سشرق
سیمان شرق براساس اطلاعات حسابرسی شده، مربوط به سال مالی منتهی به 1394/06/31 زیان خالص هر سهم خود با سرمایه 1092 میلیارد ریال را مبلغ 94 ریال اعلام کرد. این در حالی است که سشرق در دوره مشابه سال گذشته موفق به تحقق سود خالص 103 ریالی شده بود. مشکلات ساختاری بازار سیمان بر تولیدکنندگان این صنعت فشار زیادی آورده و علاوه بر افزایش موجودی انبار، کاهش تولید، افزایش بهای تمامشده به خاطر افزایش هزینه انرژی، محدود شدن بازار صادراتی و سایر مشکلات، میزان نرخ تخفیفات فروش را نیز بالا برده است.
عمده سیمان مصرفی کشور در دو بخش ساختمان و طرحهای عمرانی دولت کاربرد دارد، درنتیجه رکود بخش ساختمان به همراه کاهش درآمدهای نفتی و در پی آن کاهش میزان تحقق بودجه عمرانی مصرف سیمان را کاهش داده است. سیاستهای دولت یازدهم در پیشبرد طرحهای عمرانی با درصد پیشرفت فیزیکی بالا که سیمانبری کمتری دارد نیز در این کاهش مصرف بیتأثیر نبوده است.
در مقطعی از زمان در سال 1392 که سیمان شرق به دلیل رونمایی از طرح سیمان سفید خود با اقبال سهامداران و ورود نقدینگی و رشد 100 درصدی قیمتی در بازار مواجه شد، کمتر کارشناسی پیشبینی این روزها را برای این سهم داشت.حال میبینیم که طرح جدید تولید به سودآوری بدل نشده هیچ، توان مالی و نقدینگی شرکت را نیز گرفته است، بهطوریکه هزینههای مالی شرکت در سالجاری با رشد 49 درصدی مواجه شده است.
سیمان شرق به دلیل مشکلات فروش و کاهش بازار مصرف سیمان در سال مالی جاری مجبور به اعمال تخفیفات بیشتر شده، بهطوریکه علاوه بر کاهش 10 درصدی مقدار فروش در بازار داخل، نرخ فروش نیز 16 درصد کاهشیافته است. کاهش فروش شرکت در کنار افزایش بهای تمامشده، حاشیه سود ناخالص را از 26 درصد در سال گذشته به 6.4 درصد رسانده است. از طرفی دیگر شرکت با کاهش جریان نقد عملیاتی به میزان 66 درصد مواجه بوده و بر این اساس جریان نقد عملیاتی شرکت از 583 میلیارد ریال به 195 میلیارد ریال رسیده است.
مارون
پتروشیمی مارون بهعنوان یکی از مهمترین واحدهای پتروشیمی کشور و یکی از بزرگترین واحدهای پتروشیمی پذیرفتهشده در فرابورس ایران براساس آمار جدید تولید، توانسته در هشت ماهه ابتدایی سال، 70 درصد از فروش پیشبینیشده خود در نخستین بودجه ارائهشده را پوشش دهد. همچنین جمع فروش ریالی شرکت در هشت ماهه ابتدایی سالجاری حدودا معادل 67 درصد از فروش کل سال 93 بوده است.
این در حالی است که مارون در هشت ماهه اول سالجاری با افزایش تولید و فروش مقداری توانسته به میزان 88 درصد فروش چهار محصول اصلی خود در سال 93 را محقق سازد. دلیل این تفاوت در پوشش ریالی و مقداری، به نرخهای فروش برمیگردد. با ریزش قیمت نفت از نیمه دوم سال 93 شاهد افت قیمت اتیلن و سایر محصولات بودهایم، بهطوریکه قیمت اتیلن فروش رفته مارون در آبان ماه سالجاری نسبت به شش ماهه ابتدایی سال قبل یا همان دوره قبل از ریزش قیمت نفت، حدودا 43 درصد کاهشیافته و این کاهش زنگ خطری را در صنعت به صدا درآورده است.
کاهش قیمت نفت و تأثیر آن بر محصولات پتروشیمی ریسکی سیستماتیک در این صنعت بوده، اما مارون به دلیل تولید محصولات نهایی بیشتر، کمتر از همگروهیهای خود از این مشکل رنجبرده است. برای مثال نرخ فروش پلیاتیلن سنگین کمتر از اتیلن تحت تأثیر قرارگرفته و در این دوره تنها 16 درصد کاهشیافته است.بااینحال در گزارش جدید منتشره از سوی این شرکت شاهد کاهش نرخهای فروش در آبان ماه نسبت به هشت ماهه سال 94 هستیم، بهطوریکه نرخ فروش اتیلن در این دوره 28 درصد کاهشیافته است و با کاهش مجدد قیمت نفت در آذرماه 94 باید منتظر روزهای سختتر از عملکرد این شرکت بود.
کارشناس بازار سرمایه