خیز برای تولید 4میلیون و 600 هزار بشکه نفت خام
دومین کنگره راهبردی نفت و نیرو با حضور سرمایه گذاران داخلی و خارجی در حالی آغاز به کار کرد که معاون اول رئیس جمهوری با مهم تلقی کردن صنعت نفت برای ایران، به سرمایه گذاران اطمینان داد که سرمایه گذاری مطمئنی را در ایران خواهند داشت.
اسحاق جهانگیری با بیان اینکه در ایران هیچ موضوعی مهم تر از صنعت نفت و گاز برای توسعه کشور نیست، تاکید کرد: در هیچ صنعتی نمی توانیم بازار چند صدمیلیاردی داشته باشیم و این بازار بزرگ می تواند سایر بخش های کشور را حمــایت کند. قراردادهای جدید نفتی یکی از راه های جذب سرمایه گذاری در این صنعت است که در جلسات ستاد اقتصاد مقاومتی بحث های مفصلی درباره آن صورت گرفته است.
وی با تاکید بر اینکه ایران در فضایی که منطقه بی ثبات است و اوضاع به هم ریخته است در آرامش قرار دارد، اعلام کرد: نباید اجازه دهیم در کشور وقت کشی شود. در سال های گذشته همسایگان با سرعت به توسعه میدان های نفتی اقدام کرده اند.
معاون اول رئیس جمهوری همچنین گفت: اگر ایران بخواهد قدرت سیاسی قوی داشته باشد و حرفش در منطقه و حتی در دنیا شنیده شود و حضور تعیین کننده بر سر میزهای مذاکره داشته باشد، باید به قدرت سیاسی نفت دست یابد. این قدرت زمانی محقق می شود که بتوانیم از میادین نفتی برداشت کافی داشته باشیم و به موضوع افزایش ضریب بازیافت نفت اهمیت دهیم. لازمه این مسئله نیز سرمایه گذاری خارجی است.
جهانگیری با بیان اینکه دولت موظف است برای حفظ امنیت ملی و قدرت سیاسی کشور، تولید و صادرات نفت را توسعه دهد، تصریح کرد: برای دستیابی به رشد 8درصدی نیازمند چندین هزار میلیارد دلار هستیم که بخش عمده آن باید از خارج از کشور تامین شود، زیرا صندوق توسعه ملی این توان را ندارد که بتواند نیاز مالی صنعت نفت و گاز را تامین کند و اگر بخواهیم تمام نیاز این صنعت را از داخل تامین کنیم، سایر بخش های صنعت توسعه نخواهند یافت.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اینکه دیکته نوشته شده، غلط ندارد، گفت: جای تاسف دارد که از مسئولان گذشته سوال نمی شود چرا طرح های توسعه ای برای میادین نفتی و ضریب افزایش نفت انجام نشده است؟ چرا باید ضریب بازیافت ما در برخی میادین تنها 5درصد باشد تا به دلیل عدم استفاده از تکنولوژی های روز این ثروت ملی از دست برود. حال جای تعجب دارد که مسئولی که قصد کار کردند دارد، مانع می شوند و از آن ایراد می گیرند. ممکن است در اجرا برخی مواقع ایراداتی پیش آید، اما نباید این مسئول بازخواست شود.
تولید 4میلیون بشکه نفت خام در روز
در این کنگره بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز با بیان اینکه براساس گزارش های منابع ثانویه، تولید روزانه نفت خام ایران حدود 4میلیون بشکه است، گفت: موفق شدیم به سطح تولید نفت قبل از تحریم نزدیک شویم، با این وجود بحث کاهش تولید برای ایران مطرح نیست و در نشست نوامبر تولید کشورهای عضو اوپک مشخص خواهد شد.
وزیر نفت درباره امکان تولید شناور در اوپک نیز اعلام کرد: مباحث تئوری و نظری راه به جایی نمی برد و این مسائل نیاز به بحث دارد تا امکان اجماع و پیاده سازی آن فراهم شود. زنگنه همچنین درباره قراردادهای جدید نفتی و موانع پیش روی آن تاکید کرد: تلاش می کنیم اگر هم موانعی باشد، آن را رفع کنیم و جلو برویم. اگرچه این موانع بانکی نیست.
