سهشنبه بیستوهفتم آبان سهامداران و فعالان بازار سرمایه شاهد معاملات پرحجمی در کلیت بازار سرمایه بودند که این حجم معاملات در مسیر نزولی و کاهش قیمت سهام شرکتهای بورسی همراه بود. این در حالی است که ارزش معاملات در بورس اوراق بهادار تهران با دادوستد بیش از 722 میلیون برگ سهم از 200میلیارد تومان فراتر رفت. عمده دلایل روند مثبت بازار در هفتههای اخیر بحث مذاکرات و خوشبینی ایجاد شده نسبت به برداشتهشدن تحریمها عنوان شده بود، اما برخی کارشناسان معتقدند، کاهش ارزش ذاتی قیمت سهام در بازار موجب ورود نقدینگیهای جدید شده است.
علاوه بر این رکود در بازارهای سکه، طلا، ارز و مسکن و احتمال افزایش بازدهی در بورس اوراق بهادار با توجه به ریزشهای پیاپی از جمله دیگر عوامل رونق بازار سهام عنوان میشود. پس از حاکم شدن شرایط فوق، بورس اوراقبهادار تهران که نتوانسته بود در مذاکرات مسقط اخبار مثبتی را دریافت کند، نگاهش را به مذاکرات وین دوخته تا شاید نتیجه دلخواه را از دل این مذاکرات به دست بیاورد. بر این اساس، حاکم شدن جو انتظار و نگرانی در بورس تهران موجب منفی شدن قیمت سهام شرکتها شد.
رفت و برگشت شاخص کل
با شروع معاملات روز سهشنبه در بورس تهران، شاخص کل بورس تحت تاثیر مثبت برخی از نمادها مانند سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان، بانک ملت، نوسازی و ساختمانتهران، آلومینیومایران و معدنی املاح ایران در مسیر صعود قرار گرفت، اما این روند به سرعت به تبع روند رو به افول شکل گرفته در بسیاری از گروههای کوچک و بزرگ بازار بهخصوص مالی، پتروشیمی و خودرویی خنثی شد و این نماگر به محدوده منفی خزید. نمادهایی مانند ایران خودرو، صنعتی بهشهر، سرمایهگذاری خـوارزمـی، سرمایهگذاری سایپا، سرمایهگذاری صنایع پتروشیمی و در ادامه صنایع پتروشیمی خلیج فارس، نفت بهران، بانک صادرات ایران سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین و بانک انصار تاثیر منفی قابل توجهی بر شاخص گذاشتند و این نماگر را بیش از پیش در محدوده منفی فروبردند. تاثیرگذاری منفی توسعهمعادنوفلزات نیز بر این روند دامن زد. در ادامه افزایش تاثیرگذاری منفی نمادهای بزرگی چون فولاد مباركه اصفهان و گروه مپنا و پتروشیمی پردیس نیز شاخص را باز هم پایین کشید. روند رو به افول شاخص تا اواخر زمان بازار ادامه یافت و در این برهه نیز افزایش تاثیرگذاری منفی پتروشیمی خلیج فارس و بانک تجارت شاخص را با کاهش مقطعی دیگری مواجه کرد و به این ترتیب این نماگر سرانجام با افتی بیش از 0، 7 درصد به معاملات روزانه پایان داد.
کلیت بازار در انتظار نتیجه مذاکرات هستهای نشسته است
کامران صدیقیان، کارشناس بازار سهام با اشاره به اینکه عمده صنایع بورسی حتی در صورت برداشته نشدن تحریمها به پیشبینی سودشان میرسند، گفت: صنایع خودرو و بیمه پس از تحریم از رونق افتادند و برداشتن تحریم میتواند بر این صنایع تاثیر خوبی داشته باشد. وی با اشاره به اینکه اکنون کلیت بازار در انتظار نتیجه مذاکرات هستهای نشسته است، گفت: افزایش عرضه در بازار امری طبیعی و پس از گذشت چند روز از روند صعودی پیاپی قابل پیشبینی بود، اما در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات جو روانی در بازار کاملا مثبت خواهد شد. وی با اشاره به اینکه باید به تحولات صنایع بورسی بهصورت واقعبینانه نگاه شود، تاکید کرد: کلیت مذاکرات تاثیر مثبت بر بورس اوراقبهادار خواهد داشت، اما در صورت عدم توافق عمده صنایع بورسی به پیشبینیهای خود طبق صورتهای مالی خواهند رسید. وی با بیان اینکه به لحاظ بنیادی کلیت بازار خوب است، تصریح کرد: مذاکرات هستهای که به دنبال آن لغو تحریمها پیگیری میشود، در صورت اتفاق عملی موثر در بازار و صنایع اثرات مثبت خواهد داشت. وی یکی از عوامل ایجاد رونق در بازار را کاهش کارمزد معاملاتی کارگزاران عنوان کرد و گفت: با کاهش کارمزد معاملاتی اگرچه جذابیت سرمایهگذاری بالا میرود، اما با زیان کارگزاران همراه خواهد بود، زیرا در یک سال گذشته رکود شدیدی در بازار حاکم خواهد بود و به دنبال کاهش ارزش معاملات درآمد کارگزاران کاهش پیدا کرده است.
سود سرمایهگذاران بلندمدت حتمی است
از سوی دیگر، حسن قالیباف اصل مدیرعامل شرکت بورس و اوراق بهادار گفت: هرچند قیمت انواع سهام در حال حاضر در بازار سرمایه نوسان دارد، اما اندازه آن از اهمیت زیادی برخوردار و این در حالی است که اندازه بازار تا حدی نسبت به گذشته بزرگ شده که با گذشته قابل مقایسه نیست. وی ادامه داد: ارزش بورس اوراق بهادار در پایان سال 87 حدود 48 هزار میلیارد تومان بود که اکنون این رقم به بیش از 330هزار میلیارد تومان رسیده است. مدیرعامل سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: سرمایهگذاری که نگاه بلندمدت به بازار داشته باشد و با کار کارشناسی در بازار سرمایهگذاری کند، به طور حتم سود مناسبی را بهدست خواهد آورد. قالیباف اصل، با تاکید بر اینکه نمیتوان سرمایهگذاری در بازار سرمایه را با سایر بازارها مقایسه کرد، گفت: در بازار سرمایه تنوع مناسبی از صنایع و شرکتها وجود دارد که سبب میشود شرکتها ارزشمند شوند و سرمایهگذاران به خوبی امکان سرمایهگذاری داشته باشند.