بیثباتی قیمت نفتخام در بازارهای جهانی روز جمعه گذشته نیز ادامه یافت و شاخص نفتی برنت به دلیل ادامه درگیریها در یمن به بالاترین قیمت خود در چهار ماه و نیم گذشته رسیده است. این در حالی است که ارزش نفتخام ایالات متحده نیز به دلیل احتمال افزایش قیمت شاخصهای نفتی در آخر هفته پیش رو کاهش یافت. شدت گرفتن جنگ میان گروههای شورشی در جنوب و مرکز یمن و همچنین حملات هوایی عربستان سعودی به شبه نظامیان حوثی سبب افزایش درگیری و تنشها در خاورمیانه شده که این امر ممکن است به کاهش امنیت تولید و تامین نفتخام در خاورمیانه منجر شود.
در همین رابطه کاهش ارزش دلار موجبات افزایش قیمت شاخص نفتی برنت دریای شمال و زمینه کاهش ارزش نفتخام آمریکا را فرآهم آورده است. همزمان با این موضوع، نگرانیها در مورد افزایش موجودی نفتخام در آمریکا و رکوردشکنی تولید آن در این کشور بهرغم وجود تقاضای بالا برای نفت و مشتقات آن نظیر بنزین در فصل تابستان افزایش یافته است. در این زمینه یان کیلداف از کارشناسان و تحلیلگران بازار معتقد است: «درگیری و تنش در یمن در حالت فشار و کشش قرار داشته و این موضوع سبب شده تا ارزش برنت افزایش یافته و نفتخام آمریکا با کاهش قیمت مواجه شود. این موضوع در حالی اتفاق میافتد که فعالان بازار در حال حاضر خود را برای یک افزایش موجودی دیگر در بازار آماده میکنند.» در راستای افزایش قیمت اخیر در بازارهای نفتی شاخص نفتی برنت با 43سنت افزایش به قیمت 65دلار و 28سنت در هر بشکه معامله شد.
قیمت شاخص نفتی برنت برای سومین هفته متوالی افزایش یافت و ارزش آن در هفته جاری 3 درصد افزایش یافت. در همین حین قیمت نفتخام آمریکا با 59سنت کاهش به قیمت 57دلار و 15 سنت در هر بشکه معامله شد که این میزان از قیمت 58دلار و 41 سنتی این محصول در روز چهارشنبه گذشته که بالاترین نرخ آن در سال 2015 میلادی بهشمار میرفت پایینتر است. گفتنی است افزایش قیمت نفتخام آمریکا به 58 دلار و 41سنت پس از شش هفته متوالی افزایش قیمت برای این محصول حاصل شد که این طولانیترین مدت افزایش قیمت برای نفتخام ایالات متحده از سه ماهه نخست سال 2014 میلادی به شمار میرود.
پس از فروش گسترده و ارزان نفتخام مابین ماههای ژوئن و ژانویه که به دلیل افزایش بیش از نیاز بازار و همچنین رقابت تولیدکنندگان نفتخام بر سر حفظ سهمشان از بازار صورت گرفت، روند بازیابی قیمت نفت آغاز شد و در سه ماهه گذشته روند رو به رشد خود را حفظ کرد و در ماه آوریل قیمت این محصول افزایشی 20 درصدی را تجربه کرد. با این حال موضع تولیدکنندگان نفتخام و وال استریت بر سر اینکه دوران رکود و کاهش قیمت نفت پایان یافته یا خیر در تضاد کامل قرار دارد. این تضاد در حالی اتفاق میافتد که فعالان بازارهای مالی بر این باورند که روند بازیابی قیمت نفتخام در بازارهای جهانی بسیار سریعتر از آنچه بخش صنعت انتظار دارد آغاز خواهد شد. در همین ارتباط بانک سوسیتهجنرال روز جمعه پیشبینی خود از متوسط افزایش قیمت نفت در سال 2015 میلادی را به میزان 4 دلار و 33 سنت برای شاخص نفتی برنت و 4 دلار و 28 سنت برای نفتخام آمریکا افزایش داد و در نتیجه این موسسه مالی قیمت 59 دلار و 54 سنت در هر بشکه را برای شاخص برنت و 53 دلار و 62 سنت را برای نفتخام آمریکا پیشبینی میکند.
این اتفاقات در حالی رخ میدهد که برخی کارشناسان در مورد افزایش تولید نفت شِیل در آمریکا پس از افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی هشدار دادهاند. در همین حین تولید نفتخام اوپک با پشت سر گذاردن تقاضا به میزان روزانه نزدیک به دو میلیون بشکه افزایش یافته است. در این بین برخی کشورهای تولیدکننده نفت پس از کاهش شدید ارزش این محصول و ورود آن به دوران رکود تصمیم گرفتهاند با کاهش هزینههای عمومی و بخش خدمات بهتر بتوانند با کسری بودجه احتمالی ناشی از کاهش شدید قیمت نفتخام در بازار مقابله کنند. اگون وینبرگ از کارشناسان کامرزبانک معتقد است حقیقت بازار بسیار تلختر و جدیتر از آن است که عدهای با سخنرانی قصد کاهش قیمت نفت در بازار را داشته باشند.