محمد شریعتمداری، معاون اجرایی رئیسجمهوری معتقد است، امروزه «مهمترین مشکل» سر راه اقتصاد و سیاست ایران، «اشتغال» است که از جمله نیازهای اساسی برای رشد اقتصادی پایدار متوازن در کشور بهشمار میرود. سازمان مدیریت صنعتی رتبهبندی شرکتهای برتر ایران را برای هجدهمین سال متوالی تهیه کرده است. این سازمان با جمعآوری اطلاعات آماری حدود 500شرکت ایرانی سعی دارد تصویری سالانه و متکی به آمارهای کمی قابل اعتماد، از چگونگی تغییرات در آرایش بنگاههای بزرگ کشور و صنایع و فعالیتهای اقتصادی مختلف در کنار یکدیگر ارائه دهد. رتبهبندی شرکتها در فضای کسبوکار و فعالیتهای اقتصادی، میتواند وضعیت شرکتها نسبت به رقبای آنها را در اختیار مشتریان، مدیران، سهامداران و... قرار دهد.
راه طولانی است، اما خوشبین هستیم
محمد علی محمدی، مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی در همایش شرکتهای برتر ایران درباره این رتبهبندی گفت: رتبهبندی که از سال 1377 آغاز شده و تاکنون تداوم یافته است، نشاندهنده این است که بنگاهها و سازمانها از این طرح استقبال میکنند که ما امیدواریم شایسته این اعتماد و استقبال باشیم.سازمان ما سه هدف بزرگ از برگزاری این رتبهبندی دارد که نخستین هدف ما، کمک به ارائه دادههای اطلاعاتی برای بنگاهها در جهت شفافیت اقتصادی کشور، سپس آگاهی از اینکه کدام یک از بنگاهها در کشور تاثیرگذارتر است. سومین هدف ما ایجاد فضای رقابتی و سالم بین بنگاهها برای افزایش انگیزه فعالیت بیشتر است.
او ادامـه داد: مـعـادل مسابقه IMI-100 ، رتبهبندیهای دیگری در دنیا از جمله fortune 500 وجود دارد که برتری شرکتها را از جنبههای خاصی از جمله بازده فروش، سودآوری و... مورد بررسی قرار میدهد.هراندازه شرکتهای بزرگتری داشته باشیم و سهم بیشتری در GDP جهانی داشته باشیم، پشتوانه بزرگی برای ما خواهد بود. اگر بخواهیم مقایسهای با شرکتهای برتر در دنیا داشته باشیم، باید نگاهی به پنج شرکت برتر در ایران (IMI-100) و جهان (fortune 500) داشته باشیم.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس که ارزش فروش آن 11میلیارد دلار بوده و شرکت پالایش نفت اصفهان، بانک ملی ایران، پالایش نفت بندرعباس و گروه گسترش نفت و گاز پارسیان که به ترتیب در رتبههای بعدی این رتبهبندی قرار دارند. اما اگر مقایسهای با پنج شرکت برتر در جهان داشته باشیم، این دو دسته تفاوت چشمگیری با هم دارند بهگونهای که شرکت اول دنیا 485میلیارد دلار ارزش فروش داشته درحالیکه از ارزش کل GDP کشور ما 425میلیارد دلار است. پانصدمین شرکت فورچون 500 نسبت به نخستین شرکت رتبهبندی ما، حدود 2.1 برابر فروش داشته است.
شرکتهای ایرانی اگر بخواهند در سطح جهانی مطرح شوند، راه طولانی دارند که ما بسیار خوشبین هستیم.مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی در ادامه افزود: پنج گروه اول که مربوط به بانکها و موسسات مالی است 25 درصد، فرآوردههای نفتی 16درصد و فلزات اساسی که 5.4درصد از ارزش فروش را شامل میشوند. در حالی که در رتبهبندی fortune 500 فرآوردههای نفتی در رتبه نخست با سهم 15درصدی و بانکها و موسسات مالی 10.8درصد و گروه وسایل نقلیه 8.4درصد و خدمات رفاهی سهم 4درصدی را دارد.
