یکی از مهمترین نکاتی که در مورد اسکناسها مطرح است، بحث امنیت آنهاست. امنیتی که تنها در صورتی ایجاد میشود که افراد اطلاعات زیادی در مورد اسکناسی که قرار است خریداری کنند، داشته باشند. از طرفی در عالم کلکسیونداری مواردی مورد توجه است که موجب ارزش پولی بالای اسکناسها میشود که یکی از آنها ارور یا همان خطاهای چاپی است که قیمت بالای اسکناسها را رقم میزند. بنابراین دانستن ویژگی های اسکناسها موجب میشود در مواقعی بتوانید خطاهای آنها را تشخیص داده و به نوعی صاحب یک اسکناس ارزشمند شوید. آنچه در زیر میآید اگرچه مربوط به اسکناس 200 تومانی است اما تقریبا همه آنها را در اسکناسهای رایج میتوان دید.
1- چاپ برجسته: تصویر حضرت امام خمینی (ره) در سمت راست با چاپ برجسته.
2- واترمارك: طرح تصویر حضرت امام خمینی (ره) در سمت چپ و در خمیره كاغذ (واترمارك) كه در مقابل نور از دو طرف قابل رویت است و همانند طرح تصویر واترمارك اسكناسهای سری قبل است. به واترمارک، فیلیگران هم گفته میشود.
3- نخ امنیتی: نخ امنیتی از نوع پلیاستر با نوشته بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران در درون كاغذ قرار گرفته است که در مقابل تابش اشعه ماورای بنفش به رنگهای سبز و آبی و قرمز نمایان میشود.
4- نشانه برجسته برای تشخیص نابینایان: سمت چپ و پایین دو نقطه بهصورت برجسته برای سهولت شناسایی این اسكناس توسط عزیزان روشندل در نظر گرفته شده است.
5- تصویر مکمل: سمت چپ و پایین (سمت راست مشخصه موضوع بند 4) بخشی از مبلغ اسمی اسكناس بهصورت لاتین (2000) چاپ شده كه با چاپ قسمت مكمل آن در پشت اسكناس در مقابل نور قابل رویت است.
6- تصویر مخفی: در قسمت وسط و پایینی روی كتیبه قهوهای رنگ مبلغ اسمی اسكناس بهصورت لاتین (2000) به طور مخفی چاپ شده است كه با قرار دادن اسكناس در حالت افقی و در مقابل نور قابل رویت است.
7- ریزچاپ: عبارت «جمهوری اسلامی ایران» در مستطیلهای کوچک بنفش رنگ در قسمت بالای اسکناس بهصورت ریزچاپ درج شده که با ذرهبین قابل رویت است.
8- شماره سریال زیر نور ماورای بنفش: شماره سریال اسکناس به رنگ قرمز در قسمت پایین سمت راست و بالای سمت چپ با استفاده از مرکب فلورسنت چاپ شده است که زیر نور ماورای بنفش به رنگ طلایی قابل رویت است. هر گونه تغییری در این مشخصات موجب میشود شما بتوانید از آنها بهعنوان ارور ارزشمند استفاده کنید.
9- چاپ برجسته: بخشهایی از این اسکناس دارای چاپ برجسته است که برجستگی این سطوح در مقایسه با چاپهای دیگر بهسادگی بهوسیله انگشتان دست قابل لمس است.
10- الیاف نامرئی فلورسنت: استفاده از الیاف نامرئی فلورسنت در خمیره کاغذ به رنگهای سبز، آبی، قرمز و زرد در رو و پشت اسکناس که مقابل تابش اشعه ماورای بنفش قابل رویت است.
11- مرکب فلورسنت: استفاده از مرکب فلورسنت در بخش اعظم سطح اسکناس و بخشی از پشت اسکناس که در زیر نور ماورای بنفش به رنگ سبز روشن دیده میشود.