مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی توانیر از کمبود بیش از 300 ساعت برق در پیک تابستان امسال خبر میدهد. وی از نیروگاهداران میخواهد که با بازنگری در عملکرد بخشهای مختلف نیروگاهی، ظرفیتهای کوچک برق تولید کنند تا از پیک تابستان بهراحتی عبور کنیم. امسال هم مانند سال گذشته به دلیل ایجاد نشدن ظرفیت نیروگاهی جدید با کمبود برق مواجه هستیم. به همین دلیل غلامرضا مهرداد، مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی توانیر از اعمال محدودیت برقرسانی به بخشهای صنعت و خانگی خبر میدهد. وی به «فرصتامروز» میگوید: امسال محدودیتهای برقرسانی به حدی نیست که محسوس باشد. اولویت وزارت نیرو برای اعمال این محدودیتها در تابستان سالجاری، بیشتر بخش صنعت خواهد بود.
مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی توانیر، اجرای طرح تعطیلات و تعمیرات را که همهساله با همکاری صنایع و شرکتهای برق منطقهای اجرا میشود یکی از برنامههای وزارت نیرو برای عبور از زمان اوج مصرف تابستان معرفی میکند. وی اضافه میکند: سعی توانیر در این است که نیروگاهها با حداکثر بهرهوری کار کرده و با اقداماتی فنی، بهرهوری را در خود افزایش دهند. برای نیروگاهها روشهای افزایش تولید پیشبینی کردهایم. در نتیجه میتوان گفت امسال خاموشی محسوس نخواهیم داشت.
ایجاد شبکه اجتماعی برای اصلاح ساختارها
«نیروگاه شهید منتظری با بازنگری در وضعیت تجهیزات و افت کارکردهای خود، 20 مگاوات ظرفیت جدید در این مجموعه ایجاد کرده است». این خبری است که مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی توانیر اعلام میکند اما محسن کریمزاده، مشاور مدیرعامل نیروگاه شهید منتظری به «فرصتامروز» میگوید که این طرح هنوز وارد فاز اجرایی نشده است. وی بیان میکند: این ظرفیت جدید شناسایی شده، حاصل انحراف بخشهای مختلف نیروگاه از وضعیت ایدهآل است. بنابراین اگر آنها را به مسیر اصلی بازگردانیم، ظرفیت جدید ایجاد خواهد شد. کریمزاده ادامه میدهد: بهعنوان گام نخست، صورتمسئلههای نیروگاه را استخراج کردیم. با جمع شدن تمام صورتمسئلهها، 98 پروژه تعریف شد و پیرامون هر یک از این پروژهها نیز اطلاعاتی استخراج و به کتابچهای تبدیل شد.
وی بر این باور است که با اصلاح عملکرد در بخشهای مختلف نیروگاه، علاوه بر کاهش تلفات داخلی و افت، راندمان آن بهبود خواهد یافت. مشاور مدیرعامل نیروگاه شهید منتظری مدتزمان مورد نیاز برای اجرای 98پروژه اصلاح عملکرد را یک و نیم سال اعلام کرده و میگوید: اگر این پروژهها اجرایی شود، پیشبینی میکنیم سالانه معادل 7میلیارد تومان ارزش افزوده اقتصادی در نیروگاهها ایجاد شود. وی اصلاح عملکرد بویلرها، ژونگسترومها، ابزار دقیق، O2 (اکسیژن)سنجها و ایزولاسیون توربینها را دارای بیشترین میزان صرفهجویی اعلام میکند. کریمزاده در پاسخ به اینکه آیا نیروگاههای دولتی هم به دنبال اصلاح ساختارها، مشابه بخشخصوصی خواهند بود، عنوان میکند: بخش دولتی به دلیل سوبسیدهایی که دریافت میکند، انگیزهای برای پیشگام شدن در مسائل مختلف ندارد. بنابراین اگر اقدامات نیروگاه شهید منتظری در بهبود راندمان موثر واقع شود، بخش دولتی همچنین برنامههایی را در داخل مجموعههای خود اجرا خواهد کرد. وی تاکید میکند: تفکر دولتی ماهیتا برای مجموعههای اقتصادی مضر است. زیرا در نگاه مدیر دولتی، اقتصاد معنایی ندارد.
مشاور مدیرعامل نیروگاه شهید منتظری از تلاش این مجموعه برای ایجاد یک شبکه اجتماعی مشابه «لینکدین» خبر میدهد. وی میگوید: با استفاده از چنین شبکهای نیروگاههای سراسر کشور میتوانند تجربیات خود در زمینههای مختلف را به اشتراک بگذارند تا برای حل مسائل نیروگاهی و اصلاح ساختارها، در راستای کاهش مصرف تبادلنظر انجام شود. به اعتقاد کریمزاده چنین شبکهای یک انقلاب در صنعت برق ایجاد کرده و سبب میشود بهرهبرداران دانش و تجربیات خود را با یکدیگر به اشتراک گذارند.
کاهش مصرف داخلی موثر یا بیتاثیر در پیک
برخلاف مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی توانیر که کاهش مصرف داخلی نیروگاهها را کمک موثری به عبور از پیک معرفی میکند، سعید مهذب ترابی، رییس انجمن مدیریت مصرف انرژی معتقد است که به صراحت نمیتوان چنین اظهاراتی را بیان کرد. وی به «فرصتامروز» میگوید: ایجاد این ظرفیتهای کوچک در نیروگاهها بهصراحت در کاهش پیک موثر نیست اما اینکه میتوانیم با کاهش مصرف داخلی نیروگاهها، بین 10 تا 30 درصد در مصرف انرژی صرفهجویی کنیم، یک امر اثبات شده است. هر نوع کاهش مصرفی هم به پیک کمک میکند. مهذب ترابی اضافه میکند: در تمام نیروگاههای کشور پارامتری به اسم مصرف داخلی وجود دارد. یعنی یک نیروگاه وقتی برق تولید میکند، برای مصارف داخلی خود مثل روشنایی، سیستم گرمایشی و غیره نیاز به انرژی دارد. وی با اشاره به اینکه کاهش مصرف داخلی یا ممیزی انرژی به دو شیوه انجام میشود، عنوان میکند: روش اول که هزینهای هم برای مجریان ندارد، بهصورت چشمی و قدم زدن در نیروگاه است که بین 10 تا 15 درصد مصرف را کاهش میدهد.
رییس انجمن مدیریت مصرف انرژی ادامه میدهد: به این شیوه ممیزی کوتاهمدت میگویند. این شیوه در منازل هم به کار برده میشود. مثلا افراد با بررسی وضعیت مصرف لامپها، تصمیم به خاموش کردن آن میگیرند تا از نور روز در منزل استفاده کنند. یا تصمیم میگیرند در راستای کنترل مصرف انرژی، پنجرهها را باز کرده یا ببندند. وی دومین روش ممیزی انرژی در نیروگاهها را نیازمند سرمایهگذاری دانسته و میگوید: بسیاری از نگاههای برنامهریزی برمبنای سیاستهای بلندمدت بوده و نیاز به تغییر تکنولوژی دارد. مثلا تعویض الکتروموتورها و جایگزینی آنها با انواع کممصرف، تغییر لامپهای پرمصرف یا اقداماتی از این دست نیاز به سرمایهگذاری داشته و در گروه برنامههای بلندمدت جای میگیرد. البته بدون شک اعدادی که در این شیوه صرفهجویی میشود هم بهمراتب بیشتر از روش اول است.