احیای دریاچه ارومیه نیازمند یک عزم ملی است و قطعا باید مردم در این امر مهم ما را یاری کنند. اولویتهای کاری ستاد احیای دریاچه ارومیه در این استان تعیین اقدامات اجرایی نرمافزاری و سختافزاری و عملیاتی کردن کاهش40 درصدی از حقابههای سطحی و زیرزمینی و افزایش بهرهوری از60 درصد آب باقیمانده در بخش کشاورزی با اجرای سیستمهای نوین آبیاری در حوضه آبریز دریاچه است.
امسال برای اجرایی شدن راهکارهای احیای دریاچه ارومیه از منابع دولتی 540 میلیارد و600 میلیون ریال اختصاص یافته است. در ادامه حمایتها و همچنین تشویق دولت، برخی کارها در دست اقدام است. هدایت آب رودخانه آجی چای به پیکره آبی دریاچه ارومیه با لایروبی و مسیرگشایی و انتقال پساب تصفیه خانههای فاضلابهای استان که از مهمترین طرحها و راهکارهای اجرایی و عملی براساس اولویت کاری ستاد احیا در این استان است، شناسایی کانونهای تولید ریزگرد نمکی و غیرنمکی و تثبیت آنها، توسعه کشت گلخانهای، تغییر الگوی کشت از پرمصرف به کممصرف، تجهیز چاههای کشاورزی به کنتورهای هوشمند و حجمی، جلوگیری از برداشت آبهای غیرمجاز از آبهای سطحی، تهیه نقشههای کاداستر زراعی و باغی اراضی حوضه آبریز دریاچه با ساماندهی مالکیت و صدور سند اراضی کشاورزان، توقف تمامی طرحهای سدسازی در دست مطالعه و اجرایی و طرحهای شبکه آبرسانی و آبیاری پایین دست حوضه دریاچه به استثنای سد نهند و چراغ ویس برای احیای دریاچه عملیات عمرانی آنها ادامه خواهد داشت. تدوین و پیادهسازی برنامه جامع آموزش، اطلاعرسانی، آگاهسازی، جلب مشارکت عمومی و جوامع محلی در راستای تدوین و پیادهسازی وضعیت موجود و اهمیت دریاچه ارومیه از دیگر طرحها و راهکارهای اجرایی احیای این دریاچه است.
با توجه به این موضوع که معیشت 30 درصد از مردم استان آذربایجان شرقی مستقیما از بخش کشاورزی تامین میشود، بر همین اساس ستاد احیای دریاچه ارومیه به هیچ وجه به دنبال تعطیل یا حتی آسیب دیدن این بخش نیست بلکه معتقد هستیم تغییر الگوی کشت در بخش کشاورزی و استفاده از فناوریهای نوین موجب راندمان بالای تولید در بخش کشاورزی، صرفه جویی در مصرف آب و کمکی برای احیای دریاچه خواهد شد. خوشبختانه بارشهای اخیر اوایل سال آبی زراعی 93-94 موجب شده محدودیت موقت کشت آبی به طرح تغییر الگوی کشت یا طرح بهکاشت تغییر یابد و طرح محدودیت موقت کشت آبی امسال در استان آذربایجان شرقی اجرا نخواهد شد.
اکنون تحقق به حق خواستههای مردم در نجات دریاچه ارومیه وارد فاز عملیاتی شده است. بنابراین اطلاعرسانی و تبلیغات در این زمینه از اهمیت قابل توجهی برخوردار است و از دستگاههای مجری انتظار میرود در پیشبرد اهداف ملی ما را یاری کنند .
ماموریت اصلی شورای فرهنگی-اجتماعی ستاد احیای دریاچه ارومیه مدیریت بر احصای مشکلات پیش رو و پیگیری مدیریت صحیح آنها و ارائه گزارش نهایی است. همچنین ارائه اطلاعات و آگاهیرسانی جامع و درست از وضع موجود دریاچه و مسائل حوضه آن از جنبههای مختلف مانند آخرین وضعیت دریاچه، وضعیت کشاورزی حوضه، نسبت جمعیتی حوضه متاثر از بحران دریاچه و همچنین مسائل بهداشتی و انسانی از وظایف دیگر این ستاد است. جلوگیری از اطلاعات نادرست و پراکنده از کانالهای مختلف و گاه ضد و نقیض از اولویت کاری کمیته اطلاعرسانی و تبلیغات است.
مردم باید در پیگیری و پایش مصوبات ستاد از دستگاههای اجرایی سهیم باشند. براساس برنامه زمانبندی شده برای اجرا و درخواست ارائه گزارش ادواری از فرآیند پیشرفت کار و بهتبع آن ارائه مستندات این اطلاعات و پیشرفت روند اجرای برنامهها و شفافسازی در اختیار مردم قرار میگیرد و این جزو لاینفک وظایف اطلاعرسانی ستاد و مجریان طرحهای مصوب کار گروههاست. ستاد احیا در راستای ابلاغ مصوبات به دستگاههای اجرایی، نظارت و پایش اقدامات لازم را برای پروژههای در دست اجرا به عمل خواهد آورد، بنابراین احیای دریاچه ارومیه نیازمند یک عزم ملی است و قطعا باید مردم در این امر مهم ما را یاری کنند.
* نماینده ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان شرقی