شرکت کنتورسازی ایران(سهامی عام) در سال 1347 با مشارکت وزارت نیرو، بانک صنعت و معدن، شرکت آاِگ اینترنشنال و سازمان گسترش مالکیت واحدهای تولیدی در شهر صنعتی قزوین تاسیس شد. بهرهبرداری از کارخانه در سال 1350 در زمینی به مساحت 40هزار مترمربع و با تولید حدود 100هزار دستگاه کنتور آغاز و طی توسعههای بعدی تا سال 1357 تولیدات این شرکت در مجموع نزدیک به 500هزار دستگاه کنتور از انواع مختلف تکفاز و سه فاز مکانیکی افزایش یافت. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بنا به ضرورتهای توسعه کشور و حرکت به سمت خودکفایی ملی، تولید محصولات شرکت به یک میلیون دستگاه افزایش یافت. همزمان با پیشرفت تکنولوژی در صنعت برق و اهمیت روزافزون مدیریت مصرف مشترکان، این شرکت از سال 1384 با انعقاد قرارداد با شرکت آکتاریس توانست گام مهمی را به سوی تولید کنتورهای الکترونیکی بردارد.
شرکت کنتورسازی ایران در اردیبهشتماه سال 1381 اقدام به ثبت امید نامه پذیرش در بورس اوراق بهادار کرد که با توجه به ساز و کارهای اجرایی در بهمن ماه سال 1381 به عضویت بازار سرمایه درآمد. لازم به ذکر است سرمایه شرکت در ابتدای ورود به بورس به میزان 10350میلیون ریال منقسم به 1035000 سهم بوده که طی چندین مرحله افزایش سرمایه، هم اکنون دارای سرمایهای به میزان 200میلیارد ریال است. (جدول 1)
یکی از نگرانیهایی که در خصوص عملکرد سال 93 آکنتور وجود دارد پوشش نسبتا کم 66درصدی فروش در 9ماهه نسبت به پیشبینی است که فقط توانسته 662 ریال از 1511 ریال سود هر سهم را محقق کند. در همین رابطه نیز شرکت گزارش فروش سه ماهه آخر خود را طی نامه 12/03/94 اعلام کرده که نهتنها کل پیشبینی فروش را پوشش داده بلکه 39درصد نیز از پیشبینی رشد داشته که درصورتیکه این اطلاعات صحیح باشند تعدیل مثبتی در انتظار سود سال 93 سهم است.
در این بررسی سعی داریم تا گزارش بودجه 94 این شرکت را بررسی کنیم و به پتانسیلهای سهم پی ببریم. در ابتدا بهظرفیتهای اسمی و عملی شرکت در جدول دو نگاهی میاندازیم.(جدول2)شایان ذکر است در گزارش بودجه ظرفیت عملی تولید انواع کنتور الکترونیکی برای سال 94 به میزان 1.500.000 دیده شده است. لیکن در نامه شفافسازی مورخ 12/03/93 شرکت اعلام کرده که قادر به دستیابی به تولید 1.900.000 کنتور الکترونیکی نیز است. (جدول3)
475 هزار دستگاه کنتور فروش خارجی، مربوط به صادرات به کشور سوریه است که قرارداد آن منعقد و نهایی شده و در نتیجه اثر آن در بودجه 94 دیده شده است. درخصوص اختلاف قیمت فروش هر واحد کنتور داخلی و صادراتی، شرکت در نامه مورخ 12/03/94 دلیل آن را اینگونه اعلام کرده که با توجه به اینکه افزایش تولید و فروش منجر به کاهش هزینه سربار تولید میشود و همچنین فروش صادراتی، جوایز صادراتی و معافیتهای مالیاتی را به همراه دارد، باتوجه به لزوم افزایش رقابت پذیری در بازارهای بینالمللی شرکت تصمیم گرفته که محصولات خود را با نرخ متفاوتی به فروش برساند.
