بازار سهام در حال حاضر با وجود سود بانکی 22 درصد برای خیلی از سرمایهگذاران جذابیت لازم را ندارد چون وقتی سرمایهگذار بدون پذیرش هیچ ریسکی سالانه 22 درصد سود کسب میکند، انتظار دارد با قبول ریسک حداقل 35-30 درصد سود کسب کند. اقدامات موثری برای ساختار صنایع و بورس انجام گرفته اما تا زمانی که ریسکهای سیستماتیک و غیراقتصادی، بازار سهام را تحتالشعاع قرار دادند نمیتوان انتظار حرکتی جز شرایط فعلی را از بازار داشت.
اگر به مسائل اقتصادی صرف توجه کنیم، بودجه شرکتها محافظهکارانه خواهد بود. به دلیل سقوط قیمت نفت و مشکلات ناشی از کاهش قیمت و حجم فروش به نظر میرسد شرکتها برای سال مالی آتی بودجههای خود را با یک تعدیل ملایم به بازار اعلام کنند که با توجه به شرایط موجود روند درستی را هم در نظر گرفتهاند. اگر از روند مذاکرات، سرمایهگذاران برداشت مثبتی داشته باشند، با توجه به افت 2.5 مرتبهای نسبت قیمت بر درآمد (P/E) سهام اکثر شرکتها جای رشد خوبی خواهد داشت.
به نظر میرسد سال آینده شرایط بازار نسبت به سالجاری شفافتر باشد چون دغدغه و ریسک اصلی بازار یعنی مشخص شدن نتیجه مذاکرات هستهای را قبل از مجمع سالانه شرکتها داریم که یا منجر به افت قیمتها یا رشد قیمتها میشود. بنابراین هماکنون قضاوت درباره مجامع زود است اما سرمایهگذاری که انتظار دارد سود مجمع (DPS) دریافت کند تمایل به جابهجایی پرتفوی و تبدیل سهم با P/E بالا به P/E پایین دارد. تعدیل حجم مبنا اتفاق خوبی بود چون جذابیت سهام شرکتهای بزرگ را برای سرمایهگذاران بیشتر کرد.
براساس این تغییر، در بازار صعودی رشد قیمتها تسریع و در بازار منفی افت قیمتها تسریع میشود و این حرکت کند سهمهای بزرگ را سرعت میبخشد. این اقدام هرچند در کوتاهمدت باعث افت سهام این شرکتها میشود، اما در بلندمدت به نفع این شرکتها و بازار سرمایه است. چون همین که تاثیر حجم مبنای شرکتهای بزرگ کمرنگتر شود و میانگین قیمت معاملات سهام بهعنوان قیمت پایانی در شاخص تعیینکننده باشد، این امر به حرکت سهمهای بزرگ کمک میکند. هر چه این اقدامات بیشتر باشد، مرکز ثقل بورس ما به سمت کارایی و شفافیت حرکت میکند.
* مدیرعامل کارگزاری بورس بیمه ایران