مهمترین ویژگی ملت ایران، فعالیت در شرایط سخت است
در ادامه این همایش محمد شریعتمداری، معاون اجرایی رئیسجمهوری گفت: امروز از شرکتهایی تجلیل میکنیم که با توجه به تلاش خردمندان و فعالان اقتصادی طی سالهای اخیر و مطلوب نبودن فضای اقتصادی و کسبوکار، با سختکوشی و تلاش توانستند مشکلات موجود در فضای کسبوکار را از پیش رو بردارند و جایگاه خوبی را در اقتصاد کشور از آن خود کنند. این در شرایطی است که در 10 سال اخیر هیچگونه تغییری در ایجاد اشتغال کشور بهوجود نیامده است و از طرفی کشور از درآمدهای بالای نفتی گذشته برخوردار نبوده و متاسفانه امروزه با مشکلاتی همچون کاهش سطح رفاه عمومی و کاهش بودجه خانوار مواجه هستیم.
یکی از شاخصهای جهانی در ارزیابی اقتصادهای ملی، میزان مقاومت و تابآوری اقتصاد کشورها در برابر تکانههای شکننده است. او ادامه داد: این سنجش و رتبهبندی در نخستین سال فعالیت خود با درنظر گرفتن شاخص فروش آغاز به کار کرد و امسال پس از گذشت 18 سال از فعالیت این همایش با سنجش 28 شاخصه رتبهبندی را انجام داده است. شریعتمداری افزود: از مهمترین ویژگیهای ملت ایران فعالیت در شرایط سخت است که شما صاحبان و مدیران شرکتهای برتر توانستید با ادامه کسبوکار خود در این شرایط این موضوع را ثابت کنید.
شریعتمداری بیان کرد: از نظر من اشتغال یکی از مهمترین مشکلات سرراه اقتصاد و سیاست ایران است.علاوه بر این حکمرانی معتبر مقتدر و توانمند، محیط اقتصادی باثبات، تعامل پایدار و متوازن با جهان خارج، تجهیز و تخصیص مطلوب منابع بهویژه نیروی انسانی، مبارزه با فقر و توجه به محیطزیست از دیگر موضوعهایی است که در رسیدن به رشد اقتصادی مطلوب باید به آنها توجه ویژهای داشت.
شریعتمداری با بیان اینکه بیش از 2هزار مجوز غیرضروری بر سر راه فعالان اقتصادی قرار دارد که برای حذف آنها و تسهیل در فعالیتهای اقتصادی در طول برنامه ششم اقدام خواهد شد، افزود: دولت برای خروج از رکود باید گامهای محکمتری بر دارد و با توجه به اینکه اقتصاد مقاومتی یکی از مباحث اساسی در برنامه ششم است، اقدامات خوبی برای تسهیل فضای کسبوکار، متنوعسازی بازارهای مالی برای تجهیز فعالیتهای مولد و رقابتی کردن فضای اقتصاد دارد که یکی از این برنامهها، واگذاری طرحهای دولتی به بخش خصوصی و غیردولتی است.هماکنون حدود 70هزار طرح نیمهتمام دولتی به ارزش 500 هزارمیلیارد تومان در سطح کشور داریم که اگر همه درآمدهای نفتی صرف تکمیل و بهرهبرداری آنها شود، باز هم با کمبودهایی مواجه هستیم.
در ادامه این مراسم اسامی شرکتهای برتر اعلام و از آنها تقدیر به عمل آمد که شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس (هلدینگ)، شرکت پالایش نفت اصفهان، بانک ملی ایران (هلدینگ)، شرکت پالایش نفت بندرعباس، شرکت گروه گسترش نفت و گاز پارسیان (هلدینگ)، بانک پارسیان (هلدینگ)، شرکت ایران خودرو (هلدینگ)، شرکت پالایش نفت تهران، بانک ملت (هلدینگ)، بانک تجارت (هلدینگ)، بانک صادرات ایران (هلدینگ)، شرکت طراحی مهندسی و تامین قطعات ایران خودرو- سپکو، شرکت سایپا (هلدینگ)، شرکت فولاد مبارکه اصفهان (هلدینگ)، شرکت مخابرات ایران (هلدینگ)، شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز پتروشیمی (هلدینگ)، بانک پاسارگاد (هلدینگ)، شرکت سرمایهگذاری پارس آریان (هلدینگ)، بانک مهر اقتصاد (هلدینگ)، شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی (هلدینگ) 20 شرکت برتر ایران از نظر میزان فروش و درآمد در رتبهبندی سال 1394 را تشکل میدهند.این همایش دیروز (6بهمن ماه) در مرکز همایشهای صدا و سیما با حضور محمد شریعتمداری، معاون اجرایی رئیسجمهوری، محمد علی محمدی مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی و مدیران عامل شرکتهای برتر و سایر فعالان این عرصه برگزار شد.
ارتباط با نویسنده: sanazkolahdooz@yahoo.com