یکی از نقاط قوت گزارش بودجه 94 را میتوان در کاهش بهای تمام شده نسبت به سال 93 برآورد کرد. درحالیکه پیشبینی فروش سال 94 نسبت به آخرین پیشبینی 93 رشد 22درصدی را نشان میدهد، بهای تمام شده تنها 14درصد رشد را نشان داده است. شرکت دلایل این امر را در نامه 12/03/94 اینگونه اعلام کرده است.
1- کاهش عمومی و جهانی قیمت قطعات الکترونیکی
2- کاهش یافتن قیمت قطعات کنتورهای فعلی (که در چهار سال گذشته نوع آنها ثابت بوده است) با توجه به گرایش بازارهای جهانی به سمت کنتورهای هوشمند
3- اقدامات بنیادی در زمینه اهداف کلان شرکت در خصوص طراحی کنتورهای بومی
4- درخواست سفارش انبوه (با توجه به تقاضای بازار داخلی و بین المللی) به صورت یکجا و در نتیجه استفاده از تخفیفات در این خصوص.
این نکته مثبت در حالی رخ داده که برای فروش انواع کنتور در سال مالی 94 رشد 37درصدی در تعداد فروش دیده شده و جالبتر اینکه قیمت فروش به طور میانگین 10درصد کاهش داده شده که میتواند به جذابیت برای خریداران این محصول اضافه کند. این موضوع بدین معنی است که اگر شرکت بتواند محصولات خود را به همان قیمت سال گذشته به فروش برساند میتواند از این قسمت تعدیل مثبتی را برای سال مالی 94 داشته باشد. هزینههای عمومی و همچنین سایر درآمدهای عملیاتی به تقریب خوبی پیشبینی شدهاند. هزینههای مالی شرکت به مبلغ 250میلیارد ریال ناشی از بهره وامهایی است که شرکت از بانکهای ملت، اقتصاد نوین، پاسارگاد و موسسه مالی اعتباری ثامنالائمه دریافت کرده است.
در بخش درآمدهای حاصل از سرمایهگذاری 25درصد رشد نسبت به آخرین پیشبینی 93 دیده میشود. این درآمدها به میزان 145.392میلیون ریال است که سهم عمدهای از این درآمدها به میزان 141.392میلیون ریال مربوط به درآمد سود نقدی سهام شرکت «صنایع کممصرف ایرانیان پویای توان» است. این شرکت زیرمجموعه برای هر سهم خود در سال مالی 93، 126.752 ریال سود در نظر گرفته که در پیشبینی سال مالی 94 به 160.673 ریال به ازای هر سهم افزایش پیدا کرده که باعث رشد درآمد شرکت مادر شده است. شرکت در بخش درآمدهای غیرعملیاتی مبلغ 7.1400میلیون ریال را پیشبینی کرده که ناشی از پیشبینی فروش دارایی غیر مولد (ملک اقدسیه - ملک تجاری واقع در مجتمع اسکان) است.
با بررسی موارد فوق به نظر میرسد دستیابی به سود 2.829ریالی برای هر سهم برای سال 94، امکانپذیر باشد.از نکات مهمی که در گزارش پیشبینی دیده میشود، مواردی است که میتواند احتمال تعدیلات آتی این سهم را بالاببرد. در اولین نکته، شرکت به مناقصه سازمان بهرهوری انرژی (سابا) در خصوص 360هزار دستگاه کنتور سه فاز هوشمند، اشاره کرده که به محض قطعیت اثر تعدیلی آن توسط شرکت اعلام خواهد شد.در پیشبینی تحلیلی در این حالت اثرگذاری روی سود سهم بررسی شده است. در جدول4 این میزان فروش در محاسبات آورده شده است.
با توجه به افزایش فروش و در نتیجه افزایش بهای تمام شده صورت مالی شرکت بازنویسی شده که در این حالت شرکت میتواند به ازای هر سهم 3.482 ریال سودسازی داشته باشد. در جدول 7 این محاسبات در ستون «پیشبینی کارشناسی 94 حالت اول» بررسی شدهاند. تنها ابهام این موضوع ظرفیت عملی شرکت برای سال 94 است که در حالت فوق باید 2.195.000 کنتور تولید کند که از ظرفیت عملی پیشبینی شده برای شرکت بالاتر است. لیکن هنوز با ظرفیت اسمی فاصله دارد که میتواند با همت مدیران و کارکنان به این مهم دست یابد.
