معاون شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان با بیان اینکه قدمت تولید ماهیان زینتی در استان اصفهان به بیش از نیم قرن گذشته باز میگردد، گفت: نیاز کم به آب و افزایش استقبال مردم به استفاده از ماهیهای زینتی از عوامل افزایش گرایش به سمت تولید این نوع ماهیها است.
مجتبی فوقی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه فعالیت در زمینه ماهیهای زینتی از 40 تا 50 سال گذشته با تولید ماهیهای قرمز در شهرستان کاشان، اصفهان و نجفآباد آغاز شده، اظهار کرد: به نوعی سنگ بنای تولید ماهیهای زینتی از ماهیهای قرمز بود که به شکل کاملا سنتی در حوضهای خانگی یا حوضهای باغها تولید میشد.
معاون شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان اصفهان افزود: رفته رفته این کار توسعه پیدا کرد و طی 10 سال گذشته تاکنون استان اصفهان از نظر تولید ماهی زینتی در کشور رتبه اول را دارد.
وی خاطرنشان کرد: سالانه حدود 130 میلیون ماهی زینتی در کشور تولید میشود که از این تعداد حدود 40 درصد متعلق به استان اصفهان است.
فوقی ادامه داد: در سال 1392حدود 700 واحد فعال در زمینه تولید ماهی زینتی وجود داشته که حدود 54 میلیون قطعه ماهی زینتی در استان اصفهان تولید کردند.
وی با بیان اینکه بیش از 30 گونه ماهی زینتی در سطح استان تولید میشود، اظهار کرد: سال گذشته بیشترین میزان تولید مربوط به شهرستان کاشان بوده که 505 استخر داشته و نزدیک به 35 میلیون ماهی زینتی در آن تولید شده است.این کارشناس تکثیر و پرورش آبزیان تصریح کرد: شهرستان اصفهان با 83 واحد فعال و مجموعا حدود 7 میلیون قطعه رتبه دوم و شهرستان نجفآباد با 51 واحد فعال و حدود 7 میلیون قطعه رتبه سوم را در تولید ماهی زینتی در استان داشتهاند.وی افزود: در شهرستانهای دیگر استان مانند نظنز، لنجان و فریدن سردسیر، برخوار، اردستان و آران و بیدگل هم ماهی زینتی تولید میشود، اما بخش عمده این تولید و حدود 90 درصد آن در شهرستانهای کاشان، اصفهان و نجفآباد است.
وی با بیان اینکه در بحث اشتغال، تولید ماهی زینتی بسیار مطرح است، اظهار کرد: سال گذشته، برای 1350 نفر بهصورت مستقیم و غیرمستقیم در زمینه تولید ماهیهای زینتی شغل ایجاد شده است.
فوقی ادامه داد: اشتغال مستقیم شامل افرادی میشود که مستقیما در واحدها و استخرها حضور دارند و مبادرت به تولید اینگونه ماهیها میکنند و اشتغال غیرمستقیم نیز شامل افرادی میشود که غذای ماهیها را تامین میکنند یا عمل توزیع این ماهیها را در سراسر کشور انجام میدهند یا در ارتباط با تولید یا واردات لوازم جانبی و ادوات و تجهیزات مربوط به تولید ماهیهای زینتی فعالیت میکنند.
وی خاطرنشان کرد: فصل تکثیر ماهیهای زینتی بهار است آن هم به واسطه اینکه این ماهیها با شرایط گرمسیری وفق دارند.وی ادامه داد: برخی از تولیدکنندهها نیز جدا از ماهیهای زینتی که در داخل کشور تولید میکنند، ماهیهای زینتی وارداتی را در سالنهای خود دارند و این ماهیها را به سایز میرسانند.فوقی یکی از دلایل گسترش تولید ماهیهای زینتی در استان اصفهان را مصرف کم آب در این بخش دانست و اظهار کرد: بهعنوان نمونه اگر یک واحد تولیدی ماهانه حدود 80 مترمکعب آب داشته باشد، این واحد توان تولید 100 هزار بچه ماهی را خواهد داشت.این کارشناس تکثیر و پرورش آبزیان اضافه کرد: همانطور که مشاهده میشود بر خلاف تولید ماهیهای سردابی، نیاز آبی برای تولید ماهیهای زینتی کمتر است.معاون شیلات و امور آبزیان استان اصفهان تاکید کرد: واحدهای با تولید زیر 50 هزار قطعه ماهی در سال که معمولا فعالیت خود را در پارکینگها، زیرزمینها و انبارهای خانه انجام میدهند، جزو مشاغل خانگی محسوب میشوند.
فوقی به اخذ مجوز برای فعالیت تولیدی و نظارت بر واحدهای تولیدی اشاره کرد و گفت: در صورتی که اداره کل دامپزشکی استان مکان را تایید کند، مجوز فعالیت از جهاد کشاورزی به واحدها داده میشود و پس از دریافت مجوز از سازمان جهاد کشاورزی، الزاما باید واحدها پروانه بهداشتی از اداره کل دامپزشکی اخذ کنند.این پروانهها تنها دو سال اعتبار دارد و در زمان تمدید دوباره شرایط لازم از سوی اداره کل دامپزشکی مورد بازبینی قرار میگیرد.وی همچنین به بحثهای پیرامون ماهی قرمز در سفره هفت سین اشاره و تاکید کرد: این بحثها هر ساله مطرح میشود، عدهای تحت عنوان انجمن حمایت از حیوانات اعتقاد دارند که نباید ماهی قرمز وارد خانهها شود و اعتقاد دارند که در 10 روز آخر اسفند میلیونها قطعه ماهی قرمز وارد خانهها میشود که بیش از 90 درصد آنها تا پایان فروردین از بین میرود.کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان ادامه داد: اگر در کل کشور 5 هزار واحد تولید ماهی قرمز شب عید باشد، احتمال اینکه 5 تا 10 درصد آن دچار مشکل شوند وجود دارد اما معمولا این هیاهوهای تبلیغاتی هدفمند است و توسط رقبا انجام میشود.وی خاطرنشان کرد: این افراد قصد دارند باعث جلوگیری از فروش واحدی شوند که ماهی زیادی تولید کرده تا با این کار آن واحد را با ضرر مواجه کنند.وی با بیان اینکه اعطای تسهیلات به ظرفیت واحد تولیدی و هزینه لازم برای احداث و راهاندازی وابسته است، گفت: به اندازه حدود 70 تا 80 درصد هزینه لازم برای احداث و راهاندازی واحد تولیدی، تسهیلات پرداخت میشود.