برجستهترین نشان قدرت اقتصادی آمریکا، در نگاه اول، دلار است. قدرت دلار، زمانی بیش از پیش به رخ جهان کشیده شد که کشورهای اروپایی متحد شدند و یورو را بهعنوان نماد اتحاد اقتصادیشان به بازار اقتصاد جهانی وارد کردند، با وجود برخی پیشبینیها که خبر از افت ارزش دلار، پس از قدرت گرفتن یورو میدادند، اما به نظر میرسد دلار در طول سالهای گذشته، همچنان ارزش خود را حفظ کرده است. اما دلار فقط یک نشانه است. نشانهای که خبر از اقتصاد نسبتا مستحکم ایالات متحده میدهد.
وضعیت رکود اقتصادی که بسیاری از کشورهای جهان را درگیر خود کرد و حتی کار را به ریاضتهای اقتصادی و اخراج از اتحادیه اروپا کشاند، برای آمریکا هم خالی از دردسر نبود، با این وجود، میزان خسارتی که ایالات متحده متحمل شد، در برابر برخی کشورها نسبتا ناچیز است. ارزیابی این نکته که چرا ایالاتمتحده در طول سالهای گذشته و بهویژه یک قرن اخیر، چنین قدرت اقتصادی به دست آورده است، ابعادی وسیع و پیچیده دارد. اما برخی نکات که به شکل بارز در نظام اقتصاد آمریکا مورد توجه است، قابل مرور هستند.
کار آفرینی و اشتغال
کریک جنکینگز، مدرس دانشکده اقتصاد پنسیلوانیا، در مقالهای به تشریح ابعاد اساسی رشد اقتصادی در آمریکا پرداخته است. براساس این مقاله، چهار رویکرد اساسی دولتمردان آمریکایی و ثبات قدمشان در پیگیری این رویکردها، در طول سالهای اخیر تأثیری مثبت، بر رشد اقتصادی این کشور گذاشته است.
1- رویکرد مدیریتی متمرکز بر ایجاد شرکتهای جدید و توسعه فناوری و دانش
2- استراتژیهای گسترش صنایع و جذب سرمایههای جدید در بخش تولید و صادرات
3- رویکرد مقرراتزدایی، به این معنا که مقررات اضافی و محدودکننده، به حداقل برسد، این رویکرد بهویژه در بخش صادرات و تولید بسیار پربازده بوده است
4- کارآفرینی و تلاش برای ایجاد اشتغال با هدف کاهش نرخ بیکاری و کنترل بحرانهای مالی ناشی از عدم اشتغال.
موفقیت اقتصادی ایالتها و روستاها
یکی از رموز موفقیت ایالات متحده، در نحوه اداره کردن ایالتها، شهرستانها و روستاهاست. قوانین ایالتی باعث شدهاند وضعیت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی هر ایالت، تا حد زیادی منطبق با ویژگیهای بومی باشد و فرصت برای پیشرفت اقتصادی فراهم شود. برخی مناطق نیز در طول سالهای اخیر، به وضعیت مناسب دست یافته و در حال تثبیت شرایط مناسب خود هستند.
برای مثال، تا پیش از دهه 90، تگزاس منطقهای نبود که چندان سرمایهگذاری عظیمی را تجربه کرده باشد. اما از اوایل دهه 90 میلادی، تگزاس بهعنوان یک قطبگردشگری، دارای مناطق زیبا و بکر، شناخته شد و از اواخر دهه 90 میلادی روند توسعه زیرساختها را تجربه کرد. ایجاد 9000شغل طی دو دهه اخیر در این منطقه، حاصل تأسیس هتلهای متعدد، تورهای بازدید از چشمههای آب معدنی و... است که رشد و ترقی اقتصادی این منطقه را تضمین کرده است. تا حدی که در سالهای اخیر، تگزاس به قطب مناسبی برای سرمایهگذاری تبدیل شده است.
صادرات گسترده
به گزارش وال استریت ژورنال، نرخ صادرات در آمریکا، در دورههای رکود اقتصادی، کمک زیادی به اقتصاد این کشور کرده است، از آغاز سال 2015، صادرات آمریکا نسبت به سال گذشته، روند نسبتا مناسبی را طی کرده است. صادرات سوخت از آمریکا به سایر نقاط جهان از جمله صادرات پرسود این کشور است. گرچه آمریکا در برخی زمینهها رقبایی سرسخت دارد (روسیه، چین، کانادا و. . . ) اما تجربه نشان داده، این کشور نیز رقیبی قدرتمند برای سایر کشورهاست.
معادن و کارخانهها
ایالات متحده، منابع طبیعی بزرگی مثل چوب، نفت، آهن، زغال سنگ، مواد معدنی و. . . دارد. این همان پتانسیل ارزشمندی است که کمک کرد آمریکا، اوایل قرن بیستم به قدرتی بزرگ تبدیل شود. توسعهصنعتی و رشد کارخانهها نیز از سال 1920، همزمان با توسعه برق به آهستگی شتاب گرفت. صنعت خودروسازی از صنایع قدیمی و پرسود آمریکاست که به اقتصاد آمریکا کمک شایانی کرده است. هنری فورد از مشهورترین و قدیمیترین موسسان صنعت خودرو در آمریکاست.
استراتژی رشد انسانها
وال استریت ژورنال، در مقالهای جالب از دیدگاهی متفاوت به رشد اقتصادی آمریکا نگاه کرده است، طبق این مقاله، آمریکا برای رسیدن به رشد اقتصادی، روی رشد انسانها نیز سرمایهگذاری کرده است. اما این استراتژی به چه معناست؟
افزایش زیرساختها در بخش آموزشوپرورش و توجه به شکوفایی استعدادهای جوان، شایسته سالاری، بهویژه در بخش استخدام معلمان و مربیان کودکان دبستانی و در مرحله بالاتر، افزایش کیفیت در بخشهای گوناگون آموزش عالی، از روشهایی است که کمک میکند میزان هدر رفت سرمایههای انسانی به حداقل ممکن برسد. استفاده از مهارتها و ظرفیتهای انسانی، یکی از زیرساختهای اقتصادی است که در برخی کشورهای درحال توسعه نیز امتحان شده و پاسخ خوبی داشته است. توجه به زیرساختهای بهداشتی و درمانی و کنترل سلامت جامعه نیز از دیگر عوامل مؤثر بر رشد جامعه انسانی و تعالی اقتصادی در این کشور است.