رشد روز افزون دنیای فناوری طی سالهای گذشته تغییرات زیادی را در زندگی مردم جهان به وجود آورده است و در کنار آن صنعت نوظهور گردش مالی بسیار بالایی را نیز ایجاد کرده است بهطوریکه بیش از 60 درصد از شرکتهای پردرآمد دنیا در این صنعت فعالیت دارند. مدیران و بازاریابان این شرکتهای بزرگ که در رقابتی نفسگیر، لحظه به لحظه در فکر جذب مشتری و درآمد بیشتر هستند، چند سالی است در تلاشند تا جای ممکن تراکنشهای بانکی را از سیستم خریدوفروشگاههای مجازی خود حذف کنند تا با کاهش مالیاتها و کارمزدهای بانکی درآمد بیشتری را عاید شرکت خود کنند.
به همین دلیل اخیرا کارتهای خریدی به نام «گیفت کارت» (Gift Card) توسط برخی غولهای فناوری دنیا متولد شده است که این شرکتها در فروشگاههای مجازی خود که به استور (Store) شهرت دارند امکان خرید نرمافزار و سایر خدمات را برای مشتریان خود از طریق پرداخت با گیفت کارت مخصوص، فراهم میکنند. طی یکی، دو سال گذشته وبسایتهای فارسیزبان زیادی نیز به وجود آمدهاند که برای ایرانیها هم امکان خرید گیفتکارتها را فراهم کردهاند که با پرداخت هزینهای گیفت کارتهای مبلغدار را دریافت میکنند و میتوانند با ورود به فروشگاههای آنلاین شرکت مرتبط، خریدهای مجازی یا حتی فیزیکی خود را انجام دهند.
فرشید پوراحمد، کارشناس و فعال حوزه تجارت الکترونیک درباره رشد قارچگونه این وبسایتها در فضای مجازی به «فرصت امروز» گفت: این روند خوبی است که با وجود تحریمها سایتهایی وجود دارند که آماده ارائه انواع گیفتکارتها به کاربران ایرانی هستند اما متاسفانه سایتهای نامعتبری نیز فعال شدهاند که در قبال گرفتن پول گیفتکارتهای تقلبی و هک شدهای را به مشتریان ارائه میدهند که امکان خرید هیچ سرویسی را فراهم نمیکنند. وی افزود: تعداد گیفتکارتهای دزدی، گیفت کارتهای فتوشاپی و گیفتکارتهای خریداری شده با کردیتکارتهای دزدی توسط ویتنامیها، چینیها و روسها در بازار ایران بسیار زیاد شده و تعدادی از سایتها در این زمینه اقدام به فروش این کارتها با قیمتهای ارزان میکنند که اگر شرکتهایی مثل اپل از گیفتکارت سرقتی مطلع شوند اکانت مشترک را مسدود میکنند و مشترک به هیچ عنوان قادر به بازگشایی اکانت خود نیست.
پوراحمد با بیان اینکه خریداران باید توجه زیادی به سابقه وبسایت و فروشنده گیفت کارتها کنند، اظهار کرد: گیفت کارتهایی که با قیمت بیش از حد ارزان ارائه میشوند معمولا گیفتکارتهای مخدوش شده در سایتهای حراجی هستند که با واسطه تهیه میشوند و معمولا در بین آنها کدهای استفاده شده نیز گنجانده میشود. وی افزود: خریداران هنگام تهیه گیفتکارت باید به ریجن آن دقت کنند چرا که بهترین ریجن قابل استفاده برای کابران ایرانی گیفتهای US هستند که یکی از عوامل موثر در قیمت گیفت کارت نیز همین مسئله است.
سینا سلطانی یکی از فروشندگان گیفتکارت درباره اختلاف قیمت این کارتها در بازار به «فرصت امروز» گفت: گیفتکارتهای هر فروشنده بسته به نحوه خرید و میزان خرید او متفاوت است که یکی از دلایل عمده اختلاف قیمت فروش گیفت کارت است اما اختلاف بیش از حد قیمت گیفتکارتها خبر از تقلبی بودن آنها دارد. وی افزود: بهعنوان مثال بعضی گیفت کارتها با اعتبار 100 دلار در بازار وجود دارند که فروشندگان آن را با قیمت 80 دلار به مشتریان میفروشند که طبیعتا تقلبی و بدون استفاده هستند. سلطانی در باره انواع گیفتکارتها اظهار کرد: معمولا گیفت کارتها بهصورت مجازی و اعتبار پولی در حساب افراد با وارد کردن یک کد شارژ میشوند و شما در واقع با این اعتبار مجازی میتوانید برای خرید کالاها و خدمات الکترونیکی و حتی گاهی اوقات کالاهای فیزیکی استفاده کنید. کالاهای دیجیتالی یا الکترونیکی نظیر بازی، برنامه، کتاب، فیلم و موسیقی هستند که معمولا از طریق استور مربوطه قابل دریافت هستند. وی افزود: برای مثال گیفتکارت آیتونز قابل استفاده در استور آیتونز یا اپ استور بوده، گیفت کارت گوگل پلی یا اندروید مارکت قابل استفاده در استور گوگل پلی، گیفتکارت مایکروسافت در استور مایکروسافت و در ایکسباکس و سایر گیفت کارتها نیز در استور مخصوص شرکت خود قابل ارائه هستند.
این کارشناس در پاسخ به این سوال که مشتریان چگونه گیفتکارتهای تقلبی را از اصل تشخیص دهند، گفت: در حالت تحویل فیزیکی، محل درج کد گیفتکارت نباید مخدوش باشد و در حالت تحویل مجازی نیز اسکن گیفتکارت که بارکد مندرج روی آن با پین کد ثبت شده روی آن یکسان است، تهیه شود. سلطانی با اشاره به اینکه در حال حاضر گیفت کارتهای آیتونز طرفداران بیشتری دارند، گفت: از گیفتکارتهای تونز میتوان در اپ استور، آیتونز، آیبوک استور و مک اپ استور استفاده کرد. این گیفت کارت در مقادیر 10 دلاری، 15 دلاری، 25 دلاری، 50 دلاری وآی تونز 100 دلاری در بازار یافت میشوند.