سالهاست دستگاههای اداری بزرگ و کوچک که بیشتر آنها قیمتهای چندان ارزانی هم ندارند، شرکتها و سازمانهای کشور ما را اشغال کردهاند و ایران یکی از واردکنندگان بزرگ این صنعت به شمار میرود. اما در چند سال اخیر تحرکاتی در ساخت و مونتاژ برخی از ماشینهای اداری در کشور مشاهده شده است که به گفته کارشناسان میتواند نقطه عطفی برای صنعت ایران باشد.
فرزاد شفیعی یکی از تولیدکنندگان ماشینهای اداری درگفتوگو با «فرصت امروز» با بیان اینکه ایران طی چند سال اخیر پیشرفت قابلتوجهی در تولید و ساخت دستگاههای دیجیتال داشته است، اظهار کرد: شاید 20 سال گذشته تمامی دستگاههای اداری و سازمانها را اجناس خارجی تشکیل میدادند و تولیدکنندگان ما حتی توان تولید جزئیتر قطعات این محصولات را نداشتند ولی طی دو دهه اخیر پیشرفت قابل توجهی در ساخت این دستگاهها داشتهایم.
وی افزود: تحریمها و کاهش ارزش ریال، یکی از عاملهایی است که باعث شد تلاش کنیم روی پای خود بایستیم و امروز میبینیم که ادارهها و شرکتهای کشور تنها با اجناس خارجی اشغال نشدهاند و محصولات ایرانی هم حرفهایی برای گفتن دارند. این تولیدکننده با بیان اینکه محصولات ایرانی میتوانند رقیب سرسختی برای برندهای خارجی باشند گفت: تجربه نشان داده است که ایران در تولید ماشینهای اداری ازنظر کیفیت در جایگاه مناسبی قرار دارد بهطوریکه میبینیم برخی از این محصولات سالهای زیادی عمر کردهاند و با اینکه نسبت به نمونههای خارجی ارزانتر هستند، اما کیفیت قابل قبولی را دارند.
شفیعی با انتقاد از انحصارطلبی در تولید دستگاههای اداری گفت: متاسفانه برخی شرکتها بهطور انحصاری به ساخت و مونتاژ برخی کالاها روی آوردهاند که این مسئله میتواند آفتی برای تولیدات داخلی محسوب شود. وی با ابراز نگرانی از آینده این صنعت اظهار کرد: اگر توافقات هستهای به نتیجه برسد و تحریمها رفع شود این نگرانی وجود دارد که دوباره دستگاههای وارداتی در بازار به وفور و با قیمت ارزان وارد شوند و جای تولیدات ایرانی را بگیرند که این موضوع بزرگترین مانع برای فعالان این صنعت به شمار میرود.
این تــولـیـدکـنـنـده ماشینهای اداری با بیان اینکه فرهنگسازی مناسب میتواند به تمامی صنایع کشور کمک زیادی کند افزود: متاسفانه مردم کشور ما توجه چندانی به گردش چرخ صنعت کشور ندارند و اگر ببینند کالای خارجی در بازار وجود دارد با اینکه قیمت آن گرانتر از نمونه داخلی باشد به خرید آن کالای خارجی رغبت بیشتری نشان میدهند که این یکی از معضلات صنعت ماست. وی ادامه داد: مسئولان باید به بحث فرهنگسازی توجه ویژهای کنند و به مردم آگاهی دهند که با خرید محصولات ایرانی میتوانند به صنعت کشور و مشکلات اقتصادی و بیکاری کمک فراوانی کنند.
محمود ژیان، کارشناس ارتباطات نیز درباره وضعیت ماشینهای اداری ایرانی به «فرصت امروز» گفت: با اینکه بیشتر محصولات ایرانی مونتاژشده هستند اما میتوان گفت طی سالهای گذشته ایران در این زمینه رشد قابل توجهی از خود نشان داده است. وی افزود: برخی از دستگاهها مثل چاپگرهای صنعتی از تجهیزات پیچیدهای استفاده میکنند که در گذشته باید متخصصان خارجی برای تعمیر و رفع عیوب آن به ایران میآمدند اما با رشد این صنعت در داخل، دیگر متخصصان کشور ما از عهده چنین کارهایی برمیآیند که این کار هزینه و وقت کمتری میگیرد.
ژیان با اشاره به اینکه ایران در تولید ماشینهای اداری میتواند خودکفا باشد گفت: طی دو سال اخیر تولیدکنندگان ما توانستند لپتاپ نیز تولید و راهی بازار کنند گرچه این لپ تاپها با برند خارجی در بازار وجود دارند اما همین که در داخل مونتاژ میشوند میتواند کمک زیادی به تولید کامل آن بهصورت بومی در آیندهای نزدیک داشته باشند. وی افزود: به این نکته باید توجه داشت که بیشتر کشورهای در حال توسعه برای پیشرفت صنایع مختلف خود از مونتاژکاری شروع کرده و پس از گذشت چند سال نمونههای ساخت خود را با برندی متفاوت عرضه کردند.
این کارشناس با اشاره به اینکه کیفیت بیشتر ماشینهای اداری ایرانی مطلوب است، گفت: شاید در برخی محصولات شاهد عدم کیفیت در این دستگاهها باشیم ولی بهطورکلی میتوان گفت ماشینهای اداری ساخت ایران کیفیت قابلقبولی دارند که در بعضی نمونهها به کشورهای دیگر صادر میشوند. وی درباره حمایتهای دولت نیز اظهار کرد: قطعا دولت و مسئولان میتوانند کمک زیادی به این صنعت کنند و با تعرفهگذاری مناسب واردات از تولیدکنندگان ایرانی حمایت کنند. ژیان افزود: از سوی دیگر تسهیلات مثل وامهای کمبهره و معافیت از مالیات میتواند کمک بسیار زیادی به این صنعت کند و سرمایهگذاران را به جای آنکه به واردات روی آورند جذب تولید محصولات ایرانی کند.