بازار سرمایه در جلسه معاملاتی گذشته دستخوش شکنندگی مخفی شد. نرخ بالای تقاضا در ابتدای وقت جلسه معاملاتی گذشته، به وضوح قابل مشاهده بود. هیجان خرید در ساعت نخست جلسه معاملاتی روز یکشنبه، معاملات اکثریت قریب به اتفاق نمادها را تحت تاثیر خود قرار داد. با گشایش بازار، شاخص کل مسیر صعودی را در پیش گرفته و در 30 دقیقه نخست بیش از 1200 واحد رشد را تجربه کرد. ارزش معاملات 35 دقیقه نخست جلسه معاملاتی گذشته با ارزش معاملات روز پیش از آن برابری میکرد.
با عبور از هیجان گشایش بازار، عرضهها به تدریج اضافه شد و شاخص کل نیز در مسیر صعودی قرار گرفت. صفوف خرید بسیاری از نمادها تضعیف و در بسیاری از موارد، این صفوف خرید بهصورت کامل عرضه شدند. بدین ترتیب، هیجان محض به وجود آمده از حصول تفاهمنامه مشترک ایران و 1+5 را میتوان تمام شده مفروض دانست. با اتمام ساعت نخست بازار، نرخ تقاضا به عرضه از رقم نجومی 15 عقبنشینی کرده و طی دو ساعت و 30 دقیقه نزول به رقم 9.5 رسید.
معاملات بازار نیز کاهش تصاعدی تقاضا و افزایش سریع عرضه را به خوبی تایید میکرد. شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران در پایان جلسه معاملاتی روز گذشته، پس از 2434 واحد افزایش و رشدی 3.59 درصدی، در رقم 70261 واحد متوقف شد. ارزش معاملات بازار بورس اوراق بهادار تهران نیز در روز گذشته از رقم 332 میلیارد ریال فراتر رفت. فرابورس ایران نیز از این قاعده مستثنا نبود. شاخص کل فرابورس ایران نیز 31.7 واحد افزایش را تجربه کرد که با احتساب این رشد چهار درصدی، به رقم 797.9 رسید. ارزش معاملات این بازار نیز در روز گذشته از 150 میلیارد تومان فراتر رفت.
اما عملکرد حقیقیها و حقوقیهای بازار در روز گذشته یکسان نبود. بهصورت عمومی، خریداران جلسه معاملاتی گذشته حقیقیها بودند و فروشها از کدهای حقوقی انجام میشد. گروههای «خودرو و ساخت قطعات»، «بانکها و موسسات اعتباری» و «شرکتهای چند رشتهای فلزی» از بیشترین اقبال در میان معاملهگران حقیقی برخوردار بودند. نکته قابل حدس نیز عرضههای سنگین سهامداران حقوقی در این نمادها است. این در حالی بود که تقاضا در گروه «بانکها و موسسات اعتباری» در مقایسه با سایر گروهها کمترین کاهش را تجربه کرد.
ورود شاخص کل به کانال 70هزار واحد به خودی خود میتواند گواهی مثبت باشد که به معاملهگران خبر روزهای بهتر را بدهد، اما کیفیت ورود به این کانال نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. کانال 70هزار واحد در بازه زمانی کنونی، محدوده زیر خط روند مقاومتی نزولی شاخص کل محسوب میشود، که بازار برای تثبیت صعودی شدن در مرحله نخست میبایست این مقاومت را در هم شکند. سرعت بالای ورود شاخص به این کانال، مثال تب تندی است که بهزودی عرق میکند.
بنابراین با در نظر گرفتن هیجانی بودن دو روز گذشته بازار، آنقدر تعجب آور نخواهد بود اگر جلسه معاملاتی پیشرو تحتالشعاع عرضههای زیادی قرار گیرد. بر این اساس منطقیترین سناریو برای جلسه معاملاتی امروز دستوپنجه نرمکردن بازار با عرضههای احتمالی است. با این حال اگر بنای گمانه زنیها را بر صعودی بودن بازار بگذاریم، باید در پایان جلسه معاملاتی امروز، انتظار کاهش تدریجی عرضه و قدرت گرفتن دوباره تقاضا را داشته باشیم. شاخص کل برای جلسه معاملاتی روز جاری با مقاومتهای اساسی 70850 واحد و 71هزار واحد روبهرو بوده که شکست آنها الزاما به معنای تثبیت صعودی بودن بازار نیست و صرفا امید به معاملات روزهای آتی را بالا میبرد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه