یک مشاور سرمایهگذاری با اعلام وضعیت چند گروه مهم و رفتار سهامداران عمده، آینده کوتاهمدت شاخص بورس را پیشبینی و تنها امید بازار به بهبود نسبی را اعلام کرد. به گزارش بورس پرس، شرکت مشاور سرمایهگذاری ابن سینا مدبر (اماکو) با ارائه نکاتی درباره هدف نزول بعدی شاخص و گروههای مستعد اصلاح و معرفی عوامل رشد بعدی اعلام کرد همانطور که چند هفته قبل اعلام شده بود شاخص حدود 500 واحد دیگر کاهش یافت و به محدوده 62300 واحدی رسید. بنابراین انتظار بهبود وضعیت معاملات و تعادل نسبی در بازار برای چند روز وجود دارد. با این وجود این حمایت بسیار شکننده است و در مقابل عرضههای پرحجم توان ایستادگی نخواهد داشت.
در حال حاضر وضعیت شاخص گروه خودرو، ساختمان، فلزات و معدنیها بسیار نامناسب است و امکان اصلاح قیمت در این نمادها را زیاد کرده است. شاخص گروه بانکی در منطقه حمایتی خود قرار دارد و انتظار فشار کمتری روی این نمادها وجود دارد. در گروه پتروشیمی امکان اصلاح 5-6 درصدی وجود دارد ولی وضعیت میان مدت گروه به نظر مناسب میرسد. شاخص کل بورس در صورت اصلاح بیشتر به حمایت بعدی و بسیار معتبرتری در 61 هزار واحدی میرسد که این عدد میتواند باعث افزایش حجم معاملات و برگشت قیمتی در نمادهای بزرگ بازار شود.
اما هنوز در بازار رویدادی که بتواند باعث افزایش تحرک بازار شود وجود ندارد. قطعا عاملی که میتواند بازار را از رکود خارج کند رویدادهایی است که صنایع را به حرکت درآورد و آن چیزی نیست بهجز کاهش قوانین سختگیرانه و کوتاه آمدن دولت از وضع قوانین نامناسب برای صنایع بزرگ مانند پتروشیمی، معدن و. . . این بازار در حال حاضر به هیچ عنوان به رفع تحریمها نیاز ندارد.
اگرچه که رفع تحریمها عامل مهمی بشمار میرود، اما وضع فروش و رکود و کمبود نقدینگی شرکتها آنقدر بغرنج است که چشمانداز کوتاهمدت و میان مدت صنایع بسیار بحرانی شده و بحران کمبود نقدینگی از شرکتها در حال انتقال به سهامداران عمده آنها است. در این شرایط سهامداران عمده شرکتها نیز دایما به فروش بیشتر سهام فکر میکنند تا نقدینگی مورد نیاز خود را تأمین کنند.
حل این بحران و پایان دادن به این چرخه متأسفانه در کوتاهمدت ممکن نیست و حداقل یکی، دو سال زمان میبرد تا شرایط واقعی شرکتها اصلاح شود. در این میان بازدهای که میتوان برای سهامداران متصور بود سود نقدی مجامع و سود ناشی از افزایش قیمت سهام شرکتها است. به نظر نمیرسد سود نقدی خاصی در مجمع تیر ماه 94 شرکتها قابل توزیع باشد و دریافت سود نقدی حداقل تا یک و نیم سال دیگر (تیرماه 95) به تعویق افتاده است.
این درحالی است که معمولا چند ماه بعد از برگزاری مجمع سود نقدی قابل دریافت بوده و بسیاری از سهامداران عمده نیز متوجه این امر شدهاند. به همین منظور مرتبا در حال فروش سهام در بازار هستند تا نقدینگی مورد نیاز را از محل فروش سهام و نه دریافت سود نقدی جبران کنند. در این میان سود ناشی از افزایش قیمت سهام میتواند جذابتر باشد.
کاهش قیمت سهام شرکتها در حال حاضر باعث جذابیت آنها شده اما فشار هزینهها و رکود در فروش و سودآوری مانع از خرید سهام این گروه توسط معاملهگران شده است. درصورتیکه سودآوری این شرکتها با تصمیمات حمایتی دولت از صنایع تقویت شود، حتی بدون رفع تحریمها و بدون کاهش نرخ سود بانکی هم شاهد شکلگیری موج صعودی در بازار افزایش معنادار قیمت سهام شرکتها در بازار خواهیم بود.
با توجه به نزدیک شدن به زمان ارائه بودجه سال 95 شرکتها و شروع برنامه ششم توسعه، میتوان گفت تنها امید بازار درحال حاضر به مفاد بودجه و برنامه ششم توسعه است. درصورتی که دولت به دغدغههای بازار بیتوجه باشد بعید به نظر میرسد تا پایان عمر دولت یازدهم شاهد تحولی در بورس کشور باشیم.