سال ها از ساخت نخستین دستگاه مبتنی بر هوش مصنوعی می گذرد و شاید بتوان ماشین حساب ها را نخستین دستاورد این فناوری نامید. اما حالا با گذشت زمان نسبتا کوتاهی از ساخت نخستین ماشین حساب، هوش مصنوعی به قدری پیشرفت داشته که بسیاری از امور زندگی ما را مستقیم و غیرمستقیم در تصاحب خود قرار داده است.
دستگاه های خودپرداز، رایانه ها و سیستم عامل ها، تلفن های همراه و بسیاری از دستگاه های پیرامون ما نمونه هایی از تجهیزاتی هستند که از هوش مصنوعی استفاده می کنند. البته پیش بینی ها نشان می دهد تا کمتر از 10 سال آینده این فناوری به قدری توسعه می یابد که می توان رایانه های امروزی را نمونه منسوخ شده ای از هوش مصنوعی عنوان کرد.
پیشرفـت در ساخت خودرو های خودران، دستیار های صوتی در سیستم عامل ها و از همه مهم تر روبات های هوشمند، از متحول شدن زندگی روز مره انسان ها و حتی دیگر جانداران در سال های نه چندان دور دلالت دارد کـــه همگی در سیطـــره هوش مصنوعی قرار می گیرند.
محمدرضـــا ذوالــقـــدر، کارشناس ارشد مهندسی کامپیوتر و هوش مصنوعی درباره آینده این علم به « فرصت امروز» گفت: این روزها خبر های زیادی از روبات های احساساتی یا دستگاه هایی که قادر به یادگیری هستند منتشر می شود و این بیانگر آن است که در آینده ای نزدیک هوش مصنوعی بیشتر زندگی ما را تحت تسلط خواهد گرفت و خدمات زیادی ارائه خواهد داد.
وی افــزود: بیشتــــر شرکت های بزرگ فناوری در حال رقابت برای توسعه هرچه بیشتر این علم هستند و گوگل، مایکروسافت و اپل سردمدار استفاده از هوش مصنوعی در خدمات مختلف خود هستند.
ذوالقدر اظهار کرد: سیری اپل، کورتانای مایکروسافت و گوگل ناو نمونه هایی از هوش مصنوعی هستند که شرکت های بزرگ فناوری آنها را خلق کرده و در حال بهبود آنها هستند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا می توان به هوش مصنوعی اعتماد داشت و کار های حساس ازجمله رانندگی را به دست آن سپرد؟ گفت: البته پروژه خودرو های خودران هنوز در مرحله آزمایش است اما به طور کلی کم کم این باور در جوامع شکل خواهد گرفت که ماشین ها بسیار دقیق تر از انسان ها قادر به کار ها هستند و مطمئن باشید هوش مصنوعی در بدترین حالت 95 درصد کار ها را از انسان بهتر انجام خواهد داد.
این کارشناس ادامه داد: اگر بخواهیم درهمین پروژه خودرو های خودران صحبت کنیم باید بگوییم که در سال های آینده خبری از ترافیک شهری نخواهد بود و هیچ فردی دیر به محل کار خود نخواهد رسید، چون دیگر مشکل پارک وجود نخواهد داشت و تصادفات به حداقل ممکن می رسد.
ذوالقدر با اشاره به اینکه هوش مصنوعی در اکثر موارد بهتر از انسان ها عمل می کند، گفت: سرعت پاسخگویی ماشین ها از انسان ها بسیار بالا تر است و چون احساساتی ندارند، می توانند بهتر از انسان ها واکنش نشان دهند.
وی افـــزود: در حــــال حاضر مشکل اصلی توسعه هوش مصنوعی ارتباط برقرار کردن با انسان ها و تعامل با دنیای بیرون است که مطمئنا در چند سال آینده این موضوع نیز تا حد بسیار زیادی برطرف خواهد شد.
این کارشناس با اشاره به تصادفاتی که خودروی خودران گوگل طی چند ماه اخیر داشته است، گفت: همانطور که می دانید این اتفاقات خسارت چندانی در پی نداشته است و تازه در بیشتر این حادثه ها خودروی گوگل مقصر نبوده است، به جز در موردی که اتوبوسی با این خودرو برخورد می کند و آن هم طبق گفته های گوگل، ماشین هوشمند پیش بینی کرده که اتوبوس با دیدن آن از سرعت خود کم می کند و اجازه خواهد داد تا خودرو عبور کند، اما راننده اتوبوس این کار را انجام نداده و مستقیم به سمت ماشین حرکت کرده است.
گوگل پیشرو در تکامل هوش مصنوعی
گرچه شرکت های بزرگی مثل مایکروسافت و اپل برای توسعه هوش های مصنوعی هزینه های زیادی را انجام داده اند، اما اگر بخواهیم واقع بینانه به این موضوع بنگریم، باید از گوگل به عنوان سردمدار توسعه علم هوش مصنوعی یاد کنیم. این شرکت به تازگی از پروژه ای رونمایی کرده که WaveNet نام دارد و می تواند صدای انسان ها را به خوبی تقلید کند. این هوش مصنوعی که در قالب یک روبات طراحی شده می تواند با دقت بسیار بالا صحبت های انسان ها را گوش دهد و سخنان را با صدایی بسیار شبیه گوینده تقلید کند.
محققان گوگل هنوز در حال توسعه این هوش مصنوعی هستند و امیدوارند در آینده بتوانند آن را طوری ارتقا دهند که قادر باشد صحبت ها را با هر لهجه ای درک کند و با صدای دلخواه، پاسخ انسان ها را بدهد.
ارتباط با نویسنده: m.momtazpour@forsatnet.ir