شاخص کل طی جلسه معاملاتی گذشته بیش از یک درصد از ارتفاع خود را از دست داد. طی جلسه معاملاتی روز دوشنبه، شاخص کل در مسیر نزولی خود قرار گرفت و پس از 210 دقیقه با کاهش بیش از 672 واحد به رقم 64415.8 واحد رسید. توزیع این کاهش در نقش مکمل روز پیش از آن ظاهر شد؛ به طوری که در 90 دقیقه نخست بیش از 450 واحد از نزول روز گذشته به وقوع پیوست. پس از آن شاخص کل شیب نزول خود را کاهش داد و با احتیاط فراوان و با کمترین کاهش ممکن از ساعت 11 عبور کرد. در 30دقیقه پایانی بازار بار دیگر نزول شاخص سرعت گرفته و در این بازه زمانی، شاخص کل حدود 115 واحد دیگر از ارتفاع خود را از دست داد.
ارزش معاملات بازار بورس در روز گذشته، حدود 94 میلیارد تومان به ثبت رسید که این رقم در مقایسه با روز پیش از آن با افزایشی در حدود 38 درصد مواجه بود. بازار فرابورس ایران نیز در روز گذشته با کاهش چشمگیر شاخص خود روبهرو شد. طی این جلسه معاملاتی، شاخص کل این بازار بیش از 1.5 درصد از ارتفاع خود را از دست داد. با احتساب این کاهش 11.2 واحدی، شاخص کل بازار فرابورس ایران به رقم 727.1 واحد رسید؛ این رقم در یک ماهه کاری گذشته پایینترین میزان ثبت شده برای شاخص این بازار محسوب میشود. ارزش معاملات این بازار نیز با افزایش اندکی نسبت به روز پیشین خود در رقم 108 میلیارد تومان بسته شد.
با توجه به معاملات یک ماه گذشته در مییابیم بازار پتانسیل کافی برای شروع حرکتی صعودی که شاخص کل را حداقل به میزان 1500 واحد به بالا براند، دارد. تعداد معاملات در روزهای اخیر به محدوده زیر 50 هزار معامله در روز رسوخ کرده و در این محدوده فشرده شده است. با تحلیل سابقه تعداد معاملات درمییابیم در زمانهایی که این عامل در محدودهای پایینتر از خط میانه درجه دو خود متراکم میشود، میتوان انتظار تغییر جهت شاخص را داشت. بهصورت عمومی در زمان تغییر روند شاخص کل، میتوان انتظار داشت با حفظ این تراکم، ارزش معاملات با رشدی نسبی همراه میشود (اتفاقی که امروز رخداد آن به چشم میخورد).
از طرفی دیگر، شاخص کل به محدوده حمایتی اساسی خود (63800 تا 64200 واحد) نزدیک شده است که میتواند در یکی، دو روز آینده به این منطقه برسد. اما اگر از بعد منطقی نیز به ماجرا نگاه کنیم در مییابیم هیچ روندی ابدی نبوده، نیست و نخواهد بود؛ لذا نیاز مبرم صعود شاخص کل پس از یک ماه نزول بهشدت احساس میشود. اما دو موضوع اساسی در این بین مفتوح میماند: نخست، زمان شروع این حرکت؛ دوم، میزان آن. درباره زمان شروع این حرکت باید دو روز باقی مانده از این هفته و روز ابتدایی هفته آینده را پیشنهاد داد. منطقیترین حالت برای تغییر جهت شاخص کل در بازه زمانی کنونی، شروع این فرآیند در روز جاری است.
بدین ترتیب، انتظار میرود با گشایش بازار در روز جاری، شاخص کل در مسیر نزولی خود به حرکت درآید و با گذشت زمان از حرکت باز ایستد و حتی مقداری از کاهش خود را جبران کند. اما در باره میزان صعود شاخص (در این سناریو) به رفتار معاملهگران در روز جاری بستگی دارد. اگر امروز بازار با رنگ سبز رنگ گشوده شود، بدون شک این حرکت بهزودی از بین خواهد رفت و شاخص کل دگر بار وارد مسیر نزولی خود میشود. اما اگر روند معاملات در روز جاری مطابق سناریو مطرح شده باشد، میتوان انتظار داشت بازار برای شش روز کاری پس از آن رنگ و بویی خوشایند را داشته باشد. لذا به معاملهگران پیشنهاد میشود با غلبه بر نفس و هیجان، سهمی پر پتانسیل را برای خرید انتخاب کرده و آن را در قیمتی کمتر از قیمت پایانی امروز خریداری کنند.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه