یک سال و سه ماه از آغاز سیر نزولی بورس گذشت و پس از 15 ماه تداوم روند فرسایشی در بازار سرمایه که عایدی آن خروج بخش زیادی از نقدینگی سرمایهگذاران از بازار سهام و ذوب سرمایههای سهامداران شد، چند روزی است بازار با صدور بیانیه مشترک بین ایران و گروه 1+5 تغییر نگرش داده تا سهامداران صفهای پرحجم و سنگین خرید سهام خود را در حالی نظارهگر باشند که تمایل چندانی به عرضه ندارند. به گزارش بورس نیوز، این روزها با امیدواری به افزایش احتمال دستیابی به توافق نهایی هستهای، بورس همانند بیماری است که دوران نقاهت خود را برای بازیابی تدریجی توان گذشته خود آغاز کرده و نیاز دارد حداقل در ابتدای این دوره آسیبپذیر مورد حمایت قرار گیرد. این نیاز در حالی احساس میشود که طی روزهای اخیر رفتار برخی بازیگران حقوقی بازار سهام انتقادات سایر فعالان بورس بهویژه حقیقیها را در پی داشته است.
یکی از این بازیگران حقوقی بازار، صندوق بازنشستگی نفت است که این روزها و در زمانی که به نظر میرسد روند فرسایشی قیمتها خاتمه یافته، در عرضههای سنگین و میلیونی سهام آن هم در نمادهای مختلف و بزرگ بازار بهعنوان فروشنده پرقدرت یکهتازی میکند. بهگونهای که شاید بتوان با قاطعیت تمام گفت این مجموعه تنها حقوقی عرضهکننده پرحجم سهام در روزهای گذشته به شمار میآید. عرضه 90 میلیون سهمی در 10 فروردین ماه جاری و 95 میلیون سهمی در دو روز گذشته و در نهایت 200 میلیون سهمی در معاملات دیروز همگی در نماد «وبصادر» یا فروش پرحجم سهام در نمادهایی همچون «وغدیر» و نیز «وسینا» از جمله این عرضهها بوده که این امر با انتقادات زیادی مواجه شده است.
برخی گمانه زنیها علت این عرضهها را برای پرداخت اقساط بدهیهای حاصل از خرید سهام هلدینگ خلیجفارس عنوان میکنند تا با این اقدام نقدینگیهای لازم این حقوقی بزرگ بازار تامین شود. در همین ارتباط مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آیندهنگر درخصوص این عرضهها به بورس نیوز گفت: مدیریت پرتفوی صندوق بازنشستگی نفت در حالی به عهده ما است که سیاست عرضه و تقاضای آن براساس استراتژیهای هیاتمدیره و شناختی که اعضای آن از بازار سرمایه دارند، تشکیل میشود. مصطفی امیدقائمی افزود: این روزها عرضههای زیادی نداشتیم و دیگر بازیگران نیز در این زمینه فعال بودند. ما نیز بهعنوان یکی از بازیگران نه مجبور هستیم و نه موظف که استراتژیهای سرمایهگذاری خود را برای فعالان بازار توضیح دهیم.
وی ادامه داد: اما میتوان گفت برحسب تقاضای بازار برخی سهامی را که به اعتقاد ما برای فروش مناسب هستند، عرضه میکنیم، با این وجود تاکید میکنم که وظیفهای در قبال توضیح دلایل اقدامات خود در بازار نداریم و این موضوع در حوزه اختیارات هر مجموعهای است که بسته به شرایط نسبت به خرید یا فروش سهام اقدام کند. این مقام مسئول تصریح کرد: اینکه ما بهعنوان یکی از بازیگران بازار چه تصمیمی میگیریم، در حوزه اختیارات سایر فعالان بازار نیست و باید در نظر داشت که در هر اقدامی نمیتوان نظر همه را تامین کرد؛ بهطوریکه در هر شرایطی منافع برخی افراد با دیگران سازگار نیست. وی گفت: اما این رفتار شایسته نیست که نسبت به هر حرکتی تهمتی را به یک مجموعه وارد دانست؛ چراکه اگر ما بهعنوان یک سهامدار در شرایطی خریدار سهم باشیم برخی اعتراض میکنند و هنگام فروش نیز برخی دیگر انتقاداتی را به عملکرد ما وارد میدانند.
امیدقائمی با بیان اینکه آیا وقتی سایر شرکتهای سرمایهگذاری و نیز صندوقهای سرمایهگذاری سهم خود را میفروشند، دلیل عملکرد خود را به فعالان بازار سرمایه توضیح میدهند؟ گفت: در مدتی که بازار شرایط مساعدی نداشت، ما بهعنوان سهامدار عمده دورنگری که در بورس دیدگاه بلندمدت دارد، نزدیک به 400 میلیارد تومان نقدینگی تزریق کردیم که عمدتا از محل دریافت تسهیلات بانکی با نرخ سود حدود 28 درصد بوده است، اکنون نیز باید بتوان این بدهیها را پرداخت کرد و این ما هستیم که بهعنوان یک حقوقی فعال در شرایطی که لازم باشد، دوباره منابع مالی خود را به بازار تزریق خواهیم کرد. اما در تمام این حالات عملکرد ما با منافع همه بازیگران بازار سازگار نیست و کسی این حق را ندارد که نسبت به این موضوع اعتراض کند.
وی در پاسخ به اینکه آیا منابع حاصل از فروشهای اخیر صندوق مذکور بابت تامین منابع مالی جهت پرداخت اقساط خرید سهام هلدینگ خلیج فارس صرف خواهد شد، گفت: ارقامی که در روزهای گذشته از بابت فروش سهام حاصل شده، چندان قابل توجه نیست که بتوان اقساط این مجموعه را تامین کرد و فروشهای اخیر سهام ارتباطی به این موضوع و قسط خرید سهام «فارس» ندارد. مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آیندهنگر درخصوص دورنمای بازار سرمایه اظهار داشت: بنده دورنمای بورس را مثبت ارزیابی میکنم و معتقدم افرادی که دیدگاه بلندمدت دارند، با توجه به برنامه رفع تحریمها با سرمایهگذاری در بورس میتوانند بازدهی مناسبی کسب کنند.
این مقام مسئول درخصوص برنامههای جدید سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی نفت و نیز تصمیم برای ورود زیرمجموعههای غیربورسی به بازار سرمایه گفت: در نظر داریم در برخی نمادها برای خرید فعال شویم؛ اما نمیتوان تمام صنایع یا سهام مدنظر مجموعه را اعلام کرد. علاوه بر این، حسب شرایط برای ورود سهام برخی شرکتهای پتروشیمی زیرمجموعه هلدینگ خلیجفارس و نیز زیرمجموعههای صندوق به بازار سرمایه پیگیریهایی صورت گرفته که تا این لحظه به نتیجه نهایی نرسیده است.