حمایتهای مالی تنها بخشی از حمایتهای مورد نیاز بنگاههای کوچک و متوسط را شامل میشود که توسط بانکها، موسسات مالی توسعهای، شرکتهای لیزینگ، شرکتهای سرمایهگذار مخاطب پذیر و غیره برای کمک و پشتیبانی از این بنگاهها به اجرا در میآید، با این حال توسعه و ایجاد موسسات تخصصی جدید در زمینه فعالیتهای حمایت مالی و مشاورهای از بنگاههای کوچک و متوسط ضروری به نظر میرسد. بانکها بهعنوان موسسههای متخصص میتوانند بهعنوان یک نهاد مالی توسعهای برای ایجاد و شروع کسبوکار بنگاههای کوچک و متوسط و پاسخگویی به نیازهای خاص نقشی مهمی ایفا کنند. به دلیل تنوع بخشهای مختلف اقتصادی کشور، بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط به محصولات و خدمات مالی متمایز، متنوع، جدید و کارا نیاز دارند. بنابراین باید نوآوریهای مختلفی از سوی تامینکنندگان مالی تعهد شود تا از دسترسی آسان این بنگاهها به منابع مالی مورد نیاز اطمینان حاصل شود. ساز و کارهای تامین مالی و اعتبار بنگاههای کوچک و متوسط و محصولات مالی مورد نیاز باید بهگونهای طراحی شود تا نیاز این بنگاهها را در سه مرحله چرخه حیات سازمان شامل: راهاندازی، توسعه کسبوکار و نوسازی در برگیرد.
بررسی ابتدایی روی سایر کشورهای توسعهیافته یا در حال توسعه اهمیت و نقش بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط را در رشد اقتصادی پایدار به وضوح نشان میدهد و این واقعیت را آشکار میسازد که برای ایجاد و توسعه این دسته از بنگاهها در ایران نیاز به عزم ملی و تهیه چارچوب جامع توسعه با همکاری بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دیگر دستگاههای مرتبط است.
بنگاههای کوچک و متوسط به حمایتهای مالی دولت و پشتیبانی موسسات مالی خصوصی و دولتی و انواع خدمات مرتبط به آنها نیازمندند. تجربه کشورهای موفق در توسعه اقتصادی و صنعتی مانند کشورهای جنوب شرق آسیا حاکی از آن است که این کشورها راهبرد توسعهای خود را بر پایه رشد و گسترش بنگاههای کوچک و متوسط پیریزی کردهاند. حمایتهای مالی و مشاورهای تنها بخشی از حمایتهای مورد نیاز بنگاههای کوچک و متوسط را شامل میشود که توسط بانکها، موسسات مالی و غیره به اجرا در میآید. همچنین با توجه به اهمیت بنگاههای کوچک و متوسط در رشد اقتصادی و کاهش رشد بیکاری کشور و بیم و امیدهایی که از سوی دولت و نخبگان جامعه داده میشود و باعث انتقادهای زیادی از نظام بانکی و همچنین نگرانی از سرنوشت این نوع بنگاهها شده، ضروری به نظر میرسد موسسات تخصصی سرمایهگذاری در این زمینه احداث شود.
البته باید توجه داشت که در چشمانداز و بیانیه ماموریت بانک باید بر اشاعه فرهنگ کارآفرینی تاکید شود و چنانچه ماموریت بانک به روشنی بیان نشود، میتواند هدفهای بلندمدت را تعیین و راهبردها را تدوین کند. از طرفی باید توجه داشت که خدمات مالی بانکها به تنهایی ضمانتکننده موفقیت بنگاههای کوچک و متوسط نیست و برای افزایش سهم این بنگاهها در رشد پایداری اقتصاد کشور، به ارائه خدمات توسعه و مشاورهای برای کمک به حفظ و رشد آنها نیاز است. چنانچه بنگاهی در تعریف بنگاههای کوچک و متوسط قرار گیرد و به پشتیبانی مالی برای توسعه کسبوکار خود نیاز داشته باشد، میتواند یک یا بیش از یکی از محصولات مالی مورد نیاز را که در سایر بانکهای تجاری و تخصصی نیز ارائه شود، دریافت کند.
از ابتدای ابلاغ آیین نامه اجرایی گسترش بنگاههای کوچک اقتصادی زودبازده و کارآفرین شاهد مقاومت و مخالفت شدید نظام بانکی کشور بودیم. این مخالفتها در سطح جهانی نیز برای وام دهی به این بنگاهها وجود دارد و به همین دلیل دولتها را بر آن داشته تا برای حمایت از بنگاههای کوچک و متوسط از موسسات مالی تخصصی برای حل مشکل نقدینگی بنگاههای کوچک و متوسط استفاده کنند. یکی از این موسسات بانک توسعه بنگاههای کوچک و متوسط است که به موازات سایر بانکهای تخصصی و بدون رقابت با آنها به ارائه تسهیلات به بخشهای مختلف اقتصادی در قالب حمایت از این بنگاهها بپردازد. در نهایت اینکه با توجه به نقش مهم بنگاههای کوچک و متوسط در رشد پایدار اقتصاد و سهم آنها در اشتغالزایی و رشد کارآفرینی، تاسیس بانکی برای حمایت مالی توسعهای و بهخصوص ارائه خدمات مشاورهای به بنگاهها، ضروری به نظر میرسد. چشمانداز این بانک میتواند بانکی پیشتاز در فراهم کردن خدمات با کیفیت برای توسعه و گسترش بنگاههای کوچک و متوسط در راستای کسب رشد اقتصادی پایدار و همچنین بانکی برای کمک به رشد جامعه کارآفرینی ایران در راستای تحقق اهداف اقتصادی- اجتماعی دولت باشد. از جمله ماموریتهای این بانک نیز میتواند حمایت از توسعه و رشد پایدار بنگاههای کوچک و متوسط ایران و کمک به حرکت تکاملی آنها به سوی بنگاهی ملی و بینالمللی و همچنین بالابردن ارزش خلق شده در بنگاههای کوچک و متوسط برای کمک به منافع ملی و ایجاد خدمات جدید مالی که پاسخگوی نیازهای بنگاههاست، باشد. اهداف بانک باید بهصورت قانونی مشخص و در اساسنامه آن بیان شود تا بتوان چشمانداز و ماموریت بانک را طبق موارد مصرح در قانون بیان کرد.