اصناف با حدود 2 میلیون و هفتصد هزار واحد صنفی زمینه را برای اشتغال هفت میلیون نفر در کشور فراهم کرده که میتواند با بهبود شرایط آن، سبب رونق اقتصادی کشور شود.
در گفتوگوی روزنامه «فرصت امروز» با علی فاضلی، رییس اتاق اصناف ایران مشکلات فضای کسبوکار، وضعیت اصناف کشور و همچنین چگونگی بهبود شرایط با تغییرات اخیر در مورد اتحادیههای کشوری و تاسیس بانک اصناف مورد بررسی قرار گرفت.
علی فاضلی درباره وضعیت اصناف و فضای كسبوكار كشور در سالهای اخیر گفت: درحالحاضر فضای كسبوكار در كشور قطعا ایدهآل نیست، ولی اگر بخواهیم این وضعیت موجود را نسبت به گذشته بسنجیم بسیار فضای مناسبتری ایجاد شده است و با تعاملی كه بین دولت جدید و اصناف شكل گرفت فضای بازار بسیار مناسب است و شرایط بسیار امیدواركنندهای دارد و این فضای امیدواری و روحیه مثبت به سایر بخشها و مردم هم تعمیم پیدا میكند چون مردم چه در بحث تامین مایحتاج و خرید و چه در بحث تعمیر و نگهداری، خدمات و تولید با اصناف سر و كار دارند.
وی در ادامه افزود: در بحث كنترل قیمت هم به طور نسبی وضعیت مناسب است و ما افزایش قیمت را بهخصوص در مقاطع پرمصرف مثل ماه مبارك رمضان نداشتیم و تنظیم بازار به دست خود اصناف و با هماهنگی دولت انجام شد. بنابراین فضای بازار، فضای خوبی است،
اما اینكه آیا رونق اقتصادی هم حاكم است یا خیر باید بگویم یقینا آنچه كه مطلوب و مدنظر ماست اتفاق نیفتاده است. رونق اقتصادی باید با حسننیت سایر مجموعهها و مردم اتفاق بیفتد كه متاسفانه هنوز این امر به طور كامل و مطلوب رخ نداده، اما فضا نسبت به گذشته بسیار مناسبتر است
انحلال اتحادیههای کشوری
فاضلی درمورد انحلال اتحادیههای كشوری گفت: این امر براساس قانون اتفاق افتاده است. اتحادیههای کشوری در قانون قبل شكل گرفت بدون اینكه دستورالعمل خاصی برای اجرای آن نوشته شود و تمهیدات خاصی برای آن اندیشیده شود. همچنین منابع پولی، مالی و درآمدی برای آن پیشبینی نشده بود. از طرفی جایگاهش در نظام مدیریتی كشور تعریف نشده و اتحادیههای كشوری هم در وضعیت بلاتكلیفی بهسر میبردند.
وی در ادامه درباره ماموریت اتحادیههای كشوری و علت شكلگیری آن گفت: در میان اتحادیههای کشوری تنها اتحادیهای كه به شكل فعال عمل میكند اتحادیه املاك است و سایر اتحادیهها فقط در سطح عنوان باقی ماندهاند و در واقع چیزی تحت عنوان اتحادیههای كشوری كه به طور كامل بتواند فعال باشد و در زمینه توسعه صادرات غیرنفتی و سامان بخشی اصناف و سایر مسائل در اقتصاد كمك كننده باشد شكل نگرفته است. از 27 اتحادیهای كه در كشور تشكیل شدند حدود 21 اتحادیه فقط روی كاغذ شكل گرفت.
رییس اتاق اصناف ایران در ادامه افزود: از زمان شكلگیری اتحادیهها در كشور تقریبا 6 اتحادیه فعال داشتیم و از این میان اتحادیه املاك فعالترین اتحادیه كشوری بود كه پس از انحلال اتحادیهها فعالیتهایش تحت عنوان كمیتهای تخصصی زیر نظر اتاق ایران انجام میشود.
در مورد سایر اتحادیهها هم به همین شكل است و فعالیتهای کلیه اتحادیههای كشوری طبق نظر قانونگذار سازماندهی شده و در قالب كمیتههای تخصصی زیر نظر اتاق ایران انجام میشود.
