برخی از بهارستاننشینها از ابتدای سال دوم دولت یازدهم استیضاح وزرای اقتصادی را با طرح سوال از آنها کلید زدند، هرچند کابینه اقتصادی دولت توانست از پس سوالات نمایندگان مجلس برآید و سوالکنندگان را قانع کند اما اصرار نمایندگان به استیضاح منجر به این شد که روز گذشته هیاترئیسه مجلس استیضاح وزیر راه و شهرسازی را اعلام وصول کند. اعلام وصول استیضاح آخوندی در شرایطی است که تنها شش ماه به اتمام عمر دوره نهم مجلس مانده و گفته میشد تا پایان این دوره از مجلس پرونده استیضاح وزرا بسته میماند.
البته عباس آخوندی از وزرایی است که عده قلیلی از نمایندگان در طول یک سال گذشته موضوع استیضاح او را چندین بار مطرح کردند اما هر بار هم تعداد استیضاحکنندگان به 10 نفر نمیرسید و موضوع استیضاح وزیر راه و شهرسازی هم جدی گرفته نمیشد.
طرح استیضاح آخوندی با به سرانجام نرسیدن برخی مطالبات گروهی از نمایندگان مجلس کلید زده شد. پیش از این قبل از شروع تعطیلات تابستانی مجلس، عدهای از نمایندگان اقدام به جمعآوری امضا برای اعلام وصول استیضاح آخوندی کردند، هرچند تعداد امضاکنندگان به بیش از 20 نفر رسید اما بعد از اتمام تعطیلات تابستانی و پس از جلسات کمیسیون عمران با حضور وزیر راه و شهرسازی عدهای امضای خود را پس گرفتند و امضاکنندگان استیضاح به کمتر از 10 نفر رسیدند.
هرچند نمایندگان متقاضی استیضاح وزیر راه وشهرسازی 23 سوال را بهعنوان موارد استیضاح طرح کرده بودند اما گفته میشد مهمترین علت طرح استیضاح این بود که آخوندی زیر بار مطالبات برخی از نمایندگان مجلس نمیرود که یکی از برجستهترین این مطالبات بحث برکناری برخی از مدیران سازمانهای تابعه وزارت راه و شهرسازی بود. یکی از اقدامات آخوندی تغییر مدیران و برکناری مدیران دولتهای گذشته بود که برخی از نمایندگان مجلس به این جابهجاییها اعتراض داشتند.
از سویی دیگر از محکمترین سیاستهای وزارت راه و شهرسازی در دولت یازدهم تعریف نکردن پروژههای عمرانی جدید است و وزیر راه و شهرسازی هم چندینبار به این موضوع که کلنگزنیهای جدید سیاست ما نیست تاکید کرده، این در حالی است که یکی از مهمترین خواستههای نمایندههای مجلس آن هم در آستانه برگزاری دوره بعدی انتخابات معرفی پروژههای عمرانی جدید در منطقه اعلام شد. پس از اینکه دلایل برخی از نمایندگان مجلس در طرح استیضاح آخوندی که در پی عدم وصول مطالبات شخصی رو شد و پشت پردهها رسانهای شد این بار با انگیزه دیگری طرح استیضاح آخوندی به جریان افتاده است.
مجلس جای تلافی و انتقام نیست
زمانی که محدودیت در ورود کارکنان شهرداریها و وزارت کشور و دوشغلهها به هفتمین دوره انتخابات سازمان نظام مهندسی که از سوی وزیر راه و شهرسازی اعلام شد واکنشهای تندی را در پی داشت. انگیزه آخوندی از این ابلاغیه جلوگیری از رانت و فساد در این نهاد غیردولتی بود و مسئولان وزارت راه و شهرسازی معتقدند مسئولیت اجرا و نظارت نباید توسط یک نفر به اجرا برسد و وقتی یک نفر اجراکننده و ناظر باشد، فساد رخ میدهد حال اینکه این تفکر تیم آخوندی واکنشهای زیادی را به دنبال داشت و آخوندی هم پس از صدور این ابلاغیهها برای اصلاح ساختار سازمان نظام مهندسی، مهمترین نهاد غیردولتی جامعه مهندسان کشور از ابزار رد صلاحیت برای کنترل ورود افراد به انتخابات استفاده کرد که در این رد صلاحیتها نام یکی از نمایندههای مجلس هم وجود داشت، پس از آن نامهای از سوی رئیس کمیسیون عمران خطاب به هیاترئیسه برای به جریان انداختن استیضاح آخوندی ارسال شد که اعضای کمیسیون عمران این اقدام رئیس کمیسیون را ناپسند عنوان کردند و عدم موافقت خود با محتوای این نامه را اعلام کردند.
مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون عمران در گفتوگو با «فرصت امروز» با بیان اینکه مجلس جای تلافی و انتقام نمایندگان مجلس از وزرا نیست، گفت: اقدام رئیس کمیسیون عمران به تهیه و ارسال این نامه برای به جریان انداختن استیضاح آن هم پس از انتشار خبر رد صلاحیتها در انتخابات سازمان نظام مهندسی پسندیده نبود. وی با بیان اینکه اکثریت اعضای کمیسیون عمران مخالف استیضاح وزیر راه و شهرسازی هستند، ادامه داد: مواردی که برای استیضاح وزیر راه و شهرسازی مطرح شده مشکلاتی نیست که در دوره دولت یازدهم اتفاق افتاده باشد و بسیاری از این سوءمدیریتها در دولتهای گذشته رخ داده است.
لاهوتی تاکید کرد: نکته دیگری که وجود دارد این است که هنوز حتی 10درصد از بودجه عمرانی کشور هم تخصیص داده نشده است و همین که وزیر راه و شهرسازی توانسته در این شرایط کارگاهها را فعال نگه دارد و حضور بخشخصوصی در پروژههای عمرانی را پررنگ کند، جای تقدیر دارد. این عضو کمیسیون عمران ادامه داد: استیضاح آخوندی با 13 رأی اعلام وصول شده است و قطعا در صحن علنی مجلس استیضاح رأی نمیآورد.
براساس ماده 222 و 223 آییننامه داخلی مجلس و اجرای ماده 89 قانون اساسی طرح استیضاح عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی اعلام وصول میشود طبق آییننامه دولت 10روز برای حضور در صحن علنی فرصت دارد که احتمالا جلسه استیضاح سهشنبه 14مهر برگزار میشود.