منحنی رشد قیمت فروش مسکن در سال 93 در مقایسه با افزایش قیمت فروش مسکن در سالهای 91 و 92 قابل چشمپوشی است، زیرا حباب قیمتی که در سالهای 91 و 92 ایجاد شده بود در سال 93 با وجود افزایش جزئی قیمت مسکن، تخلیه شد.
***
سودوکو
با آغاز سال جدید وزیر صنعت، معدن و تجارت از میزان تسهیلات پرداختی به بخش تولید گلایه کرد و مدعی شد که در سال گذشته تنها 40 درصد از صنعتگران توانستند تسهیلات دریافت کنند که 50درصد از این مقدار نیز متعلق به استمهال بوده است. درحالیکه صنعت نقش عمدهای در رشد شاخص اقتصادی کشور دارد و نیازمند حداقل 150هزار میلیارد تومان تسهیلات است. در عین حال بانک مرکزی نیز براساس آخرین گزارش خود در سال گذشته، میزان تسهیلات پرداختی را در 11 ماهه سال 1393 برابر 292 هزار میلیارد تومان اعلام کرد که 31 درصد از تسهیلات پرداختی مربوط به بخش صنعت و معدن بوده است.
به این ترتیب میزان تسهیلات پرداختی حدود 90 هزار میلیارد تومان بوده است؛ هرچند که 45 هزار میلیارد تومان آن مربوط به استمهال بود. البته در این میان سهم بخش بازرگانی از تسهیلات بانکی براساس آخرین آمار 13.1 درصد بوده که در مجموع سهم وزارت صنعت، معدن و تجارت از کل تسهیلات پرداختی به حدود 120 هزار میلیارد تومان میرسد. با این وجود نعمتزاده معتقد است که با توجه به نقش عمده صنعت و معدن در رشد اقتصادی کشور که همواره شاخص اقتصادی این دو بخش بالاتر از میانگین رشد اقتصادی است، باید میزان تسهیلات ارائه شده به این بخش افزایش یابد.
بر این اساس رشد شاخص اقتصادی بخش معدن در 9 ماهه سال گذشته مثبت 10.7 درصد در مقابل مثبت 2.5 درصد در سال 1392بوده و رشد صادرات غیرنفتی با 18.8 درصد افزایش در همین مدت حدود 49.8 میلیارد دلار بوده است که همین امر سبب تغییر رشد اقتصادی بخش تجارت از منفی 8.6 درصد در مدت مشابه سال 1392 به مثبت 3.8 درصد در 9 ماهه سال گذشته شده است. در همین راستا نگاهی به وضعیت تولید در صنعت و معدن در سال گذشته نشان میدهد که تولید این دو بخش به واسطه افزایش تسهیلات رشد چشمگیری داشته است که در برخی از بخشهای صنعت، رشد تولید به بیش از 50 درصد میرسد، درحالیکه سهم صنعت و معدن از تسهیلات تنها 2درصد افزایش یافته است.