بازار سرمایه كشور بعد از كاهش چندین روزه در سهام به تعادل رسید. مهمترین خبر ابتدای هفته افشای نامه چهار وزیر به ریاستجمهور در ارتباط با تصمیمگیری فوری در رابطه با سیاستهای ناهماهنگ دستگاهها بود. در این نامه آمده است، اگر تصمیم عاجل اقتصادی گرفته نشود، رکود تبدیل به بحران خواهد شد. جای سوال دارد كه این وزیران از چه نهاد یا شخصی گلهمند بودند و بر خود لازم دیدند، به رئیس جمهور برای جمع بندی مراجعه كنند. چرا كه وظیفه همین وزیران اتخاذ تصمیمهای مناسب در ارتباط با مسائل اقتصادی است. تمامی كارشناسان اقتصادی همعقیده هستند كه راهكار فعلی برای خروج از ركود كاهش نرخ سود بانكی و اتخاذ راهكارهای دیگری همچون تحریك بخش تقاضا و انتشار سهام و خرید و فروش اوراق بدهی برای كمك به بخش تولید است.
البته باید توجه داشت، فرآیند كاهش نرخ سود بانكی بهصورت دستوری غیرممكن است. چرا كه در حال حاضر حساب اكثر بانكها نزد بانك مركزی قرمز است و كاهش سود بانكی بهصورت دستوری میتواند رقابت را برای جذب پول به موسسات غیرمجاز بكشاند. دو تصمیم مهمی كه میتواند موجب كاهش نرخ سود بانكی همراه با افزایش قدرت تسهیلاتدهی بانكها شود، افزایش سرمایه بانكها و همچنین پرداخت بدهیهای دولت به بانكهای تجاری است. همزمانی تشكیل این فرآیند میتواند پایداری در كاهش نرخ سود بانكی و حركت نقدینگی به سمت بخش تولید را موجب شود.
در بازار خودرو، كاهش تقاضا برای خرید خودرو علاوه بر شركتهای تولیدكننده داخلی گریبانگیر خودروهای وارداتی نیز شده است. آمارها نشان میدهد، در شش ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته واردات خودرو با كاهش 50درصدی مواجه شده است. این همان مشكلی است كه علاوه بر صنعت خودرو، دیگر حوزههای اقتصادی را نیز دربرگرفته و باید گفت که مشكل كمبود تقاضا برای كالا و خدمات در حال حاضر اصلیترین معضل دست به گریبان كشور است. برای بهبود و افزایش تقاضا تصویب وام دهی بهصورت خرد به افراد جامعه یكی از راهحلهاست، تا از طریق افزایش قدرت خرید بتوان از ركود حاكم بر بنگاههای اقتصادی خارج شد.
این روزها بازار سرمایه منتظر تصمیمگیران اقتصادی است، تا با اتخاذ سیاستهای در ارتباط با تحریك بخش تقاضا و از طرف دیگر هدایت نقدینگی با هزینه پایین به سمت بنگاههای اقتصادی از طریق بانكها، ركود فراگیر در اقتصاد كشور شكسته شود و شاهد رشد اقتصادی كشور همزمان با تحولات مثبت سیاسی باشیم.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه