هنوز تکلیف پرونده هشت دقیقه پایانی بازی فوتبال تیمهای تراکتورسازی تبریز و نفت تهران و احتمال تاثیرگذاری آن بر قهرمانی تیم فولاد مبارکه سپاهان اصفهان برای اهالی ورزش مشخص نشده بود که پرونده هشت نفر خریدار سخزر برای اهالی بازار سرمایه باز شد. بازگشایی نماد شرکت سیمان خزر در نخستین روز کاری بازار در این هفته جنجالآفرین شد. نماد سخزر 19 اردیبهشت ماه، پس از نزدیک به سه هفته معاملات کمحجم در محدوده حداقل قیمت روزانه، برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه، بازار را در قیمت 4007 ریال ترک کرد و با توقف نماد همراه شد.
مجمع این شرکت 21 اردیبهشتماه برگزار شد و براساس تصمیم سهامداران، مقرر شد 690ریال به ازای هر سهم به سهامداران این شرکت پرداخت شود. در نتیجه قیمت تئوریک این سهم در روز بازگشایی در محدوده 3317ریال قرار میگرفت. در نهایت در روز چهارشنبه هفته گذشته آگهی بازگشت این نماد به تالار شیشهای توسط ناظر بازار اعلام شد اما عدم تطبیق قیمتهای پیشنهادی خریدار و فروشنده سبب شد تا بازگشایی این نماد تا روز کاری بعد به تعویق بیفتد.
روز یکشنبه دوباره بازگشایی این نماد برای اهالی بازار آگهی شد. مرحله پیشگشایش این بازگشایی از حوالی ساعت 9:15 آغاز شد اما تنها تعداد اندکی خریدار برای این سهم پیشنهاد خرید داده بودند. اما در میان همین تعداد اندک نیز خریدارانی که تعدادشان از 9 نفر فراتر نمیرفت مشتاق خرید در مجموع 9هزار سهم از این نماد در قیمتهای بسیار بالاتر از قیمت بسته شدن و در محدوده 6هزار ریال (بیش از 80درصد بالاتر از قیمت بسته شدن) بودند. بعد از گذشت حدود سه ساعت از مرحله پیشگشایش تغییر چندانی در دو طرف خریدار و فروشنده رخ نداد و تنها یک نفر از خریداران از خرید خود در قیمتهای نجومی انصراف داد و اندکی بر فشار فروش عرضهکنندگان افزوده شد تا قیمت مچینگ تا محدوده 555 تومان کاهش یابد.
اما جنجال از زمانی آغاز شد که ناظر با بازگشایی نماد این سهم در قیمت 555تومان یعنی با افزایش حدود 67 درصدی نسبت به قیمت بسته شدن نماد آن هم با معامله تعداد اندک 8هزار سهم که توسط هشت نفر خریدار و سه نفر فروشنده صورت پذیرفت موافقت کرد. جالب اینکه بعد از بازگشایی و با تعیین محدوده قیمتی برای حراج پیوسته سهم، صفی بالغ بر 490 هزار سهم در قیمت 5328 ریال برای فروش این سهم شکل گرفت و تا پایان بازار حتی یک برگ از آن خریداری نشد. روز دوشنبه نیز این فشار فروش افزایش یافت و نزدیک به 2.5برگ از این سهم در صف به فروش گذاشته شد که تنها 371 برگ از آن خریداری شد.
براساس تبصره ماده 22 فصل ششم دستورالعمل نحوه اجرای معاملات در بورس اوراق بهادار، درصورتیکه در دوره حراج ناپیوسته معاملهای صورت نپذیرد یا به دلیل غیرعادی بودن قیمت كشف شده یا حجم اوراق بهادار معامله شده، معاملات انجام شده در دوره حراج ناپیوسته توسط بورس تایید نشود، به تشخیص بورس و پس از اطلاع رسانی، حراج ناپیوسته موضوع این ماده برای یكبار دیگر قابل تكرار است. به هر ترتیب در صورت عدم كشف قیمت، آخرین قیمت پایانی نماد معاملاتی، قیمت مرجع در دوره حراج پیوسته خواهد بود.
اما انتقادات شکل گرفته در رابطه با بازگشایی نماد سخزر که هم از نظر قیمت و هم از نظر حجم غیرعادی بود با پاسخی اینچنینی توسط یک مقام مسئول مواجه شد که تنها عامل این رویداد، عرضه و تقاضا و قیمتهای ارائه شده توسط طرفین بوده و بورس نمیتواند مانعی برای عرضه و تقاضا براساس رعایت مقررات ایجاد کند. وی در ادامه صحبتهای خود عنوان کرد، نماد این شرکت بعد از برگزاری مجمع سالانه، در چهارشنبه گذشته با استفاده از مکانیزم حراج تک قیمتی آماده بازگشایی بود که در آن روز انجام نشد. به همین دلیل با توجه به لزوم انجام معامله در دومین روز بازگشایی نماد شرکتها، نماد این شرکت باز و معامله سهام انجام گرفت. این مقام مسئول درباره غیرعادی بودن قیمت و حجم معامله نیز افزود: به هر حال دو طرف فروشنده و خریدار تصمیم گرفتند با چنین قیمتهایی دادوستد کنند و از آنجاکه در این معاملات هشت خریدار حضور داشتند، صحت معاملات احراز شد.
حال پرسش اینجاست که مبنای کفایت وجود هشت خریدار برای تایید صحت معامله بر چه اساسی است؟ و دیگر اینکه محفل بعدی جنجالآفرینی عدد هشت احتمالا کجا خواهد بود؟
* تحلیلگر بازار سرمایه