کمیته کاهش تلفات سندیکای برق در نشست مشترک با کمیته نیروی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، خواستار اصلاح «قراردادهای تیپ کاهش تلفات» شد. به اعتقاد فعالان بخشخصوصی، به این ترتیب امکان حضور بیشتر سرمایهگذاران در صنعت برق فراهم خواهد شد. مهدی مسایلی، رییس کمیته کاهش تلفات سندیکای برق درباره قراردادهای تیپ کاهش تلفات به «فرصتامروز» میگوید: در نشست روز یکشنبه با اعضای کمیسیون انرژی مجلس، نمایندگان توانیر هم تایید کردند که این قراردادها پاسخگوی نیاز بخشخصوصی نیست. وی ادامه میدهد: براساس قانون، اگر سرمایهگذاری اقدام به اصلاح ساختار نیروگاهها کند و سوخت مایع در این نیروگاه صرفهجویی شود، وزارت نیرو مکلف است به میزان سوخت صرفهجویی شده، براساس ماده 133 قانون برنامه پنجم، به قیمت فوب خلیج فارس، مبالغی را به سرمایهگذار پرداخت کند.
مسایلی بر این باور است که در شرایطی که بین وزارت نیرو و نفت هماهنگی لازم وجود ندارد، ارجاع سرمایهگذاران فعال در بخش برق به وزارت نفت کار صحیحی نیست. وی همچنین از درخواست اعضای سندیکا برای شفاف شدن آمارهای صنعت برق و روشن شدن فرمول محاسبه قیمت برق خبر میدهد. رییس کمیته کاهش تلفات سندیکای برق با اشاره به اینکه وزارت نیرو میزان تلفات برق را 15 درصد اعلام کرده، بیان میکند: به اعتقاد فعالان بخشخصوصی میزان تلفات شبکه برق حدود 30 درصد است. بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس نیز نشان میدهد که تلفات شبکه برق کشور حدود 27 درصد بودهاست. وی تاکید میکند: بحث تلفات شبکه را نباید با موضوع بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93 که بر تبدیل شدن نیروگاههای حرارتی به سیکل ترکیبی دلالت دارد، مخلوط کنیم. زیرا تلفات برق جزء ذات شبکه است، اما با تبدیل نیروگاهها به سیکل ترکیبی، تلفات انرژی کاهش مییابد.
ایجاد فرصت برای یک قشر خاص
مسایلی اضافه میکند: دستگاههای اجرایی نباید قانون را بهگونهای برای مجلس و قانونگذار تعریف کنند که فقط برای یک قشر خاص امکان فعالیت ایجاد شود. در ایران فقط یک شرکت خاص کار نیروگاه انجام میدهد. وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه باید در تعریف مفهوم تلفات در شبکه برق بازنگری شود، عنوان میکند: گاهی برق غیرمجاز را جزء تلفات شبکه به حساب میآورند و وقتی با همکاری نیروی انتظامی در استانهایی مثل ایلام، کرمان یا اهواز اقدام به جمعآوری انشعابات غیرمجاز میکنند، این مسئله را در قالب گزارشهای کاهش تلفات بهصورت آمار ارائه میکنند. وی بر این باور است که باید یک سیاست واحد و روش مشخص برای تعیین میزان کاهش تلفات در شبکه برق کشور اتخاد شود. زیرا برخی شرکتهای توزیع برق به روش خود برای کاهش تلفات وارد عمل میشوند، ضمن آنکه اگر نظارت و حسابرسی بر عملکرد این شرکتها وجود نداشته باشد، ممکن است آمارهای دستساز ارائه شود.
جلسه مشترک سندیکای برق با مرکز پژوهشها و دولت
حسین امیریخامکانی، رییس کمیته نیروی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تایید خبر حضور اعضای سندیکای برق در این کمیسیون، از تشکیل جلسه مشترک بین مرکز پژوهشهای مجلس، سندیکای برق و کارشناسان وزارت نیرو، برای حل مشکل قراردادهای تیپ کاهش تلفات خبر میدهد. وی به «فرصتامروز» میگوید: قرار شد در یک یا دو جلسه کارشناسی، ساختار این قراردادها بررسی شود تا اگر موانعی برای ورود بخشخصوصی وجود داشت، رفع شود.
امیریخامکانی میگوید: مجلس معتقد نیست که باید پول سرمایهگذاران بخش برق از طریق وزارت نفت تامین شود، بلکه در گذشته وزارت نیرو برای پرداخت پول پیمانکاران برق با مشکل مواجه بود و کاهش تلفات انرژی نیز برای کشور، یک مقوله بسیار مهم بود. بنابراین مجلس با تصویب قانون برای وزارت نفت این امکان را فراهم کرد تا از محل پول سوخت مایع صرفهجویی شده، مبالغی را به سرمایهگذاران بخش نیرو پرداخت کند. وی در واکنش به اظهارات مسایلی درباره هماهنگ نبودن وزارت نفت و نیرو بیان میکند: سخنان وزیر نفت و نیرو نشان میدهد که بین این دو وزارتخانه هماهنگی لازم وجود دارد. شاید به دلیل جدید بودن این قانون، نیاز به تدوین آییننامههای اجرایی جدید در دولت باشد.
شفاف شدن آمارها مسیر حرکت را روشن میکند
بخشخصوصی به دنبال شفاف شدن آمار تلفات است، درصورتیکه باید وزارت نیرو بهعنوان یک بخش حاکمیتی، نسبت به این مسئله حساسیت داشته باشد. علیاکبر سهیلی، نایب رییس سابق سندیکای برق درباره دلایل حساسیت بخشخصوصی برای شفافسازی آمارها به «فرصتامروز» میگوید: دغدغه وزارت نیرو ایجاد ظرفیتهای جدید نیروگاهی است درحالیکه فعالان بخشخصوصی بر این باورند که باید با کاهش تلفات در شبکه برق مورد نیاز کشور را تامین کرد. وی ادامه میدهد: مصالح ملی و زیست محیطی نیز بر این نکته دلالت دارد که باید تلفات در شبکه کاهش یابد. سهیلی با اشاره به اینکه در سالهای اخیر تعداد پروژههای اجرا شده در وزارت نیرو بسیار کم بوده، میگوید: بخشخصوصی به دنبال ایجاد پروژههای جدید در صنعت برق است.
وی بر این باور است که اگر آمارها بهصورت شفاف در صنعت برق مطرح شود، افراد خبره به خوبی متوجه خواهند شد که در این صنعت چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است. در نتیجه سوال خواهند کرد که چرا در برخی قسمتها سرمایهگذاری نمیشود. نایب رییس سابق سندیکای برق بیان میکند: اگر آمارهای صنعت برق شفاف نشود، هر کسی میتواند ادعا کند که کاهش در شبکه تلفات رخ داده است.