افزایش تحریمها و تغییرات لحظهای نرخ ارز در بازار کشور، طی چند سال گذشته تاثیرات مستقیمی بر بازار دستگاههای دیجیتال گذاشته و این روند، بیرونقی این بازار را در این چند سال به همراه داشته است. اما هر ساله با نزدیک شدن ماه مبارک رمضان رکود بیسابقهای بازارهای آیتی سراسر کشور را فرامیگیرد که نگرانیهایی را برای فعالان این صنف به همراه میآورد. به گفته فعالان و فروشندگان، هرسال پس از تعطیلات عید نوروز بازار شاهد رکودی دو ماهه میشود که این کسادی در بین فعالان این عرصه به «سیاه بهار» شهرت یافته که چند سالی است با تطابق ماه رمضان و فصل بهار مدت این روزها برای فروشندگان افزایش داشته است و امسال نیز پیشبینی میشود این رکود کماکان ادامه خواهد داشت.
ایرج مزینانی یکی از فروشندگان دستگاههای کامپیوتری درباره رکود بازار آیتی در فصل بهار به «فرصت امروز» گفت: بیرونقی بازار چند سالی است که گریبانگیر این صنف است و فقط با فرارسیدن مناسبتهای خاص مثل ماه رمضان تشدید میشود. وی افزود: امسال نیز همه فعالان این عرصه خود را برای این کسادی آماده کردهاند و میدانند که با فرا رسیدن این ماه حتی از مردمی که برای دیدن دستگاههای پشت ویترین میآمدند هم خبری نخواهد بود. مزینانی ادامه داد: البته فکر میکنم اگر در این مدت مذاکرات هستهای به نتیجه خوبی برسد رکود بازار یک باره خواهد شکست و مشتریان حتی در ماه رمضان هم به بازار خواهند آمد. این واردکننده با اشاره به افت واردات کالاهای دیجیتال نیز گفت: واردکنندگان میدانند که چه وقت بازار ظرفیت تزریق کالاهای جدید را دارد و در آن زمان واردات خود را بیشتر میکنند و به همین علت در ماههای گذشته شاید بتوان گفت واردات نزدیک به 50درصد کاهش داشته است. وی افزود: البته واردکنندگان به مذاکرات هستهای چشم دوختهاند و امیدوارند که به نتیجه برسد و بعد اقدام به واردات محصولات دیجیتالی کنند.
ارزان اما بیمشتری
کسادی بازار رایانه درحالی شدت گرفته که با مقایسه قیمتها نسبت به روزهای پایانی سال گذشته کاهش یافتهاند و علاوه بر آن مدلهای جدیدتری از دستگاهها وارد بازار شدهاند اما با این حال فروشگاههای این صنف همچنان تشنه مشتری هستند و برخی از فروشندگان به فروش اقلام بسیار جزئی مثل فروش سیدی روی آوردهاند. محمد خوانساری از دیگر فعالان بازار دیجیتال در گفتوگو با «فرصت امروز» علت کاهش قیمتها را نبود مشتری دانست و اظهار کرد: در روزهای پایانی سال گذشته از مذاکرات هستهای و ارزان شدن نرخ ارز خبری نبود و مردم برای هدیه دادن دستگاههای دیجیتالی یا خرید مایحتاج خود به بازار میآمدند و برخی از فروشندگان از این استقبال سوءاستفاده کرده و قیمتها را افزایش دادند.وی افزود: اما در حال حاضر به علت نبود مشتری وکسادی بازار، فروشندگان مجبور هستند قیمتها را تا جای ممکن کاهش دهند و مشتریان معدودی که برای خرید به بازار میآیند میتوانند با چانه زنی، تخفیفهای خوبی بگیرند.
این فروشنده با بیان اینکه قدرت خرید مردم کم شده است، گفت: مسلما اگر نقدینگی در دست مردم باشد برای خرید به بازار خواهند آمد اما متاسفانه در حال حاضر عامه مردم در وضعیت بد اقتصادی به سر میبرند و تمام تلاش خود را میکنند که بودجه خود را صرف موارد ضروریتر زندگی مثل خوراک و پوشاک خانواده خود کنند. خوانساری در پاسخ به این سوال که چرا فعالان بازار بیشتر به فروش تجهیزات جانبی روی آوردهاند، گفت: این مسئله هم به قدرت خرید مردم برمیگردد چون مردم توان خرید وسایل گرانقیمت را ندارند اما تجهیزاتی مثل فلشمموری و سیدی به علت پایین بودن قیمت و البته کاربردی بودن آنها مشتریان زیادی دارند که سود زیادی را در فروش بهصورت تعداد عاید فروشندگان نمیکنند.وی افزود: متاسفانه طی چند سال گذشته با کم شدن قدرت خرید مردم، محصولات تقلبی و ارزانقیمت در بازار زیاد شده و علاوه برآن قاچاق محصولات نیز افزایش داشته است که این زنگ خطری برای مصرفکنندگانی است که به دنبال کیفیت هستند.
سوت و کوری بازار به امید ارزانی
طی دو سال گذشته امید مردم برای به ثمر نشستن مذاکرات هستهای افزایش یافته و به گفته فعالان این عرصه یکی از علتهای اصلی رکود بازار امید مردم به کاهش نرخ ارز و تاثیر آن بر قیمتهای کالاهای دیجیتالی است. مصطفی زرین یکی از واردکنندگان کالاهای دیجیتال در اینباره به «فرصت امروز» گفت: درست است که با کاهش نرخ ارز قیمتها در بازار کاهش خواهد یافت اما مطمئنا این عمل بلافاصله بعد از توافق احتمالی هستهای نخواهد بود و روندی زمانبر است. وی افزود: با توافق احتمالی هستهای و پایین آمدن نرخ ارز مردم به بازار هجوم خواهند آورد و فروشندگان و فعالان بازار برای جبران کسریهای سالهای گذشته در مقابل کاهش قیمت تا جای ممکن مقاومت خواهند کرد و مردم نباید این انتظار را داشته باشند که قیمتها یک روزه یا چند ماهه شکسته شود.