وی توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی را اولویت نخست صنعت نفت کشور دانست و گفت: تا پایان امسال برداشت گاز ایران با قطر از پارس جنوبی برابر می شود. البته امیدواریم تا پایان امسال قرارداد توسعه فاز ١١ امضا شود تا بالادستی میدان پارس جنوبی تا سال آینده به پایان برسد.
زنگنه در تشریح عملکرد این وزارتخانه و پروژه های در دست اجرا تصریح کرد: امسال نخستین برداشت نفت از لایه نفتی پارس جنوبی را خواهیم داشت و در قالب قراردادهای جدید نفتی ادامه توسعه فاز دوم و افزایش ضریب بازیافت از این میدان نهایی خواهد شد، همچنین اولویت ما توسعه میدان های غرب کارون است که در حال حاضر روزانه بیش از ٢٠٠هزار بشکه از این میدانها برداشت می شود.
تاخیر در برداشت از میدانهای مشترک و اجرای پروژه های ازدیاد برداشت موضوع دیگری بود که وزیر نفت در این کنگره به آن پرداخت. وی با بیان اینکه هیچ گاه افزایش ضریب بازیافت در صنعت نفت، مورد توجه قرار نگرفته است، گفت در این بخش وضعیت خوبی نداریم، اما امیدوارم الگوی جدید قراردادهای نفتی پاسخگوی نیاز کشور به افزایش ضریب بازیافت شود. البته تلاش ما بر این است که اولویت میادین مشترک باشد، زیرا در صورت اهمال ما، سهم ما نیز توسط کشور همسایه برداشت خواهد شد و این منصفانه نیست.
زنگنه در بخش دیگری از صحبت های خود در خصوص ظرفیت تولید نفت کشور اعلام کرد: در نیمه نخست امسال به طور میانگین 3میلیون و ٨٠٠ هزار بشکه در روز ظرفیت تولید داشتیم که این ظرفیت تا پایان امسال از مرز روزانه 4میلیون بشکه عبور خواهد کرد همچنین در سال99 این ظرفیت به بیش از 4میلیون و ٦٠٠هزار بشکه در روز خواهد رسید.
وی با بیان اینکه صنعت نفت به حدود ٢٠٠ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد که بتواند به رشد 9.1درصدی در برنامه ششم توسعه برسد، اظهار کرد: بیش از ١٣٠میلیارد دلار در بالادست صنعت نفت، بیش از 50میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی و 15میلیارد دلار در پالایشگاهها نیاز به سرمایه گذاری داریم. بدون شک با ترکیبی از سرمایه گذاری خارجی و داخلی و بهره مندی از فناوری روز دنیا می توان حجم عظیم سرمایه گذاری را در صنعت نفت و گاز براساس قراردادهای جدید نفتی کسب کرد.
واگذاری پروژه های LNG و NGL به بخش خصوصی
در این کنگره علی کاردر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اعلام فراخوان اولیه برای ارزیابی صـــلاحیت شــرکت های خارجی متقاضی حضور در منـاقصههای قـــراردادهـای جدید نفتی تاکید کرد: این قراردادها وارد فاز اجرایی شده است و شرکت های خارجی متقاضی، ظرف یک ماه آینده اطلاعات موردنیاز را در اختیار ما قرار خواهند داد.
وی ادامه داد: پس از دریافت اطلاعات، فهرست اولیه شرکت های واجد شرایط برای حضور در مناقصه قراردادهای جدید نفتی آماده خواهد شد و سپس نخستین مناقصه قراردادهای نفتی برگزار خواهد شد.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه پروژه های انجیال و الانجی به طور کامل به بخش خصوصی واگذار می شود، گفت: نخستین قرارداد واگذاری انجیال با یک شرکت خصوصی فعال در صنعت پتروشیمی امضا شد. ظرف یک ماه آینده انجیال ٣١٠٠ به بخش خصوصی واگذار می شود و انجیال خارک نیز با برگزاری مزایده ای به بخش خصوصی واگذار خواهد شد.
به گفته کاردر سه انجیال مهم صنعت نفت در اختیار بخش خصوصی قرار خواهد گرفت تا از سوختن گازهای مشعل جلوگیری شود، همچنین پروژه های الانجی به صورت بلندمدت و ٢٠ ساله در اختیار بخش خصوصی قرار خواهد گرفت.
ارتباط با نویسنده : ebrahimi1941@gmail.com