اکسپوی میلان دهمین روز خود را پشت سرگذاشت؛ نمایشگاهی با شعار «تغذیه زمین، انرژی برای حیات» که به دلیل وسعت و کشورهای شرکتکننده در آن بزرگترین رویداد نمایشگاهی در جهان بهشمار میآید. «سفره ایرانی» نماد ایران در این نمایشگاه است که مولفههایی از کشاورزی و اقلیم ایران را در خود دارد. در طراحی غرفه نیز از عناصر طبیعی الهام گرفته شده و شیوه مصرف انرژی (با الهام از بادگیرهای ایران) و نحوه استفاده از عوامل جوی، چون رطوبت و باد نمایش داده شده است. محل غرفه ایران در قسمت جنوب شرقی نمایشگاه و در فضایی به مساحت تقریبی 2000مترمربع و در همسایگی کشورهای سوییس، ایالات متحده آمریکا و آلمان و شیلی قرار گرفته است. از ایران وزارتخانهها، سازمانها و دستگاههای مختلفی شرکت کردهاند تا ایران را شاید با عبارتها و جلوههای جدیدتری معرفی کنند.
این نمایشگاه اگر چه به نوعی فرهنگی است و پیام صلح و دوستی را در خود دارد اما بخشی در آن نیز تجاری است که به نوعی میتواند زمینه لازم را برای گسترش تجارت ایران فراهم کند. علیرضا پیشگویی که پیش از شروع به کار نمایشگاه و از روزهای نخستین اکسپو در میلان حضور داشته معتقد است ایران حضور قابل قبولی در نمایشگاه داشته و مورد توجه بسیاری از بازدیدکنندگان بوده است.
این کارشناس نمایشگاهی اما گلایهای نیز دارد. پیشگویی در این باره به «فرصت امروز» میگوید: این نمایشگاه برای هر دو بخش دولتی و خصوصی است اما متاسفانه بخش خصوصی ایران حضورش خیلی کمرنگ است. به گفته این کارشناس، رستورانی که غذاهای ایرانی را ارائه میکند تنها حضور بخش غیردولتی در نمایشگاه است. این کارشناس نمایشگاهی که تجربهای نزدیک به دو دهه در این حوزه دارد درباره بخش تجاری غرفه ایران نیز حرفهایی دارد. وی توضیح میدهد: در بخش تجاری همه کالاها، مثلا زعفران، صنایعدستی و... در یک بخش ارائه میشود که به نظر من بهتر بود هر کدام از این کالاها در بخشهای مجزایی ارائه شود تا هم مانور بیشتر و هم جذابیت بیشتری داشته باشد.
پیشگویی معتقد است برای ایران بسیار افتخارآفرین است که برای نخستینبار غرفهاش را خودش طراحی کرده و بسیار هم مورد استقبال بازدیدکنندگان بود. به گفته وی تمرکز روی گردشگری و صنایعدستی باید اولویت ایران در این نمایشگاه باشد؛ چنانچه کشورهایی مانند ایران در این نمایشگاه از تمام توانشان در جذب گردشگر استفاده میکنند. این کارشناس اما به عملکرد سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انتقاد دارد. وی در توضیحات بیشتری به «فرصت امروز» میگوید: سالن این سازمان باید از اولویتهای غرفه ایران باشد اما متاسفانه آنطور که انتظار میرفت عملکرد خوبی ندارد، در حالی که بازدیدکنندهها سوالهای زیادی از ایران دارند و خیلی مایلند بیشتر بدانند و زمانی که صنعت گردشگری مطرحترین صنعت در جهان شناخته میشود، مسئولیت این سازمان زیاد است. به گفته پیشگویی از آنجایی که نمایشگاه تا شش ماه برقرار است، این فرصت وجود دارد که این سازمان و دستگاههایی که انتقاداتی به آنها وارد است، ایرادهایشان را بر طرف کنند.
غرفه ایران، نماد اقتصاد کشور
گلایه مدیرعامل اتحادیه آبزیان ایران از عملکرد ایران در این نمایشگاه، انتقاد از روند حضور در این اکسپو است که به بخش دولتی محدود شده است. ارسلان قاسمی در توضیحات بیشتری به «فرصت امروز» میگوید: بخش خصوصی در برنامهریزی دولت برای اکسپوی میلان جایی نداشت. ارسلان قاسمی با اشاره به اشکالات ساختاری در اقتصاد ایران ادامه میدهد: مقام معظم رهبری در ابلاغ سیاستهای اصل 44 و همچنین در ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی بر اشکال بزرگ اقتصاد ایران یعنی دولتی بودن آن تاکید داشتند اما متاسفانه همچنان 80 درصد اقتصاد دولتی است.
به گفته این فعال اقتصادی کشورهایی که از نظر اقتصادی به مراتب از ایران ضعیفترند در اکسپو بخش خصوصیشان هم در کنار دولت حضور دارد. مدیرعامل اتحادیه آبزیان ایران، اکسپو را بهترین فرصت برای توسعه صادرات در آینده عنوان میکنند و ادامه میدهد: این فرصت به نظر من الان از دست رفته است. من و بسیاری دیگر از دوستان در بخش خصوصی شش ماه پیش از آغاز نمایشگاه مسئله حضور بخش خصوصی را مطرح کردیم اما متاسفانه پاسخی دریافت نکردیم. قاسمی با بیان اینکه بخش تجارت در غرفه ایران غیربهینه است، میافزاید: اکسپوی امسال برای همه ما باید خیلی مهم باشد، چرا که در قلب اروپا و در زمانی برگزار میشود که همه کشورها در انتظار لغو تحریمها و باز شدن فضای دیپلماسی و افزایش مراودات تجاری و اقتصادی با ایران هستند در حالی که ما فکر و برنامه کارآمدی برای استفاده از آن نداریم. این فعال بخش خصوصی معتقد است: سازمان توسعه تجارت و شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی وظیفه داشتند برای حضور بخش خصوصی در اکسپو فکر و برنامه داشته باشند.
به گزارش «فرصت امروز» نمایشگاه بزرگ اکسپوی میلان که بزرگترین رویداد فرهنگی- تجاری در دنیا محسوب میشود، با هزینه ۲.۵ میلیارد یورو در مساحتی به وسعت یک میلیون متر مربع برگزار میشود و نمایندگان ۱۴۵ کشور دنیا در آن حضور دارند و تاکنون 10میلیون بلیت بازدید از این نمایشگاه به فروش رسیده است، در حالی که پیش از شروع به کار نمایشگاه پیشبینی شده بود 20 میلیون نفر از این نمایشگاه و 2 میلیون نفر از غرفه ایران دیدن کنند. ماتئو رنتزی، نخستوزیر ایتالیا در مراسم آغاز این نمایشگاه گفت: «امروز آغاز فرداست. زمین شاهد عدم تعادل پوچ و مضحکی بین یک میلیارد انسانی است که از گرسنگی میمیرند و یک میلیارد دیگر که یا از پرخوری در رنجند یا از تغذیه نامناسب.»ایتالیا امیدوار است این نمایشگاه که شش ماه ادامه خواهد داشت به اقتصادش رنگ و رویی بدهد.