فارس - حامد سلطانینژاد، مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران در نشست صبحانه کاری کانون نهادهای سرمایهگذاری با موضوع بایدها و نبایدهای بازار مشتقه ارزی، به ضرورت راهاندازی بازار مشتقه ارزی اشاره کرد و گفت: در همه دنیا اندازه بازارهای مالی یکی از نشانههای توسعه یافتگی به شمار میرود، حتی در تئوریهای اقتصادی بین توسعهیافتگی کشورها و توسعه بازارهای مالی، رابطه مستقیمی وجود دارد؛ زیرا تجربیات و آمارها به وضوح نشان میدهد، در کشورهایی که بازارهای مالی توسعهیافته دارند، منابع بهتر تجهیز و تخصیص داده میشود.
سلطانینژاد افزود: طبق بررسیهای انجام شده و تجریبات جهانی، وجود بازار پوشش نوسان نرخ ارز یکی از مهمترین قطعات پازل توسعه به شمار میرود که ما در ایران تاکنون این قطعه از پازل توسعه را در اختیار نداشتهایم؛ در شرایطی که با ایجاد بازار مشتقه ارزی، امکان هم افزایی برای سایر بخشهای بازار مالی و همچنین تجهیز منابع فراهم میشود.سلطانینژاد عنوان کرد: از سوی دیگر، برای جذب سرمایهگذاران خارجی، قطعا باید زیرساختها فراهم باشد، سرمایهگذاران خارجی توجه ویژهای به ساختارهای مالی کشورها دارند، از طرف دیگر واردکنندگان و صادرکنندگان نیز بهشدت نیازمند فضایی امن برای پوشش ریسک نوسانات نرخ ارز هستند.
وی گفت: در اینجا باید توجه کرد که سرمایهگذار خارجی به دنبال ساختار میگردد و نمیتوانیم ساختارهای خودمان را به آنها تحمیل کنیم، پس باید بازاری مطابق با الگوهای بینالمللی راهاندازی کنیم، تا بتوانیم اعتماد و اطمینان سرمایهگذاران خارجی را کسب کنیم. سلطانینژاد در ادامه با طرح یک پرسش گفت: یکی از انتقادها این است که آیا در اقتصادهای تک محصولی هم میتوانیم بازار مشتقه ارزی ایجاد کنیم؟ پاسخ این سوال مثبت است، بهعنوان مثال میتوان به تجربه برزیل اشاره کرد.
این کشور نماد اقتصاد تک محصولی مبتنی بر محصولات کشاورزی است، اما امروز یکی از بزرگترین بازارهای ارز دنیا را داراست؛ به این ترتیب برزیل با تاسیس یک بازار مالی موفق توانست به رشد و توسعه اقتصاد کشور خود سرعت زیادی بدهد.سلطانینژاد تصریح کرد: بورس کالا تجربیات ارزشمندی در حوزه دانش بازار مشتقات طی هشت سال گذشته در اختیار دارد؛ ضمن اینکه تجربه بورس کالا در ایجاد بازار آتی سکه به اذعان اغلب کارشناسان تجربه موفقی بوده است.
هر چند موضوع سکه و ارز با هم تفاوتهایی دارد، ولی باید بپذیریم این دو بازار به لحاظ شکلی و قیمتی همبستگیهای زیادی دارند و در بحث تلاطمهای قیمتی در هر دو بازار، مشابهتهای بسیاری دیده میشود. مدیرعامل بورس کالای ایران در پایان با اشاره به یکی دیگر از ضرورتهای تشکیل بازار مشتقه ارزی گفت: اگر میخواهیم به سمت بازار محوری در اقتصاد حرکت کنیم، یکی از گامهای اصلی در این مسیر، ایجاد بازار مشتقه ارزی است.