جهش برنامهریزی شده و پرشتاب ترکیه درصنعت فولاد این کشور را به یکی از تولیدکنندگان مطرح جهان تبدیل کرده است. این کشور توانسته در فاصله بین سالهای 2000 تا 2014 از رتبه 17 تولید کنندگان فولاد به رتبه 8 برسد این در حالی است که ایران توانسته خود را در همین فاصله زمانی از رتبه 22 به 15 برساند. نکته دیگر اینکه مصرف فولاد در کشور ما از 280 کیلوگرم به 220 رسیده (رشد منفی) است. تركیه در سال 2013 هشتمین فولادساز بزرگ دنیا و سومین فولاد ساز بزرگ اروپا بعد از روسیه و آلمان بود.
هفته گذشته هیاتی صنعتی از ترکیه متشکل از 22 شرکت فولادسازی برای دیدار با طرفهای ایرانی خود و مقامات دولتی در ایران حضور یافتند تا فرصتهای سرمایهگذاری در بازار ایران را مورد بررسی قرار دهند که در حاشیه این دیدار نامیکایکینچی، رئیس انجمن فولاد ترکیه درخصوص وضعیت معادن و صنایع معدنی ایران بهخصوص صنعت فولاد در ایران با «فرصت امروز» به گفتوگو پرداخت.
***
بهعنوان رئیس اتحادیه فولاد ترکیه از وضعیت این صنعت در ایران چه اطلاعاتی دارید؟
با توجه به اطلاعاتی که در این زمینه دارم، ایران معادن سنگ آهن بسیار قوی از لحاظ مقدار و کیفیت دارد و میزان آهن موجود در سنگ آهن ایران بالای 50درصد است که عملا به 60 تا 65درصد هم میرسد.
نظرتان درباره وضعیت فعلی و پیشرفت صنعت فولاد در ایران چیست؟
تا جایی که من اطلاع دارم امسال در ایران حدود 16میلیون تن تولیدات فولاد و حدود 20میلیون تن مصرف داشتهاید که مابهالتفاوت آن بهصورت واردات تامین میشود.
اگر بخواهیم در زمینه صنعت فولاد، ایران را با سایر کشورهای جهان مقایسه کنیم، ایران در چه وضعیتی قرار دارد؟
ایران از لحاظ تولیدات فولاد در رتبه 14 دنیا قرار دارد و من معتقدم در آیندهای نزدیک به رتبههای بالاتری هم ارتقا پیدا خواهد کرد.
سرمایهگذاری در ایران از نظر قوانین، تضمین و امنیت سرمایه شرایط مناسبی برای سرمایهگذاران خارجی دارد یا خیر؟
من در درجه اول به مزیتهای ایران اشاره میکنم که نخستین نکته از نظر من میزان زیاد معادن سنگ آهن در ایران است زیرا مواد اولیهای را که میتواند تامین کند مزیت است سپس وجود مصرفکننده محصول در داخل کشور بسیار مهم است زیرا ایران خود مصرفکننده بسیار خوب در داخل کشور دارد. مزیت بعدی در ایران نزدیکی به خلیجفارس و وجود شرایط مناسب برای صادرات و آخرین مزیت از نظر من انرژی ارزان در ایران است که برای تولید و فروش فولاد و صنایع معدنی از اهمیت زیادی برخوردار است. البته باید توجه داشت در سایر کشورها نیز چنین مزیتهایی وجود دارد و ایران در زمینه صادرات باید بتواند قیمت رقابتی مناسبی داشته باشد که مجبور است کیفیت محصولات خود را به بهترین درجه ممکن برساند تا صادرات خوبی داشته باشد.
در حال حاضر تنها سیاست دولت ایران برای بالا بردن کیفیت محصول خود همکاری مشترک با سرمایهگذاری خارجی است تا کیفیت محصول خود را افزایش دهد که اگر این موضوع محقق شود ایران میتواند به تمام اهداف خود در این زمینه برسد. البته موضوعی که من نسبت به آن اطلاعات کافی ندارم، وضعیت اصول و سیاست حقوق بینالملل در ایران است. آیا حقوق بینالملل به شکل کامل در حال اجرا است یا خیر یا اینکه به طور دقیق چقدر کارایی دارد.
ارزیابی شما از شرایط فعلی سرمایهگذاری در ایران چیست؟
یکی از اهداف مهم در اغلب کشورها جذب سرمایهگذار خارجی به داخل کشور است تا از حضور و تجربه و سرمایه آنها به بهترین شکل استفاده کنند. این موضوع مثل ارتباط میان خرگوش و هویج است که بستگی به این دارد که شما چه هویجی را برای مجاب کردن خرگوش در اختیار او قرار میدهید. من معتقدم ایران برای نشان دادن این هویج موفق عمل میکند زیرا ایرانیها تفکرات و منطق تجاری بسیار خوبی دارند.
از طرفی مبحثی که برای من از اهمیت بالایی برخوردار است، وجود تشابههای فراوان بین ایران و ترکیه است که این ارتباط با سایر کشورها وجود ندارد و این تشابهات زیادی که میان دو کشور وجود دارد چه از نظر رفتار، تفکر مردم، دین دو کشور و... موجب شده که ما مانند یک کشور باشم. مطمئنا میان ایران و ترکیه با چین و اروپا ارتباط متفاوتی وجود دارد زیرا ما اشتراکات فراوانی داشته و به دنبال رفع زخمها و مشکلات یکدیگر هستیم و شاید بتوان این دو کشور را مانند یک خانواده نگاه کرد.
وضعیت کیفیت صنایع معدنی ایران به چه صورت است؟
نظر و تفکر من نسبت به ایران اهمیت زیادی ندارد بلکه باید نگاه دنیا به ایران را مورد ارزیابی قرار داد و زمانی میتوانید متوجه این موضوع شوید که صادرات و واردات جدی داشته باشید زیرا اگر محصول شما در خارج از ایران خریدار خوبی دارد نشاندهنده مرغوبیت کیفیت محصول شماست زیرا محصولی که تولید میکنید تنها برای استفاده داخلی نیست بلکه مصرفکننده خارجی دارد و این محصول برای فروش در سطح بینالملل و خارج از ایران است. این موضوع به این معناست که مردم ایران میتوانند از محصولی باکیفیت و قیمتی خوب برخوردار شوند و در واقع تولیدکننده محصولات باید بتواند به خریداران داخلی خود محصولاتی با کیفیت بینالمللی، قیمتی خوب و در عین حال سودی مناسب و تضمین شده ارائه دهد. به همین دلیل ایران باید به واردات نیز توجه جدی داشته باشد زیرا با واردات میتواند تولیدکننده داخلی را تحت فشار قرار داده تا کیفیت محصول خود را به سطح جهانی برساند و این صحبتهای من مختص حال حاضر نیست بلکه باید جزئی از راه آینده باشد تا کیفیت تولیدات خود را بالا ببرند.
پیشبینی شما از وضعیت معادن و صنایع معدنی در ایران و در سطح جهانی چیست؟
در حال حاضر اقتصاد در دنیا در وضعیت رکودی است که باعث شده سرمایهگذاری برای فعال کردن معادن درخواستها را کاهش دهد و هنگامی که این درخواستها کم میشود، مثل دومینو باعث ایجاد رکود و رخوتی در همه زمینهها خواهد شد. درواقع معادن مثل طلایی است که خانمها استفاده میکنند زیرا در واقعیت استفاده خیلی جدی از آنها نمیشود اما وجود آنها بهعنوان سرمایه و اندوختهای لازم برای زمانی است که بتوان از آن استفاده کرد.