علیاکبر شعبانپور، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره نتیجه مذاکرات هیأت ایتالیایی برای فعالیت در فاز 11 پارس جنوبی، ضمن تکذیب این دیدار به «فرصت امروز» میگوید: «مذاکراتی دراینباره توسط شرکت ما انجام نشده است و ما جلسهای درباره تعیین تکلیف فاز 11 پارس جنوبی با ایتالیاییها نداشتیم. تصمیمگیری درباره فاز 11 از اختیارات شرکت ملی نفت است.»
تکمیل فازهای پارس جنوبی تا پایان دولت یازدهم خواسته رئیسجمهور است که باید وزارت نفت آن را محقق سازد. با این وجود هنوز فاز 11 پارس جنوبی پس از 16 سال تلاش برای عملیاتی شدن همچنان در حد حرف باقی مانده است اگرچه معاون وزیر نفت از نهایی شدن توسعه این فاز تا پایان سال جاری خبر داده است.
در شرایط برجام و آمد و شد شرکتهای متعدد برای حضور در طرحهای مختلف صنعت نفت، تاکنون شرکتهای ایتالیایی برای حضور در فاز11 ابراز تمایل کردهاند به طوری که شرکتهای ایتالیایی دیدارهایی با شرکت ملی نفت و شرکت نفت و گاز پارس داشتند.
در حالی که تاکنون مذاکرات برای واگذاری طرح توسعهای این فاز به سرمایهگذاران داخلی و خارجی با مشارکت شرکت نفت و گاز پارس انجام شده است اما شعبانپور از حذف این شرکت در تصمیمگیریها برای واگذاری طرح توسعه فاز 11 خبر میدهد و میافزاید: «شرکت نفت و گاز پارس بهعنوان نماینده و کارگزار شرکت ملی نفت در طرحهای توسعهای پارس جنوبی فعالیت میکند و در انعقاد قراردادها نقشی نداریم و تنها اجراکننده تصمیمات اتخاذی و ابلاغی شرکت ملی نفت هستیم.»
اگرچه شعبانپور از ارائه توضیحات بیشتر نسبت به این فاز صرفنظر میکند اما با توجه به درخواست دولت از وزارت نفت، تمامی فازهای پارس جنوبی باید تا پایان دولت یازدهم به بهرهبرداری رسیده باشد از این رو در شرایط کنونی تنها بخش فراساحل این فاز در دستور کار است و قرار شده تا بخش خشکی بهعنوان بخش ظرفیت مازاد فازهای 12، 9 و 10 تعریف شود. این در حالیاست که توسعه فاز11 پارس جنوبی در دو بخش خشکی و دریایی (A,B) سالهاست که در دستور کار شرکت ملی نفت قرار گرفته اما با وجود اعلام آمادگی شرکتهای مختلف توسعه آن کلید نخورده است.
رکن الدین جوادی، معاون وزیر نفت در شرکت ملی نفت در این باره وضعیت کنونی این فاز به «فرصت امروز» میگوید: «هر شرکتی که شرایط مناسبتری برای فعالیت در فاز 11 داشته باشد مورد توجه شرکت ملی نفت است، این شرکت میتواند ایرانی یا خارجی باشد اما از آنجا که این فاز آخرین فاز پارس جنوبی است از این رو به دنبال اجرای آن هستیم.»
وی درباره اینکه براساس مذاکرات انجام شده با شرکتهای ایتالیایی و شرکتهای داخلی شانس کدام شرکت در برنده شدن بالاست، میافزاید: «براساس شرایط پیشنهادی تصمیمگیری خواهد شد اما اولویت ما این است که فاز 11 پارسجنوبی تعیین تکلیف شود و هرچه سریعتر اجرایی شود اما تا پایان سال برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی اقدام عملی خواهد شد.»
معاون وزیر نفت با بیان اینکه باید در بهرهبرداری از فاز 11 آخرین فناوری و تکنولوژی به کار گرفته شود تا هر چه سریعتر به تولید دست یابیم، میگوید: «زمانی زیادی برای اتمام این فاز وجود ندارد، اما امسال سرنوشت فاز 11 مشخص میشود.»
تاکنون توتال فرانسه، پتروناس مالزی و CNPCچین برای توسعه این فاز از سال 2000 میلادی تا 2010 میلادی با شرکت ملی نفت مذاکراتی داشتند و حتی در برخی مواقع به انعقاد تفاهمنامههایی نیز منجر شده است اما به دلیل اعمال تحریمها از سویی و بالا بردن قیمت طرح از سوی دیگر، توسعه این فاز مهم تاکنون منتفی شده است. همچنین شرکتهای داخلی نیز برای حضور در این فاز سال گذشته اعلام آمادگی کردند.
پترو ایران، تاسیسات دریایی، پترو پارس و حتی مپنا شرکتهایی هستند که مذاکراتی نیز با شرکت نفت و گاز داشتهاند اما به دلیل ضعف در تامین منابع مالی هیچکدام از شرکتهای داخلی نتوانستند در توسعه این فاز پیشگام شوند. البته قرار بود که توسعه فاز 11 در قالب رونمایی از قراردادهای جدید نفتی در کنفرانس لندن برای جذب سرمایهگذار معرفی شود، اما با به تعویق افتادن معرفی این قراردادها سرنوشت این فاز همچنان در هالهای از ابهام است.
اگرچه جدیت شرکت ملی نفت با دستورات اعلام شده از سوی دولت میتواند محرک جدی برای توسعه این فاز باشد اما تجربه 16 سال گذشته موید این است که فاز 11 پارس جنوبی اولویت جدی دولت نبوده است. حال باید دید که شرکت ملی نفت در برابر خواسته دولت چه برنامهای برای توسعه فاز 11 خواهد داشت آن هم در شرایطی که خبرهایی از گمانهزنیهای حضور مجدد فرانسویها در فاز شنیده میشود.
* ارتباط با کارشناس: ebrahimi1941@gmail.com