زنان معدنکار کشور با برگزاری یک گردهمایی نسبت به رفتار تبعیض آمیز ارگانهای دولتی با زنان در حوزه کار معدن اعتراض کردند. به گزارش «فرصت امروز»؛ شهناز نوایی، رئیس کمیسیون بانوان معدنکار در حاشیه سومین گردهمایی کمیته بانوان معدنکار خانه معدن ایران گفت: آمار و ارقام موجود نشان میدهد که نه در زمینه معدن، بلکه در همه بخشهای اقتصادی بانوان، محدودیتهایی ایجاد شده که امکان فعالیت برای آنها همپای آقایان وجود ندارد که باید نسبت به اصلاح این روند فعالیت جدی صورت گیرد.
او با اشاره به حضور زنان دارای کارت اشتغال در معادن شن و ماسه توضیح داد: توسعه در کشور بدون برنامهریزی دقیق و حضور بانوان امکانپذیر نیست. حضور بانوان در جامعه معدنی کشور بهگونهای است که از 33 هزار و 220 نفر اعضای نظام مهندسی معدن، تعداد 9 هزار و 19 نفر از آنها را بانوان تشکیل میدهند و 8 هزار و 498 کارت اشتغال صادر شده، هزار و 228 نفر از این افراد را بانوان تشکیل میدهند. در حالی که 97 درصد از افراد شاغل در این زمینه آقایان و تنها 3 درصد از کل این تعداد به بانوان اختصاص دارد.
او ادامه داد: در بخش معدن باید قوانین ساده باشد و پیشنهاد ما هم در این زمینه بهگونهای است که دولت با تسهیل و اصلاح قوانین در جهت حمایت از بانوان اقدام کند. در حال حاضر هدف اول ما امکان فعالیت بخش خصوصی و سپس فعالیت بانوان در این بخش است. در زمینه فعالیت کم بانوان یکی از دلایل آن، عدم وجود حمایت و جدی گرفته شدن آنها از سوی دولت است و از طرفی باید به این نکته توجه شود که معدن پایه اقتصاد کشور است که نیازمند توجه زیادی است.
او افزود: کمیتهای تشکیل دادهایم با این هدف است که بانوان معدن کار را به جامعه معرفی کنیم و خوشبختانه پس از برگزاری دو دوره این گردهمایی، بازخوردهای خوبی از آن دریافت کردهایم که یکی از نتایج خوب آن لغو تفکیک جنسیت در رشته معدن و زمینشناسی در دانشگاهها بوده است.
نوایی در پاسخ به اینکه آیا بانوی فعال در معدن در کشور داریم یا خیر، گفت: بله برخی بانوان ما در دل معادن فعالیت دارند و وظیفه مدیریت معدن را بر عهده دارند، علاوه بر این خانمهایی هم هستند که در زمینه سرمایهگذاری فعالیت دارند. از سوی دیگر در ساوجبلاغ کرج بانویی معدن سنگ آهن دارد که همه فعالیتهای آن را به تنهایی انجام میدهد که از این دست بانوان در کشور و در زمینه معدن بسیار هستند.
افزایش حضور بانوان در فعالیتهای اجرایی معدنی
همچنین محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن در حاشیه این گردهمایی، درباره فعالیت بانوان در بخش معدن اظهار کرد: ما اعتقاد داریم که تفکیک جنسیتی در هر زمینهای غلط است و لازم دانستیم تا اثرات بانوان در بخش معدن را به معرض نمایش بگذاریم.
او ادامه داد: در کارهای اجرایی نیز بانوان در حال افزایش فعالیت خود هستند خصوصا در بخشهای آزمایشگاهی و اجرایی که نیازمند حساسیت زیادی است. در حال حاضر تشکلهای بسیاری تشکیل شده است که واحدهای مهندسی معدن را به شکل مدرن و بهروز تاسیس کردند که همه افرادی علمی در این زمینه هستند. ما مشوقهایی را قرار دادیم تا از توانمندی بانوان در بخش دانشگاهی استفاده کنیم تا امید به زندگی در آنها تقویت شود. متاسفانه فضای لازم در زمینه فعالیتهای معدنی به بانوان داده نشده و با توجه به عقبه تاریخی فعالیت بانوان در این زمینه باید برنامهریزی دقیقی در این خصوص صورت گیرد. البته تاکنون اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است.
* ارتباط با کارشناس: sanazkolahdooz@yahoo.com