شرایط منفی روانی که بر بازار سرمایه حاکم است، موجب شده تا سهامداران بورسی نسبت به خبرهای مثبت نیز واکنشی منفی نشان دهند. انتشار خبرهای مثبت در مورد تعویق پنجساله بحث کیفیسازی محصولات شرکتهای پالایشی و توقف بهره مالکانه صنایع سنگ آهن خبرهای خوبی برای بازار هستند که با وجود آنها نیز هیجان فروش در بورس متوقف نمیشود.
البته باید از کاهش قیمت جهانی نفت هم به عنوان یک ریسک برای کلیت بازار سهام غافل نشد، چرا که درآمد کشور ارتباط مستقیمی با قیمت نفت دارد که کاهش نرخ جهانی این کالای استراتژیک بودجه دولت را با کسری قابل توجهی روبهرو کند و بازار سهام نیز به عنوان نبض اقتصاد کشور، متاثر از این اتفاق است. میتوان نرخ بالای سودهای سپردهگذاری بانکی را نیز تهدیدی برای بازار سهام برشمرد و با توجه به شرایط کنونی بورس، سرمایه گذاران ترجیح میدهند با خیال راحت از سود سپرده بانکی که نسبت به بازار سهام بازدهی بیشتری دارد بهره ببرند.
برای درمان کوتاه مدت مشکلات بورس، سهامداران باید در شرایط فعلی رفتارهای هیجانی خود را کنترل کنند؛ البته دولت هم باید تلاش کند تا اعتماد از دست رفته را به بازار سهام بازگرداند. از نظر نگاه بلندمدت نیز در صورتی که مذاکرات هستهای به نتیجه برسد و قیمت نفت نیز قدری افزایش یابد شاهد بهبود اوضاع بورس خواهیم بود. در حال حاضر مذاکرات هستهای هر چند آرام، اما روند رو به پیشرفتی را در پیش گرفته و قیمت نفت در حال مقاومت و کف سازی در محدوده 45 دلار است و در مجلس هم تصویب تصمیمات مناسبی برای نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی و بهرهمالکانه معادن پیش بینی میشود.
در خصوص نرخ بهره بانکی نیز باید کارشناسی خوبی توسط دولت انجام شود تا فعالیت اقتصادی در کشور توجیه داشته باشد؛ چرا که بازپرداخت بهره 30 درصدی تسهیلات برای بخش تولید صرفه و توجیه اقتصادی ندارد. سهامداران در شرایط کنونی باید صبوری در پیش بگیرند. در حال حاضر قیمت سهام شرکتها در بورس به شدت افت کرده است و فروش سهام در این قیمتها توجیه ندارد.
* کارشناس بازار سهام