نکته دیگری که در گزارش به آن اشاره شده، به کنتورهای آب مربوط است که در پیشبینی شرکت تنها تعداد 10هزار عدد دیده شده است. علت این امر این بوده که این تعداد تولید به صورت آزمایشی در نظر گرفته شده و با توجه به اینکه خط تولید این کنتورها در اردیبهشت 94 به طور کامل راه اندازی شده است و با توجه به تقاضای سالانه بازار به میزان 1.500.000 از این نوع کنتورها، تولید این کنتورها تا حداقل 300هزار دستگاه قابل افزایش است. با توجه به اینکه ظرفیت عملی تولید این کنتورها در شرکت آکنتور 1.500.000 است، تولید و فروش 300هزار دستگاه محتمل است. در جدول 5 این اثر اعمال شده و صورت مالی شرکت در این حالت در ستون «پیشبینی کارشناسی 94 حالت دوم» بازنویسی شده است. در این حالت شرکت میتواند سود خود را از 2.829ریال پیشبینی فعلی به 3.304ریال افزایش دهد.(جدول5) در حالت خوشبینانه اثرگذاری هر دو حالت اول و دوم را همزمان با هم بررسی میکنیم.(جدول6) صورت مالی شرکت در این حالت در ستون «پیشبینی کارشناسی 94 حالت تلفیق حالت اول و دوم» جدول 7 بازنویسی شده است. در این حالت ایدهآل شرکت میتواند به ازای هر سهم 3853 ریال سودسازی کند.
شایان ذکر است بهای تمام شده در حالتهای مختلف به میزان افزایش فروش متورم شدهاند. لیکن در عمل با توجه به اینکه هزینه سربار با افزایش تولید ممکن است سرشکن شود یا دستمزدهای مستقیم تولید به میزان افزایش فروش، رشد نکنند، ممکن است در عمل بهای تمام شده، افزایش کمتری را داشته باشد که باعث افزایش سودآوری میشود. همچنین هزینههای عمومی اداری و فروش نیز قطعا تغییراتی خواهند داشت لیکن به دلیل اینکه درصد کمی از سود خالص را به خود اختصاص میدهند در تمام حالتها از پیشبینی شرکت استفاده شده است. همچنین سایر درآمدهای عملیاتی و غیرعملیاتی و درآمد سرمایهگذاریها و هزینههای مالی به دلیل اینکه مستقل از این افزایش تولید و فروش هستند، برابر با پیشبینی شرکت در نظر گرفته شد.
همچنین در گزارش بودجه به نکته مثبت دیگری اشاره شده است. قرارداد 475هزار دستگاه کنتور صادراتی به سوریه به طور کامل امضا شده است. لیکن شرکت اعلام کرده، با توجه به رایزنیهای انجام شده با کشور سوریه این تعداد میتواند تا 1.200.000 دستگاه افزایش یابد. همچنین شرکت امیدوار است که با توجه به مطالعات و مذاکرات انجام شده با کشور تاجیکستان بتواند تعداد 200هزار دستگاه کنتور نیز به این کشور صادر کند. با توجه به اینکه این تعداد تولید از ظرفیت اسمی شرکت بالاتر است و همچنین قطعیت آن تایید نشده است، در محاسبات پیشبینی کارشناسی دخیل نشدهاند.
محاسبات فوق نشان میدهد، شرکت کنتورسازی ایران افق روشنی را در سال مالی 94 خواهد داشت. دستیابی قیمت سهم با در نظر گرفتن سودهای تحلیلی فوق و با رعایت نسبت P/E پنج واحد به محدودههای 15.000 ریال تا 20.000 ریال دور از دسترس نیست. (جدول7)