ادغام اتحادیههای كم بازده
فاضلی در مورد ادغام اتحادیههای كمبازده گفت: یقینا پس از این تغییراتی که در اتحادیههای کشوری صورت گرفت این امر در دستور كار اتاقها قرار خواهد گرفت و ما چیزی بهعنوان مجامع تولیدی و توزیعی نخواهیم داشت. اتاقهای مستقلی داریم و طبیعتا یكی از دغدغههای اصلی این اتاقها باید همین مسئله باشد.
انشاءالله در نخستین اجلاس اتاقهای كشور این مسئله را بررسی میكنیم و شرایط مناسبی را برای تحقق این امر به وجود میآوریم؛ البته قبول دارم که در مواردی هم كمكاری از سوی ما صورت گرفته یعنی مجموعه سازمانهای صنعت و معدن و تجارت و اتاقها در بحث ادغام اتحادیهها خوب عمل نكردیم و باید اصلاح شود.
ضمن اینكه نظر بر این است كه خیلی از دستگاههای كوچك باید در هم ادغام شوند تا بتوانند فعالیتهای اقتصادی خود را دراندازه بزرگتری شكل بدهند درست است كه عصر، عصر بنگاههای کوچک و متوسط است، اما باید بهصورت تعریف شده باشد نه آنچه كه در كشور ما وجود دارد.
وی افزود: بنگاههایی كه قادر به اداره خود نیستند چگونه میتوانند در سطح ملی حرفی برای گفتن داشته باشند. یقینا باید اصلاحاتی صورت پذیرد و این كار حداقل حدود 6 ماه زمان نیاز دارد، بنابراین تا تغییرات انجام شده در اتحادیههای كشوری جا بیفتد به زمان احتیاج دارد و طبیعتا این موانع برطرف خواهد شد.
وی درخصوص علت عدم موفقیت بنگاههای كوچك و متوسط در كشور گفت: مهمترین دلیل این است كه ما هنوز بخش خصوصی را در كشور باور نكردیم. بنابراین اگر قرار است كه ما از این بحرانها عبور كنیم و تحریمها را با موفقیت پشتسر بگذاریم و به رونق اقتصادی برسیم باید توجهمان را به سمت بنگاههای كوچك و متوسط متمركز كنیم.
دلیل دیگر این است كه بخشخصوصی هم دچار مشكلاتی است و متولی خاصی ندارد و ما هنوز موفق نشدیم یك تعامل درست بین عوامل موجود مانند اتاق بازرگانی و اتاق برقرار كنیم ولی مهمترین نکته این است که تا دولت تصدیگری را واگذار نكند و بخشخصوصی را باور نداشته باشد ما در اقتصادمان با مشكل مواجهایم؛ البته در برخی موارد هم تنگناها و محدویتهای قانونی وجود دارد. وی در ادامه افزود: اگر دولت بخواهد تصدیگری را واگذار كند بخشخصوصی این توان و اراده را دارد كه این امر را بپذیرد.
تاسیس بانک اصناف و شرایط آن
فاضلی درخصوص تاسیس بانك اصناف و شرایط و ویژگیهای آن گفت: بانك اصناف با شكل و ساختاری كه در حالحاضر تصویب شده قابلیت اجرایی ندارد و باید با یك روش علمی بررسی شود؛ بانك اصناف و بیمه اصناف جزو ضروریات اصناف است،
اما با این وجود فعلا این فضا وجود ندارد و هر زمان كه شرایط را فراهم كردیم در مورد تاسیس بانك اصناف صحبت خواهیم كرد درحالحاضر این شرایط برای تاسیس بانك اصناف
فراهم نیست.
فاضلی در پایان گفتوگو درباره آینده فضای كسبوكار و وضعیت اصناف در كشور گفت: گستردگی صناف به پهنای جغرافیای ایران است پس همه باید در حمایت آن كوشا باشیم؛ ما 2 میلیون و هفتصد هزار واحد صنفی در كشور داریم كه حدود 7 میلیون شغل در كشور ایجاد كرده بدون اینكه یك ریال بار مالی به دولت تحمیل كرده باشد.
وی در ادامه افزود: باید به بخش تولید توجه بیشتری شود و در نظام توزیع هم اصلاحاتی انجام شود، اما اینكه آینده بازار و فضای كسبوكار را چطور میبینم باید بگویم كه نسبت به آینده بسیار خوشبینم چون فكرهای تازه و علمی در حالحاضر وارد بدنه اصناف شده، بنابراین باید ارتباط اصناف و دانشگاه را برقرار كنیم. حمایت از مجموعه اصناف میتواند در شادابی و رونق اقتصادی كشور بسیار موثر باشد.