امیر هامونی، مدیر عامل فرابورس ایران، برآیند کلی بازار را در شرایط پساتحریم عقلایی دانست و گفت: بازار، چه در سه سال پیش، چه در دو سال اخیر و چه در وضعیت امروز روند عقلایی خود را طی میکند. امیر هامونی به سنا گفت: باوجود اینکه ممکن است در بخشی از بازار و شرکتها بعضی سهامداران هیجانی عمل کنند اما من همیشه از طرفداران این دیدگاه بودهام که برآیند بازار، برآیند عقلایی است. هامونی با بیان اینکه عرضههای اولیه شاید تاثیر کوتاهمدت داشته باشند ولی روند کلی بازار را نمیتوانند تغییر دهند، اظهار داشت: بازار بدون عرضه اولیه تبدیل به مرداب میشود، بنابراین ما برای عرضه اولیه مشکلی نداریم و عرضهها در فرابورس بهصورت منظم انجام شده است.
مدیر عامل فرابورس ایران در بخش دیگری به عرضه موفق اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا 1» اشاره کرد و گفت: از مهر امسال که این اسناد در نمادهای مختلف بازگشایی شد تا الان 4هزارمیلیارد تومان پذیرش شده و معاملات آن انجام گرفته است. مدیر عامل فرابورس ایران همچنین از استقبال خوب سرمایهگذاران خارجی از بازار اسناد خزانه اسلامی خبر داد و گفت: به هرحال از نگاه آنها خیلی مهم است که ابزارهایی که به بازار میآید، ضمانت دولتی داشته باشد.
هامونی افزود: بحث structured product یا همان «محصول مالی ساختار یافته» که مدتهاست مدنظر ماست، در این ابزار لحاظ شده و برای سرمایهگذاران خارجی هم کاملا شناخته شده است.وی در پاسخ به سوالی درخصوص میزان خرید این اوراق از سوی سرمایهگذار خارجی گفت: آمار دقیق آن بهزودی اعلام خواهد شد اما در هفته اخیر شاهد ورود و رغبت خیلی خوب سرمایهگذاران خارجی به اسناد خزانه اسلامی بودیم، چرا که ورود آنها از طریق این ابزارها به سهولت امکانپذیر است و نیاز به بررسی چندانی هم برای تحلیل این اسناد ندارند.
به هرحال این اسناد، ضمانت مشخص، بازدهی مشخص، قیمتگذاری مشخص و در نهایت معاملات ثانویه مشخصی دارند. این اسناد در زمره اوراق بدون ریسک تلقی میشود و از سوی دیگر امکان معاملات ثانویه اعم از خریدوفروش این اسناد در فرابورس ایران نیز علاقه پیمانکاران به وصول مطالبات خود از این طریق را افزایش داده است.
هامونی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا فکر میکنید اسناد اولیهای که عرضه شد تسویهاش در اسفند با موفقیت انجام شود گفت: ما جلسات زیادی را با دولت و سیاستگذاران این حوزه از جمله سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، وزارت اقتصاد و خزانهداری کل داشتهایم. با توجه به همتی که دولت برای تسویه بدهیهای خود با پیمانکاران و فعالان اقتصادی دارد، تمام تلاش مسئولان ذیربط که ناشر این اوراق هستند این است که حتی چند روز قبل از سررسید، مبالغ اصلی اوراق پرداخت و در موعد مقرر به آخرین دارندگان اوراق واگذار شود.