علی طیبنیا مرد پرانرژی و تند و تیز کابینه یازدهم و رئیس شورای گفتوگو که با روند رو به رشد مطرح شدن مشکلات بخش خصوصی در این شورا، به نظر میرسد دل بخش خصوصی را به دست آورده و شاید این شورا میرود که به روزهای اثرگذارش نزدیک شود.
در نخستین نشست سال جدید با طرح مساله اقتصاد مقاومتی، شعار سال به میان فعالان بخش خصوصی آمد؛ اقتصادی که به گفته او هدفش رشد مستمر و پایدار است و در مدیریتهای نادرست در دهههای گذشته نشانی از این هدف دیده نمیشود. به تعبیر او و براساس این شعار، سال 95 سال کار کردن و حرف نزدن است.
طیبنیا پیش از هر چیزی همچنان از اجرایی شدن برجام و فرصتهای پیش آمده در این زمان ابراز خرسندی کرد و گفت: اگر مذاکرات 1+5 نبود و مرحله دوم تحریمها مطابق قانونی که در مجلس آمریکا تصویب شده بود اجرا میشد، امروز ایران در صادرات نفت با رقمی نزدیک به صفر روبهرو میشد، چرا که براساس این تحریمها باید یکمیلیون دیگر از صادرات نفت کاهش مییافت.
وزیر اقتصاد و دارایی در ماههای اخیر نهتنها از همراهی نکردن برخی مدیران میانه دولت گلایه داشت، بلکه از جوسازی برخی رسانه و... هم شاکی بود. او در نشست آغازین سال نو از انتقاداتش چشمپوشی نکرد و رفتار برخی رسانهها را در مورد برقرار نشدن سوییفت هیاهویی بیمعنا خواند. وزیر اقتصاد و دارایی روابط کارگزاری با بانکهای خارجی را برقرار عنوان کرد و گفت: در حال حاضر سوییفت برقرار است، مشکلی با بانکهای خارجی وجود ندارد اما بانکهای بزرگ به خاطر شرایطی که در دوران تحریمها داشتند و جریمههایی که متحمل شدند کمی تعلل دارند که طبیعی به نظر میرسد و بهزودی این روابط هم برقرار خواهد شد.
موافقتنامههای خارجی در پسابرجام
او صندوق توسعه ملی را محلی برای سرمایهگذاری از درآمدهای نفت و منبعی برای کمک به بخش خصوصی دانست و گفت: صادرات نفت و میعانات گازی 2/5میلیون بشکه در روز بود که در دوران تحریمها کاهش یافت و با رقم 900هزار بشکه در روز به دولت یازدهم رسید، اما با فرصت ایجاد شده ما توانستیم 700هزار بشکه در روز به صادرات روزانه اضافه کنیم.
طیبنیا از تصمیم قاطع دولت برای استفاده عاقلانه از این فرصت و تکرار نکردن اشتباهات گذشته گفت. او تزریق درآمدهای نفتی را به دولت، فربه شدن آن و ناکارآمد بودن تولید را از جمله این اشتباهات خواند.
وزیر اقتصاد و دارایی به موافقتنامههای امضا شده و تامین مالی پروژهها اشاره کرد و گفت: موافقتنامهای با ژاپن برای تامین مالی 10میلیارد دلاری امضا شد و قرار است با جذب این خط اعتباری، یك خط اعتباری 10میلیارد دلاری دیگری نیز دریافت كنیم، همچنین با كرهجنوبی نیز 15میلیارد دلار موافقتنامه برای تامین مالی طرحها و پروژهها امضا كردهایم. با فرانسه و ایتالیا نیز قراردادهایی امضا شده است.
این وزیر از مجوز سرمایهگذاری بیش از 2/6میلیارد دلار در یک جلسه شورای سرمایهگذاری خبر داد و آن را بیسابقه خواند. به گفته او، این روند ادامه دارد و روزانه گروههای مختلفی به دنبال مجوز سرمایهگذاری در کشور هستند. طیبنیا برنامههای مربوط به سال جدید و اقتصاد مقاومتی را در قالب 12 محور عنوان کرد که براساس آنها باید منابع حاصل از صادرات نفت به بخش خصوصی هدایت شده و در زمینههای دارای مزیت سرمایهگذاری شود.
اجماع بر سر برنامههای ملی
علی ربیعی دیگر میهمان این جلسه نیز با یک انتقاد به اتاق ایران آمد. او از رفتار برخی در داخل کشور در تحلیل سخنان ولیالله سیف در سفر اخیرش به آمریکا در خصوص چگونگی تعهدات برجام گلایه کرد. وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی کشور گفت: رئیس کل بانک مرکزی از یک استعاره ظریف کمک گرفت تا به دنیا تفهیم کند شما باید کار بیشتری بکنید. متاسفم که در داخل کشور چنین بساطی بر پا شد.
وزیر کار و رفاه اجتماعی توسعه و رشد اقتصادی را از زاویهای دیگر مطرح کرد. وزیر کار و رفاه اجتماعی گفت: هیچ کشوری بدون اجماع بر سر برنامههای ملی خود توسعه پیدا نکرده است.
او دسترسی به ذهنیت مشترک را یک نیاز ضروری دانست و با بیان مثالی گفت: هدفمند کردن یارانهها بهعنوان یک برنامه بزرگ ملی مورد اجماع بزرگان نظام بود اما دیدید در یک کش و قوس سیاسی در چند ماه گذشته مورد هجوم واقع شد. وقتی ما بر سر اصولیترین برنامههایمان اشتراک نظر نداریم چگونه میخواهیم موفق شویم.
ربیعی مصوبه مجلس را مبنی بر حذف یارانه برخی اقشار راهی برای آزاد شدن پول برای حمایت از تولید دانست.
محسن جلالپور، دبیر شورا و رئیس اتاق بازرگانی ایران در اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی علاوه بر تلاشها و برنامهریزیهای دولت، تفاهم و یکپارچگی کل نظام را ضروری دانست. او گفت: در طول یک ماه گذشته جلسات متعددی با موضوع بررسی راههای اجرایی ساختن سیاستهای اقتصاد مقاومتی بین بخش خصوصی و دولت برگزار شده که خوشبختانه تاثیرات قابل توجهی به دنبال داشته است.
به گزارش «فرصت امروز»، در این نشست گزارشی از عملکرد شورای گفتوگوی استان بوشهر از سوی سالاری، استاندار و شریفپور بوشهری، رئیس اتاق استان بوشهر ارائه شد. طبق این گزارش، مباحث مربوط به بازرگانی و کشاورزی، بهعنوان مهمترین مسائل در جلسات شورای گفت وگوی استان مطرح شده که از این بین سوءمدیریت در گمرکات منطقه بیشترین انتقادها را در بین فعالان اقتصادی استان به دنبال داشته است.
به گفته رئیس اتاق بوشهر، در نشستهای شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در استان بوشهر تاکنون 84 مصوبه بهعنوان خروجی به دست آمده که از این بین 63 مورد اقدام شده و 21 مورد در دست اجراست. طیبنیا شرح جزییات مشکلات گمرکی را خواستار شد و پیگیری آن را به اتاق بوشهر داد.