معاون وزیر جهادکشاورزی و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، نگاه نرمافزاری به بخش کشاورزی را به منظور حفظ محیطزیست و تامین امنیت غذایی غیرقابل اجتناب ذکر کرد و گفت: برای تحقق این اهداف ما راهی جز افزایش عملکرد در واحد سطح نداریم. به گزارش ایرنا، اسکندر زند این مطلب را در پنجمین کنگره علوم ترویج و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایران و نخستین کنفرانس بینالمللی خدمات مشاورهای روستایی در آسیا و اقیانوسیه که به منظور تسهیل اطلاعات و نوآوریها با هدف توانمندسازی خانوادههای بهرهبرداران در دانشگاه زنجان برگزار شد، عنوان کرد. وی افزود: امروز دنیا با چالشهای زیادی در بخش محیط زیست و امنیت غذایی مواجه است که رکورد اکولوژیکی آن از سال 1999 به بعد نشان میدهد از زمین بیش از ظرفیت آن استفاده شده، به طوری که امروز این نیاز احساس میشود که باید با کاهش استفاده از ظرفیت و پتانسیل کره زمین به تجدید حیات این منبع طبیعی کمک کنیم.
وی اضافه کرد: در بحث امنیت غذایی نیز با چالش عرضه و تقاضا مواجهیم، بهطوری که تقاضا به دلیل افزایش جمعیت و تقاضای غذای بهتر، بیشتر از عرضه مطرح است و ما هماکنون بهدلیل تغییر اقلیم محدودیت منابع آبی و فرسایش خاک با عرضه کمتر محصولات غذایی مواجه هستیم.
وی گفت: برای اینکه بتوانیم محیطزیست و امنیت غذایی را حفظ کنیم، راهی جز نگاه نرمافزاری به بخش کشاورزی نداریم و در این راستا لازم است افزایش بهرهوری در واحد سطح را مورد توجه قرار دهیم. به گفته وی، پیشبینی میشود تا 40 سال آینده 80 درصد موادغذایی ما با افزایش عملکرد در واحد سطح تامین شود که این مهم توجه بیشتر به تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را میطلبد.
معاون وزیر جهادکشاورزی اضافه کرد: در این راستا دیگر نباید بهدنبال تولید محصولات کشاورزی در واحد کیلوگرم در هکتار باشیم، بلکه باید با توجه به منابع و ظرفیتهای موجود، تولیدات را براساس کیلوگرم در لیتر محاسبه کنیم.
وی درخصوص آموزش کشاورزی نیز گفت: هماکنون کمتر از 7 درصد دانشجویان کشور ما در بخش کشاورزی مشغول فعالیت هستند و در کنکور امسال نیز از حدود یک میلیون شرکتکننده 60 درصد مربوط به رشتههای تجربی بوده، ضمن آنکه در پی تلاشهای صورت گرفته سبب کاهش گرایش به تحصیل در رشتههای کشاورزی شده است.
وی اضافه کرد: در نظام علمی- کاربردی نیز که تربیت دانشآموختگان براساس مهارتهای یدی است، بهطور مختصر سه درصد دانشجویان مربوط به بخش کشاورزی میشوند که سهم کشاورزی نسبت به دیگر بخشها پایینتر است.
وی درخصوص نظام کارو دانش و فنی و حرفهای نیز گفت: آموزش متوسطه عمدتا شامل سال دوم و سوم دبیرستان میشود که از 12 میلیون و 300 هزار دانشآموز، 3 میلیون و 600 هزار نفر مربوط به مقطع متوسطه، یک میلیون و 800 هزار نفر پایه دوم و سوم دبیرستان و 800 هزار نفر در مقطع کار و دانش مشغول به تحصیل هستند که تنها 27 هزار و 600 نفر از آنان دانشآموز رشته کشاورزی هستند که این تعداد نیز بهدلیل شبانهروزی بودن مراکز
فنی و حرفهای است.
زند ادامه داد: متاسفانه سازمان فنی و حرفهای ورودی در بخش کشاورزی ندارد و در آموزش دانشگاهی نیز به تجدیدنظر نیاز داریم، زیرا فارغالتحصیلان بیکار ما انگیزه خود را از دست
دادهاند.
وی اضافه کرد: سهم کشاورزی در رشتههای علمی - کاربردی پایین است و آموزش کشاورزان مورد توجه نیست و اقدامات آموزش فعلی برای کشاورزان کشور در قالب ارائه آموزش کشاورزان پیشرو و معمولی کافی نیست.
وی تاکید کرد: کشاورزی باید برای نسل جوان دارای جذابیت باشد، بنابراین این بخش به سرمایهگذاری کلان و آموزش اثرگذار نیاز دارد.
خروج سالانه 50 هزار بهرهبردار کشاورزی از چرخه تولید
رییس سازمان تات گفت: متاسفانه بخش عمده کشاورزان ما از سن بالا و سطح سواد پایین برخوردارند، به طوریکه از جمعیت حدود 4 تا 4.5 میلیون بهرهبردار کشاورزی کشور سالانه 50 هزار بهرهبردار از چرخه تولید خارج میشوند.وی اضافه کرد: 50 درصد فعالیتهای روستاهای کشور مربوط به بخش کشاورزی و مابقی در صنعت و خدمات خلاصه میشود که افراد جوان بیشتر به صنعت و خدمات روی میآورند. زند گفت: البته مشکل بالابودن سن بهرهبرداران تنها مختص به ایران نیست، بلکه طبق گزارشهای دیگر کشورها بهرهبرداران در جهان به طور میانگین دارای سن بالا هستند که این مهم برای بخش کشاورزی خطرناک است و باید با ایجاد انگیزه در جوانان برای حضور در فعالیتهای کشاورزی تدابیر مناسب اتخاذ شود.
به گفته وی، کشاورزان 19 درصد اشتغال کشور را به خود اختصاص دادهاند که 10 درصد تولید ناخالص ملی را نیز برعهده دارند که امیدواریم برگزاری چنین کنگرههایی در نظاممند کردن تولیدات کشاورزی تاثیر بسزایی
داشته باشد.