندی، استانداردهای بهداشتی و اخذ گواهی نامه های لاتین بهداشتی از مولفه های اروپایی در کالاها تبعیت کنیم که این امکان را فعلاً نداریم.
خاطرم هست طی دو یا سه سال گذشته برخی سرمایه گذاران از کشور قزاقستان برای جذب سرمایه گذار ایرانی به ایران سفر کردند و در اتاق ایران نیز برخی کلاس ها در این خصوص برگزار شد و حتی سرمایه گذاران قزاقستان برای جذب سرمایه گذار ایرانی و استفاده از ظرفیت های سرمایه گذاران ایرانی در آن کشور مصر هم بودند.
حتی پیشنهاداتی درخصوص اجاره اراضی را به ایران دادند اما از نظر من چون ایران و تجار و فعالان اقتصادی ایرانی هنوز به این باور نرسیده اند که می توان از فرصت های سرمایه گذاری در این کشورها استفاده کرد درنتیجه این موضوع هم جای کار دارد و هم زمان خواهد برد.