رئیس سازمان نظام مهندسی استان تهران انتقاد از سدسازی را در کشور بیانصافی دانست و گفت: بیش از 11هزار مگاوات برق در کشور بدون مصرف سوخت هنگام خروج آب از سدها تولید میشود که یک و نیممیلیارد دلار ارزش اقتصادی دارد و این درآمد کمی برای کشور نیست.
به گزارش ایرنا، حبیبالله بیطرف در هجدهمین همایش سالانه موسسه بتن آمریکاـ شاخه ایران و جشنواره بتن و زلزله- افزود، 500 سد بزرگ و کوچک در تنظیم سالانه بیش از 30میلیارد مترمکعب آب مصرفی مورد نیاز کشور نقش مهمی ایفا میکنند. وی گفت: درصورتیکه این سدها آب مورد نیاز کشور را تامین نکنند همه آبهای روان بدون استفاده در شمال و جنوب کشور به دریاها سرازیر میشود.
بیطرف با بیان اینکه سدها در مهار سیلابها و تولید برق نقش اساسی دارند، از هرگونه اظهارات نادرست برخی افراد به پروژههای سدسازی در ایران انتقاد کرد. وزیر اسبق نیرو افزود: هجمههای اخیر در زمینه ساخت سد در کشور بیانصافی و دور از اخلاق است زیرا سدها در جلوگیری از هدررفت آبهای روان فصلی و دائمی بسیار تاثیرگذار هستند و این اظهارات نوعی بیسپاسی افراد است.
بیطرف افزود: برخیها سدهای ایران را کاسه نگهداری و تبخیر آب میدانند، یا عدهای میگویند سدهای ایران بدون مطالعه ساخته شدهاند یا اینکه اخیرا در دانشگاه فردوسی مشهد اعلام شد نهضت سدسازی فتنه مافیای پیمانکاران برای به جیب زدن بیتالمال است. با توجه به توفیقهای زیادی که در این زمینه در 60 سال گذشته داشتیم، این یک نوع سیاهنمایی است. وزیر اسبق نیرو گفت: طراحی، اجرا و بهرهبرداری از سد در ایران در چارچوب استانداردهای جهانی است و هماکنون برخی سدهای کشور بیش از 50 سال عمر مفید دارند و با وجود ساخت سدهای زیاد در طول برنامههای پنجساله دوم، سوم، چهارم و پنجم توسعه، تاکنون شاهد هیچگونه حادثه مهم یا تخریب آن نبودهایم.
بیطرف با بیان اینکه ایران کشور کمآبی است و باید از هدررفت این مایه حیات جلوگیری کنیم، گفت: ما در کشور به 365 روز آب نیاز داریم پس باید طوری مصرف آب را مدیریت کنیم تا آب مورد نیاز کشور در بخشهای مختلف از جمله آب شرب مردم در طول سال تامین شود. رئیس سازمان نظام مهندسی استان تهران افزود: میانگین بارش باران در کشور 245 میلیمتر است درحالیکه این یکسوم متوسط جهانی است و اگر نتوانیم در ماههای غیرمصرفی (زمستان)، آبهای مورد نیاز خود را در ماههای مصرف ذخیره کنیم، (بهار و تابستان) مشکلات زیادی خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه ظرفیت منابع محدود تجدیدپذیر آب در کشور سالانه 120میلیارد مترمکعب است، اظهار داشت: برای مصرف کشور سالانه 100میلیارد متر مکعب آب نیاز داریم و اگر 40درصد آن به مصرف برسد در این صورت مصرف آب ما در حد معمول خواهد بود. بیطرف گفت: از 100میلیارد مترمکعب آب مورد نیاز کشور 90درصد آن در بخش کشاورزی و 2.5میلیارد مترمکعب در بخش صنعت مصرف میشود و 7.5میلیارد مترمکعب آن نیز آب شرب مردم است که تامین آن برای ما اهمیت زیادی دارد.
وی با اشاره به مزیتهای نهضت ساخت سد در کشور، گفت: بیش از 12میلیون نفر در تهران ساکن هستند که 70درصد آب مورد نیاز شرب آنها از سدهای اطراف و 30درصد از سفرههای زیرزمینی تامین میشود. بیطرف افزود: تاکنون برای تامین آب در کشور 300 هزارمیلیارد سرمایهگذاری شده که 150هزارمیلیارد ریال آن در سدسازی بوده، در حالی که سالانه 30میلیارد متر مکعب آب در این سدها ذخیره میشود. رئیس سازمان نظام مهندسی استان تهران یادآورشد: بررسیهای نشان میدهد ارزش هر 1.5 مترمکعب آب سدهای کشور 10هزار ریال است، درحالیکه هر یک متر مکعب آبشیرینکن بیش از 20هزار ریال ارزش اقتصادی دارد.
بیطرف با بیان اینکه در سالهای گذشته به دلیل بارش بارانهای سیلآسا شاهد سرازیر شدن سیلابهای بزرگ در مناطق مختلف کشور بودیم و این میزان هماکنون به حداقل رسیده و دیگر شاهد روان شدن سیلابها و طغیان رودخانهها در کشور نیستیم، تاکید کرد سدها در مهار سیلابها و طغیان رودخانه نقش اساسی دارد. بیطرف گفت: امروز کارنامه مدیران و مهندسان ایرانی در عرصه سدسازی در دوران انقلاب اسلامی افتخار بزرگی است که نتیجه آن ذخیره آب، تولید برق و مهار سیلابها است و این سازههای بزرگ بتنی سخت به این سادگی قابل تخریب نیستند.
هجدهمین همایش سالانه موسسه بتن آمریکا-شاخه ایران و جشنواره بتن و زلزله روزهای 27 و 28 بهمن ماه جاری توسط مرکز تحقیقات بتن (متب) در تهران برگزار میشود.